Foto: 

Goretti Martínez
Una nena pinta un grafit a La festa del dibuix (2015)

Per què el Big Draw és un bon invent

Vilafranca del Penedès s’adhereix a The Big Draw Festival per aconseguir que perdem la por a dibuixar
Goretti Martínez
,
17/10/2016
Arts
No, no passa absolutament res si surts de la ratlla. Pots pintar un arbre de color blau, un gos, rosa, i una casa, de coloraines. Pots dibuixar la teva germana encara que no se li assembli ni una pestanya... I què? Quin problema hi ha? El dibuix també és passar-s’ho bé, deixar vola la imaginació, expressar i inventar. Amb aquesta filosofia, The Big Draw Festival aterra a Vilafranca del Penedès aquest dissabte 22 d’octubre.

Les il·lustradores penedesenques Mercè Galí i Eva Sans, secundades per la resta de creadors que han organitzat el Big Draw a Vilafranca, ho expliquen ben clar. Quan som nens, dibuixem sense límits; però llavors arriben les convencions, les proporcions i els colors “que toquen” i la creativitat queda tocada de mort. “A partir dels 12 anys, la cosa es torça” i tota la frescor que desprenen els dibuixos dels nens comença a desaparèixer. Prova-ho. Intenta dibuixar com un nen. A la majoria no ens surt. Impossible tornar a plasmar en un paper res amb una mica de gràcia.

Doncs bé, per deixar volar lliurement la creativitat dels petits encara no encotillats i desencotillar tots els qui ja som grans es va inventar a Londres fa uns quants anys The Big Draw Festival. Ara és el més gran festival de dibuix del món i es nodreix de les iniciatives que van sorgint arreu del territori, com la ja veterana cita que organitza el Museu Picasso de Barcelona.

Es tracta de què artistes, il·lustradors, arquitectes i dissenyadors, entre altres, proposin tallers divertits per a tothom qui vulgui experimentar de manera lliure, espontània i gratuïta en el món del dibuix. L’organització de The Big Draw explica que “quan dibuixem, ens permetem l’oportunitat de reduir la velocitat i apreciar com funciona el món visual”. “Mitjançant el desenvolupament d’aquesta habilitat guanyem una comprensió més profunda del nostre entorn i aprenem un idioma veritablement universal”. Efectivament, un dibuix pot comunicar una idea d’una forma més eficaç que les paraules.Entre maig i juny de l’any passat, dins dels actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2015, el Col·lectiu d’Il·lustradors Gargot va organitzar les activitats del Temps de Gargot tot portant el dibuix al carrer amb diverses iniciatives: la Festa del Dibuix, els Murs Oberts, etc. Ara, sota l’empara del Big Draw, Gargot suma forces amb l’Escola Municipal d’Art Arsenal, el Centre d’Expressió Plàstica Zig Zag i Les Matinals de Dibuix Domèstic, amb el suport de l'Ajuntament de Vilafranca. El resultat són sis tallers gratuïts a sis espais del centre de Vilafranca aquest dissabte 22 d’octubre, de 17 a 19h. En molts casos, els dibuixos dels participants serviran per elaborar una creació conjunta, així que els resultats poden ser tota una sorpresa.Els espais i tallers seran:

- Plaça del Campanar. Les Matinals de Dibuix Domèstic oferiran el taller ‘Màquines primigènies de dibuix de tracció humana', amb Marta Peribàñez i Elisabet Rius, amb qui els participants podran explorar i inventar diverses eines per dibuixar.
- Plaça de Santa Maria. Taller de descoberta de la tècnica mixta, a càrrec de Zig Zag Centre d'Expressió Artística, un taller de dibuix de gran format amb anilines i ceres.
- Pati de la Capella de Sant Joan. L'escola municipal d'art Arsenal dirigirà el taller ‘Crea traç en xarxa', un taller de dibuix amb les eines de les noves tecnologies. El resultat es compartirà a la xarxa a través de l'etiqueta d'instagram #thebigdrawvilafranca- Carrer d'en Coll. Taller de grafit, a càrrec de Joan Ramon Buisan i Marta Povez del col·lectiu Gargot, amb temàtica cinematogràfica. S'utilitzaran espais per fer un mural a la paret del darrera de l'antic cinema Bogart.
- Claustre de Sant Francesc. Anna Mongay, Muntsa Gonzàlez i Eva Sans del col·lectiu Gargot plantegen el taller de dibuix ‘Dibuixem a través de la finestra', on els participants dibuixaran amb pintures i retoladors damunt d'un plàstic, penjat entre les columnes del Claustre, el que veuen a l'altre costat .
- Palau Baltà. ‘Galeria de retrats' és un taller per perdre la por a dibuixar un retrat. Ricard Aranda, Sònia Cabestany i Mercè Galí, del col·lectiu Gargot, dirigiran aquest taller que exposarà el treball resultant com si d'una galeria d'art es tractés.

Aquest dissabte, tothom a dibuixar!

 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Visita la pàgina web de The Big Draw Festival per conèixer la iniciativa
Si comparteixes imatges o sensacions a través de les xarxes, fes servir l'etiqueta #thebigdrawvilafranca. I afegeix #surtdecasapenedes!

A

També et pot interessar