,
31/01/2014
Descobrint coses

Emprenedoria social al Penedès?

“Amb més emprenedoria social no tindríem l’atur que tenim ara”. Així va començar la jornada “Emprenedors socials DEL i PEL Penedès”, que va tenir lloc el passat dijous 16 de gener a Vilafranca, organitzada per la Jove Cambra Internacional de Vilafranca del Penedès dins les Festes de Sant Raimon 2014, i on vaig tenir l’honor de poder-hi participar.
 
El terme d’emprenedoria social és potser desconegut pel públic general, però és un element cada cop més present tant per a moltes de les persones que inicien una activitat empresarial com per a empresaris/àries consolidats.
 
L’emprenedoria social, si l’haguéssim de definir, podríem dir que és un corrent format per persones amb una clara vocació transformadora que pretén millorar i donar valor afegit als reptes socials i econòmics que ens envolten, utilitzant estratègies empresarials que combinin un enfocament econòmic òptim i una responsabilitat social.
 
Durant la jornada, vam trobar diferents exemples d’empreses del Gran Penedès que es dediquen a l’emprenedoria social. Un total de 6 iniciatives van tenir l’oportunitat d’explicar el seu projecte i la seva experiència. Per saber-ne una mica més i, fins i tot, poder-hi participar o col·laborar, us les presento a continuació:
 
Fundació Pinnae – Aquesta fundació impulsa activitats per a persones amb risc d’exclusió social o més vulnerables. Concretament, va presentar el programa “Genera”, que promou i facilita la integració social de persones amb risc d’exclusió mitjançant la seva incorporació al món laboral.
www.pinnae.cat
 
Els valors d'emprendre – Va presentar un pla d'entrenament per a l'emprenedoria, una metodologia per ensenyar als joves i als nens i nenes a ser més emprenedors. Un clar exemple que l’emprenedoria és cada cop més present a les nostres escoles.
www.valorsdemprendre.org
 
Troccat – Un banc del temps empresarial per Internet, en el qual les empreses que formin part poden comprar i vendre els seus productes i/o serveis sense necessitat d’utilitzar diners. Genera valor afegit per a les empreses, com ara estalvi en les seves compres habituals o finançament gratuït.
www.troccat.com
 
Labdoo – Una xarxa social humanitària que pretén dur els portàtils utilitzats i en desús a escoles de països subdesenvolupats, on els nens tenen sèries dificultats per a l’aprenentatge i amb l’objectiu de reduir l’escletxa digital. Sense cap mena de dubte, un projecte ommovedor i engrescador.
www.labdoo.org
 
Afables – Una iniciativa que posa en contacte persones que necessiten atenció domiciliària amb tota una sèrie de cuidadors, els quals, segons les seves capacitats, disponibilitat i lloc de residència podran ajudar-les.
www.afables.com
 
FesGest – És una plataforma que posa en contacte comunitats de petits estalviadors amb emprenedors que tenen un projecte empresarial viable. És una proposta molt interessant per donar utilitat als estalvis de particulars que tinguin ganes de participar en projectes d’emprenedors locals generant així ocupació.
www.fesgest.cat
 
Veient tots aquests exemples, un es pot adonar que és possible conciliar l’activitat empresarial amb la funció social per tal de poder ajudar moltes persones, sobretot en moments tant i tant difícils com els que estem travessant.
 
Emprenedoria social? Sí, i cada cop més.
 
Un plaer,
Alfons Ribas
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Sóc l’Alfons Ribas, un arbocenc de 33 anys, diplomat en Relacions Laborals i tècnic en prevenció de riscos laborals. Amant de l’esport en general, el cine, l’actualitat i el món de l’emprenedoria. Acostumo a moure’m molt per tot arreu, sobretot pel Penedès, intentant conèixer gent nova i aprendre cada dia de tothom. Amb un blog molt personal, us intentaré explicar coses interessants que passen al Penedès: cultura, oci, esport, emprenedoria, rumors, persones interessants, llocs amb encant, experiències, festes populars, gastronomia, curiositats... i molt més. M’acompanyeu a moure’m pel Penedès?

19/08/2014
L’estiu va passant. Gaudeixes de les vacances estiuenques acompanyat de familiars, amics i persones properes a places, passejos marítims, platges, piscines o terrasses.
26/03/2014
Almenys un cop a la setmana, des de fa molts anys, acostumo a anar a alguna de les sales dels cinemes penedesencs a veure una estrena.