,
19/08/2014
Descobrint coses
Diada castellera a l'Arboç
Foto:
A.Ribas

Històries d’estiu: quan arriba la teva Festa Major

L’estiu va passant. Gaudeixes de les vacances estiuenques acompanyat de familiars, amics i persones properes a places, passejos marítims, platges, piscines o terrasses. Sens dubte, una de les activitats més emblemàtiques del període estival és peregrinar de festa major en festa major per tots els municipis de la nostra comarca.

Al Penedès, comptem amb un gran avantatge: podem gaudir de tot a la vegada. M’explico. Tenim història, que es plasma amb l’arrelament i el sentiment de pertinença que ens evoquen les festes populars. Tenim una gran riquesa cultural, doncs en cada poble o vila existeixen cada cop més iniciatives que recuperen antics balls o que en creen de nous. Fins i tot en municipis en els quals les seves festes majors estan força marcades per un programa d’actes tradicional, trobem innovacions.

Tenim també territori. Un territori molt ric i amb moltes coses encara per descobrir. L’encant dels pobles, dels seus indrets més especials, de la seva gent i dels seus costums fa que tot plegat es gaudeixi doblement. El millor que tenim, però, són les persones, que gràcies a la seva implicació i compromís amb el seu poble i, en aquest cas, amb la seva festa major, fan que tot sigui possible.   

Sense anar més lluny, aquest estiu he pogut assistir a diferents festes majors del Baix Penedès. No fa pas gaire, vaig tenir la sort de viure la sindriada popular de Llorenç del Penedès, presenciant prèviament l’actuació castellera de la colla local. He de reconèixer que vaig quedar molt impressionat amb l’actuació dels Afeccionats de Llorenç, que van realitzar una gran jornada acompanyats per un nombrós públic que els encoratjava molt emotivament.

No puc passar per alt una de les meves preferides, la del Vendrell, que compta amb un mes de juliol molt intens. Comença amb les característiques Festes del Pa Beneit o Festes del Barri, que tenen els seus orígens a l’època medieval i que durant una setmana (probablement la millor de l’estiu per a molts) ofereixen diversió per a totes les edats, i tanca amb la Festa Major en honor a Santa Anna, patrona de la vila, i amb el tradicional correfoc que omple els carrers de gom a gom.

Podria enumerar-ne moltes més, les quals no ens hauríem d’haver perdut fins ara, com la Festa Major de Banyeres, la de Sant Jaume dels Domenys, la de Calafell, la de La Bisbal, la de Bellvei o la dels Monjos, entre altres. I una de ben especial per a mi, la de Coma-ruga, la qual visc des que tinc 12 anys, en un incomparable lloc estiuenc.

Així, ens plantem a voltants del 20 d’agost i, per a mi, el millor encara està per arribar. Ja fa alguns dies que al meu poble, l’Arboç, es respira Festa Major, una Festa Major declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2009. Aquests dies previs a la gran festa es viuen amb molta intensitat. L’ambient als carrers de la vila és festiu i tothom espera amb ganes que arribi “una de les més típiques de Catalunya”. 

Es tracta d’uns dies molt especials pels arbocencs i arbocenques, que sentim aquesta festivitat des que vam néixer. Les entitats assagen als carrers i places ultimant els darrers detalls de les seves respectives actuacions, mentre que vilatans i vilatanes estudien el programa per no perdre’s res de res i organitzen dinars i sopars familiars i d’amics per gaudir-ne al màxim. El quart diumenge d’agost és, per a mi, el millor dia de Festa Major del Penedès, començant per totes les cercaviles a càrrec de les diferents entitats arbocenques, moltes d’elles històriques, com ara el Ball de Bastons. L’exhibició castellera de diumenge al migdia és un dels actes més multitudinaris i que, any rere any, consoliden la vila de l’Arboç com una de les places castelleres més importants de la geografia catalana. I, per acabar la jornada, l’espectacular Carretillada, que aplega milers de persones a la Plaça de la Vila i al Carrer Major. Senzillament, s’ha de viure.

Quan passa la de l’Arboç, encara queda estiu i, en pocs dies, toca la Festa Major de Vilafranca del Penedès, per Sant Fèlix, una de les més tradicionals i multitudinàries.

Les festes majors ens fan sentir especials i quan passen sabem que l’any vinent tornarem a sentir la mateixa emoció, un sentiment indescriptible, però que molts i moltes coneixem. Estem ben atrapats.

Que acabeu de passar un bon estiu. I... Bona Festa Major a tothom!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Sóc l’Alfons Ribas, un arbocenc de 33 anys, diplomat en Relacions Laborals i tècnic en prevenció de riscos laborals. Amant de l’esport en general, el cine, l’actualitat i el món de l’emprenedoria. Acostumo a moure’m molt per tot arreu, sobretot pel Penedès, intentant conèixer gent nova i aprendre cada dia de tothom. Amb un blog molt personal, us intentaré explicar coses interessants que passen al Penedès: cultura, oci, esport, emprenedoria, rumors, persones interessants, llocs amb encant, experiències, festes populars, gastronomia, curiositats... i molt més. M’acompanyeu a moure’m pel Penedès?

19/08/2014
L’estiu va passant. Gaudeixes de les vacances estiuenques acompanyat de familiars, amics i persones properes a places, passejos marítims, platges, piscines o terrasses.
26/03/2014
Almenys un cop a la setmana, des de fa molts anys, acostumo a anar a alguna de les sales dels cinemes penedesencs a veure una estrena.