Talamanca

Foto: 

Cedida
Talamanca a vista d'ocell

8 pobles del Centre de Catalunya que no et pots perdre (II)

Poblacions, esglésies, camins i altres racons del Centre de Catalunya que valen la pena visitar
Bet Altarriba
,
12/02/2020
Entorn

Fa poc us proposàvem 5 pobles encantadors del Centre de Catalunya que val la pena visitar. Doncs ara, ampliem aquest llistat i us es recomanem vuit més, per gaudir-ne dels seus entorns naturals, vistes privilegiades, però també dels seus interessants patrimonis monumentals i arquitectònics. No te’ls perdis!
 

El municipi d'Argençola | Foto: Ramon Sunyer
1. Argençola
El poble d'Argençola, situat a l'Anoia i un dels més extensos de la comarca, està format per vuit entitats de població: Argençola, Carbasí, Clariana, Contrast, Els Plans de Ferran, Porquerisses, Santa Maria del Camí i Rocamora. En primer lloc, com que Argençola és terra de castells, us proposem realitzar una ruta i gaudir dels castells i casalots -i de les restes que en queden, en alguns casos, la torre- com el dels Albarells, el de Clariana, el de Contrast, el de Sant Jaume de Viladaspis (Rocamora) i el d'Argençola. Una proposta que no només us donarà a conèixer els vestigis medievals d'aquesta població, sinó que també podreu gaudir de les espectaculars vistes i de la natura que envolten a tot el poble.

Una altra de les rutes i descobriments arqueològics interessants és a Plans de Ferran on hi trobareu un sepulcre megalític i un petròglif de l'arbre de la vida. I també, visitar el patrimoni religiós, com per exemple, l'església de Sant Jaume a Rocamora del segle XVII, la de Sant Maur de Contrast del segle XII o la de Sant Llorenç d'Argençola, també del mateix segle. Pels i les amants de la natura, també trobareu diverses excursions per realitzar en bici o a peu, i gaudir de l'entorn que rodeja el poble: un tomb per les obagues, una ruta al pou de gel o descansar gaudint de les imponents vistes des del mirador d'Argençola.
> Més informació
 

  • imatge de control 1per1

L'Esglèsia de Sant Esteve de Marganell | Foto: Cedida
2. Marganell
Marganell, situat al Bages, fins a l'any 1982 s'anomenava Santa Cecília de Montserrat. Encara que no continuï anomenant-se així, l'essència de Montserrat, de la muntanya màgica es manté viva i latent, ja que es veu des del municipi. Podreu gaudir de l'Església de Sant Esteve de Marganell, del monestir femení de les Germanes Benedictines -Sant Benet de Montserrat- o d'una caminada fins a Sant Jeroni, cim culminant de la muntanya de Montserrat, amb una alçada de 1.236 metres, on el terme municipal de Marganell conflueix amb el del Bruc. També us proposem fer un itinerari per la riera de Marganell, on no només podreu gaudir de la bellesa de la seva riera, sinó també de la seva tranquil·litat.
> Més informació
 

Monument al Timbaler del Bruc | Foto: Cedida
3. El Bruc
El Bruc, a l'Anoia, és un poble de llegenda. Per una banda, per estar situada sota l'atenta mirada de la muntanya màgica de Montserrat; i per l'altra, per la coneguda història de juny de 1808 en el marc de la Guerra del Francès, en què el bàndol català va sortir victoriós davant els soldats francesos gràcies a l'ajuda del Timbaler del Bruc. El municipi es troba en un entorn incomparable i inacabable de recórrer, gràcies als entorns naturals que disposa. En aquest sentit, són nombroses i diverses les activitats que es poden fer en senderisme, com per exemple: fer l'itinerari de les agulles de Montserrat; la ruta del Bruc fins a Collbató, entre molts d'altres; o fer escalada i/o gaudir d'activitats més culturals com per exemple, visitar el Museu de la Muntanya de Montserrat del Bruc. I és que El Bruc, a banda de gaudir d'un entorn natural privilegiat, també gaudeix d'un interessant patrimoni monumental i arquitectònic com el monument del Timbaler del Bruc, la Torre del Telègraf o l'Església de Santa Maria del Bruc.
> Més informació
 

Les Torres de Fals a Fonollosa | Foto. Bages Turisme
4. Fonollosa
El municipi de Fonollosa, situat a la comarca del Bages, està format per quatre entitats de població: Fonollosa, Fals, Camps i Canet de Fals, on hi podreu realitzar activitats amb btt, senderisme, enoturisme, o simplement, desconnectar i descansar envoltats de la natura. Està situat al vessant sud de la serra de Castelltallat, a la vall de la riera de Fonollosa, tot envoltat de pinars i alzinars. En aquest sentit, és parada altament recomanable contemplar l'Alzina Grossa de Querol, un enorme arbre d'una alçada superior als 16 metres, situat al bell mig d'un petit altiplà, davant el Mas de Querol. Convertint-se, sense cap mena de dubte, en una de les alzines més boniques i singulars de la comarca, ja que va ser declarada Arbre Monumental l'any 1991.

A Fonollosa podeu gaudir de l'imponent i majestuós conjunt monumental de les Torres de Fals, un conjunt format per les dues torres de l'antic castell de Fals; l'església de Sant Vicenç; la rectoria i el cementiri. També la Tomba del Grau de Fals, excavada sobre una gran roca i situada molt a prop de l'església preromànica de la Mare de Déu del Grau de Fals; la Necròpolis de la plaça de la Creu de Camps o el Pou de Glaç del Rector, entre altres. El municipi té un ric patrimoni cultural, natural i històric. A més, podreu completar la visita realitzant alguna excursió, i gaudir de l'oferta de restauració i d'allotjament que hi ha a la zona.
> Més informació
 


5. L'Astor
L'Astor, situat a l'Alta Anoia, és un nucli de població que pertany al municipi de Pujalt. En aquest poblet anoienc encara s'hi respiren els seus vestigis medievals i el seu nucli històric és un dels més ben conservats de la comarca. Una de les seves visites obligatòries és contemplar l'església de Santa Magdalena, passejar pels carrerons del seu nucli antic; així com les ruïnes del Castell de Montesquieu, o deixar-te sorprendre per les cases singulars que hi ha en aquest municipi anoienc com Cal Carulla, Cal Pou o Cal Janer. Aprofitant que esteu a l'Astor, també podeu visitar el Centre d'Interpretació del Memorial de l'Exèrcit Popular a Pujalt, un espai de la memòria del que va ser durant l'any 1938, la Base d'Instrucció del XVIII Cos de l'Exèrcit Popular de la República. Allà podreu observar absorts com es conserven encara els refugis, els barracots, el camp de tir, les trinxeres... Tota una gran experiència i viatge a través de la història recent.
> Més informació
 

El Vilar a vista d'ocell | Foto: Cedida
6. Castellbell i el Vilar
Castellbell i el Vilar és un municipi de la comarca del Bages, dispersat amb diverses entitats de població i amb capital a El Borràs. Destaca per una àmplia oferta de xarxa de rutes per fer senderisme, vies ferrades, escalada, entre altres. I és que el terme de Castellbell i el Vilar gaudeix d'un extens territori que a partir de la vall del Llobregat, uneix dues de les principals muntanyes i parcs naturals de la serralada Prelitoral Catalana: Montserrat i Sant Llorenç del Munt. El terme ofereix tot un seguit d'oportunitats tant per als qui els hi agrada el món del senderisme i l'escalada, com pels que tenen interès per iniciar-se, com el turó del Marquès, el Bosc Negre o el turó de Comellats. Observar el meandre de Castellbell també és tota una delícia.

A més, un dels elements més característics de Castellbell i el Vilar és el Pont Vell, on la muntanya de Montserrat, des de fons, el vigila. El municipi també aplega les esglésies de Sant Jaume i de Sant Cristòfol de Castellbell -i que integren la ruta del Romànic Monserratí-, juntament amb les esglésies de Sant Pere de Vilamarichs, de Sant Pere de Marganell i de Santa Cecília de Montserrat. Sense cap mena de dubte, el municipi destaca per una particularitat que posseeix: un patrimoni industrial de la segona meitat del segle XIX, on encara avui dia, es conserva l'ambient i l'essència fabril d'aquest municipi.
> Més informació
 

El Castell de Talamanca | Foto: Aj. Talamanca
7. Talamanca
El municipi de Talamanca, també al Bages, és d'origen medieval i té diverses atraccions arquitectòniques i llocs d'interès per a poder gaudir i visitar: el castell de Talamanca, conjunt monumental que es va convertir en el centre de comandament de l'exèrcit durant la Guerra de Successió i que actua com a porta nord del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, també de visita i parada obligatòria, atès que té un gran interès paisatgístic, biològic i cultural, tant el massís de Sant Llorenç com la serra de l'obac. D'altra banda, al castell -a la sala gòtica- hi trobareu el Centre d'Interpretació de la Batalla de Talamanca que acull les restes trobades, materials audiovisuals que de forma didàctica, expliquen els fets.

Tot i això, al municipi de Talamanca també us recomanem visitar l'església de Santa Maria, que igual que el castell també està lligada al naixement d'aquest bonic municipi del Bages. Així com, gaudir del nucli antic de Talamanca: donar un tomb per la plaça de la Creu -és el punt més alt del poble i on havia estat l'era del batre de la gent del poble-, veure la Tina de Ca la Jana o anar fins a la plaça dels Saldoners, un dels principals miradors de la muntanya de Montserrat des de Talamanca.
> Més informació
 

El Castell de Boixadors | Foto: Cedida
8. Sant Pere Sallavinera
El municipi de Sant Pere Sallavinera, a l'Anoia, forma part de l'Alta Segarra històrica, situat a cavall entre els límits amb la comarca del Bages i a tocar del Solsonès i de la Segarra. A més, la població està repartida per diversos nuclis: La Querosa, La Llavinera, La Foresta, Boixadors i Sant Pere Sallavinera. Una de les activitats culturals que us recomanem és visitar i gaudir del Castell de Boixadors: del castell se'n manté la gran torre circular de tres pisos, tres muralles i diverses estances de la fortalesa. És realment imponent i impactant de veure com resta erguit tot i el pas dels segles i de les inclemències del temps. Pels amants de la natura, el municipi ofereix grans contrastos paisatgístics, i bonics espais, com el baixant de la riera de Rajadell.
> Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar