Rajadell

Foto: 

Cedida
El poble de Rajadell a vista d'ocell

5 pobles del Centre de Catalunya que no et pots perdre

Us proposem un top 5 de poblets encantadors del Centre de Catalunya per poder gaudir-los aquesta tardor
Bet Altarriba
,
28/03/2018
Entorn
Us proposem un top 5 de pobles encantadors del Centre de Catalunya que no et pots perdre. Gaudeix del seu entorn, viu i submergeix-te en la seva natura, dels seus secrets, dels seus carrers sigilosos i estrets, ressegueix l’empremta de la seva història i endinsa’t a les entranyes de les seves llegendes i misteris. Un magnífic pla perquè surtis de casa i els descobreixis, molt a prop teu.

Església de Sant Martí a Mura | Foto: Toni Pereira
1. Mura
El passat 2018, aquest bonic poble de la Catalunya Central, situat a la comarca del Bages, va rebre la distinció de poble amb encant. I no és d’estranyar: el nucli abraça l’església de Sant Martí, una església romànica documentada l’any 1088, una edificació complexa on podràs veure les diverses remodelacions i canvis que ha sofert al llarg de la història. Mura és un poble pintoresc, situat en ple Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac -aquest paratge tampoc te’l pots perdre-.

La seva empremta medieval és ben bé tota una identitat: carrers i cases empedrades, les fonts, els murs... Testimonis inexpugnables del pas de la història. Un reflex que els seus carrers i en essència, Mura, és del tot fotogènica. Un exemple? Mura ha estat escenari de pel·lícules, una d’elles: 'Pa Negre'. El film es va basar en un dels seus racons perquè sortís a la gran pantalla: és el cas del Puig de la Balma, un mas del segle XII, i que en l’actualitat, ofereix l’oportunitat d’allotjar-t’hi.
 

Rajadell amb el seu imponent castell | Foto: Centre d'Estudis del Bages
2. Rajadell
Rajadell també és un bonic poble constituït per carrers empedrats de la comarca del Bages. L’origen d’aquest poble és el seu castell que s’alça imponent damunt d’un turó, una edificació declarada com a Bé Nacional d’Interès Cultural. A més, no perdis detall de la seva església de Sant Iscle i de Santa Victòria. Això sí, l’essència d’aquest poble és l’aigua, donada per la riera de Rajadell: podràs veure els vestigis de la importància d’aquest element natural a través d’elements representatius com les sínies i els molins.

De fet, aquest municipi ofereix grans recorreguts per als i les amants del senderisme. Endinsa’t pels seus carrers, però sobretot, no perdis l’oportunitat d’observar la vintena de masies medievals documentades, una empremta del seu passat gloriós amb el conreu de la vinya, abans de l’arribada de la fil·loxera. Tampoc et pots perdre el conjunt arqueològic de Sant Amanç de Viladés, integrat per unes restes d’epoca ibèrica, una vil·la d’època romana, i un assentament altmedieval. Perdràs l’ocasió de viatjar a través del temps? No deixis que t’ho expliquin!
 

La Torre de la Manresana a Els Prats de Rei | Foto: Cedida
3. Els Prats de Rei
Sentint anomenar aquest municipi és inevitable que no vinguin reminiscències com els íbers o els romans dels quals, avui dia, encara es conserven i es mantenen els seus vestigis. És el cas d’Els Prats de Rei, un municipi situat a la comarca de l’Anoia. Aquest municipi històricament pertanyia a la comarca de l’Alta Segarra i la seva essència segarrenca encara s’hi respira pels seus camps i conreus de cereals.

Et perdràs l’oportunitat de fotografiar aquests camps daurats? Deixa’t perdre pels seus carrerons i no t’oblidis de demanar una visita guiada a la Torre de la Manresana, una torre de guaita ubicada a la Manresana -un municipi que forma part dels Prats de Rei- i que és declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, documentada l’any 1034. Un vestigi medieval imponent que s’alça des de dalt un turó. Tampoc et perdis l’oportunitat de visitar l’Ermita de Sant Armengol.
 

Plaça Major de Copons | Font: Anoia Turisme
4. Copons
Copons és també un municipi encantador de la comarca de l’Anoia. Carrers amb força pendents, cases empedrades, balcons florits... Sabies que aquests carrers sigilosos i estrets amaguen el seu passat comercial? Aquest petit poble anoienc està marcat per l’arrelament als traginers i pel seu caràcter comercial. Gaudeix dels seus edificis monumentals i patrimoni arquitectònic i històric com l’església parroquial de Santa Maria, datada l’any 1035 i es correspon amb un temple d’estil romànic que formava part del recinte emmurallat del castell, per la banda de migdia. El temple va ser acabat el 1754 i consta d’amples naus i d’un esvelt campanar octagonal. Copons té una interessant plaça Major del segle XVII, en bona part, porxada. I pels amants del senderisme, aquest municipi també destaca per diverses excursions a la natura que s’hi poden realitzar, com una visita al saltant d’aigua, el Gorg del Nafre.
 

Vistes de Montserrat des del poble de Collbató | Font: Turisme Baix Llobregat
5. Collbató
Ara ens traslladem a una altra comarca: el Baix Llobregat, i us proposem endinsar-vos a Collbató, un municipi que es troba just sota la muntanya de Montserrat, una vista imponent i privilegiada. Si voleu veure Montserrat des d’una bonica perspectiva, us proposem gaudir de les vistes des del castell de Collbató. Collbató també té diverses parades obligatòries: el molí d’oli, l’església de Sant Corneli i és clar, les coves de Collbató o de Salnitre. Submergeix-te en aquest laberint únic de galeries i passadissos i estances, que varen ser una font d’inspiració per a Gaudí per a la Sagrada Família.

Més informació: 

A

També et pot interessar