Acumulació de residus plàstics

Foto: 

Pixabay

Adeu, plàstics!

Una campanya transversal vol fer de Vilafranca del Penedès una ciutat lliure de plàstics a través de la reducció del seu ús i l’impacte que generen aquests residus
Goretti Martínez
,
06/03/2019
Entorn
Només cal que fem una ullada al nostre voltant, que anem a comprar fixant-nos-hi una mica més, que revisem les nostres pròpies escombraries... per comprovar com el plàstic ho envaeix tot. A Vilafranca del Penedès comença una campanya transversal per fer que la ciutat s’alliberi dels plàstics. A través d’informació, participació, activitats i conscienciació col·lectiva i individual, la campanya Vilafranca lliure de plàstics vol arribar a cada llar per atacar l’arrel del problema. Ja cal que ens posem les piles per dir adéu als plàstics!

L'ús del plàstic és insostenible i és un clar exemple dels impactes de la cultura de “l'usar i llençar”. Les organitzacions que vetllen pel medi ambient alerten que la creixent producció i ús del plàstic amenacen amb contaminar cada racó del planeta. Al mar, destinació final de molts d’aquests residus, perjudiquen seriosament la salut dels ecosistemes aquàtics i la supervivència de les espècies que els poblen. L’ús del plàstic és un problema associat a les formes de consum, ja que la majoria es fa servir per a envasos d'un sol ús, per molt il·lògic que sembli. “Els podem trobar a la platja, a les roques, flotant a l'aigua i fins i tot a les zones més profundes. Des l'Àrtic fins a l'Antàrtida, en zones poblades i en illes deshabitades. Cada any, els mars i oceans són receptors de fins a 12 milions de tones d'escombraries”, diuen des de Greenpeace. I afegeixen que “la situació mundial és dramàtica, més encara tenint en compte que la producció de plàstics s'acostarà el 2020 als 500 milions de tones (un 900% més que l’any 1980)”. Amb aquestes quantitats ingents, la seva ràpida dispersió i un procés de degradació lentíssim el plàstic es converteix en un enemic a combatre.


Els envasos de plàstics formen part del nostre dia a dia | FOTO: Pixabay

I com ho fem? Hem de reduir l'ús i l'impacte que els plàstics tenen sobre els ecosistemes tenint ben present que és responsabilitat de tots i totes, tant de les administracions públiques com de la ciutadania. Per això cal anar a l'origen del problema i, en primer lloc, reduir la quantitat de plàstic que es posa en circulació i després apostar per la reutilització. Ja hi ha un moviment creixent de persones a tot el món que estan apostant per un estil de vida lliure de plàstics d'un sol ús.

A Vilafranca del Penedès, l’Ajuntament, amb el suport de la Mancomunitat Intermunicipal Penedès-Garraf, està apostant per canviar els hàbits al voltant del consum de plàstics d’un sol ús. Des del Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament, la tècnica Laura Carbó ens explica que l’objectiu és “intentar revertir la tendència a l’alça de productes com gots i bosses de plàstic d’un sol ús per productes alternatius i viables que ens permetrien reduir dràsticament el consum de plàstic”. Les alternatives són diverses: des de cistells, carros i bosses reutilitzables fins a vaixella compostable d’un sol ús en aquells casos que es faci inviable la reducció i/o reutilització. “Per aconseguir-ho, cal la implicació de totes i tots; ciutadania, comerços i administració”, afirma.


Taller d'innovació obert sobre la reducció de l'ús de plàstics, el passat 25 de febrer | FOTO: Servei de Promoció Econòmica

Què podem fer nosaltres?
A vegades, el sentit comú i el que s’ha fet tota la vida ens indiquen el camí. Podem fer moltes accions ben senzilles per evitar el consum de plàstics. “Com a primer pas, sempre hauríem de portar una bossa de roba o nylon a la bossa o la motxilla, per posar aquelles petites compres del dia a dia: només amb aquest petit gest, ja estalviarem molt recurs natural del nostre planeta!”, comenta la Gabi Giralt, del Servei Municipal de Consum. I ens aconsella que si volem seguir endavant en el procés de canvi d’hàbits, “cal que prioritzeu comprar productes a granel utilitzant bosses de malla o paneretes, i posant els productes a directament al cistell o bossa, evitant així les petites bosses de plàstic sense nanses”. “Sempre que pugueu, escolliu productes que no utilitzin plàstic per embolicar els aliments! Els envasos de vidre són una bona alternativa”, conclou.


Portar sempre bosses reutilitzables és una mesura eficaç | FOTO: Pixabay

Què poden fer els comerços?
Com a comerç o parada en qualsevol dels mercats del municipi, un primer pas és acollir-se a la campanya 'Adeu, plàstics!'. D’aquesta manera l’administració pot acompanyar aquest comerç o parada en la transició dels productes de plàstic a productes alternatius. “El principal objectiu és el de poder oferir alternatives al plàstic d’un sol ús, fent que la clientela ja es trobi alternatives quan vagi a comprar i també animar-la perquè porti cistells o bosses reutilitzables per fer el transport fins a casa”, explica la tècnica del Servei de Mercats Ariadna Corbella. “Si vols ser un comerç avançat en temes de reducció de plàstics d’un sol ús, també pots implantar sistemes de dipòsit i retorn d’envasos, sempre que sigui possible: si optes per aquesta opció i ets un comerç d’alimentació, pots demanar la bonificació del 10% en la taxa de gestió de residus municipals”, afegeix.  


Oferir productes a granel és una alternativa al envasos d'un sol ús | FOTO: Pixabay

Què està fent l’ajuntament?
L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès també està immers en el procés de disminuir la utilització dels plàstics d’un sol ús de manera transversal, buscant alternatives als usos de gots o vaixella, per exemple, que s’utilitzen en els diferents Serveis de l’Ajuntament. A la festa del Xató ja fa molts anys que s’utilitzen copes de vidre i recipients de ceràmica per col·locar els aliments. D’altres accions, més novedoses, s’estan començant a aplicar des de juliol de 2018, quan el ple municipal va aprovar per unanimitat una moció presentada per Vilafranca en Comú per avançar cap a una Vilafranca lliure de plàstics.


Copes i vaixella a la festa del Xató | FOTO: Ajuntament de Vilafranca del Penedès

“Un dels primers passos ha estat canviar les condicions dels contractes amb proveïdors, per tal que, per exemple, les fonts d’aigua disposin de gots de paper compostable; i una altra mesura bàsica que s’ha implantat és la de substituir les ampolles de plàstic en reunions o trobades per gerres de vidre i gots”, comenten des del Servei de Medi Ambient.
L’Ajuntament de Vilafranca, conjuntament amb la Mancomunitat Penedès-Garraf està duent a terme aquesta campanya de sensibilització que inclou no només material comunicatiu, sinó també tallers i punts informatius en diferents espais del municipi.

Més informació: 

Podeu consultar els actes programats de la campanya Adeu, plàstics! en el següent enllaç.

A

També et pot interessar