Una gralla

Foto: 

Xavi Oller

Tallers d’estiu de música tradicional: el plaer de tocar i aprendre

La música tradicional gaudeix al Penedès d’una salut envejable per molts motius; un d’ells és l’oferta formativa
Goretti Martínez
,
03/06/2019
Música
A Vilafranca del Penedès s’organitzen cada any els Tallers d’estiu de música tradicional. Aquest 2019 tindran lloc de l’1 al 5 de juliol amb una oferta que inclou la gralla, el timbal, el flabiol i tambor, el sac de gemecs, la tarota, l’acordió diatònic i les percussions de mà del mediterrani. Amb alumnat a partir de vuit anys, aquests tallers d’estiu estan basats en el plaer de tocar i aprendre, sigui quin sigui el perfil i nivell de les persones que s’hi apunten.
Iris Gayete: “Qualsevol que tingui ganes de tocar algun instrument de la música tradicional hi pot trobar el seu lloc”

Els Tallers d’estiu de música tradicional de Vilafranca del Penedès tornen un cop més a omplir les aules de l’Escola Municipal M. Dolors Calvet d’alumnat de totes les edats i perfils interessat en els instruments tradicionals. Amb un professorat de primeríssim nivell i sota la coordinació d’Iris Gayete, els tallers ofereixen la possibilitat d’aprendre o aprofundir en el coneixement d’instruments com la gralla (Jordi Mestres i Jaume Aguza), el timbal (Lluís Giménez), el flabiol i el tambor (Cristina Boixadera), el sac de gemecs (Francesc Sans), la tarota (Daniel Carbonell), l’acordió diatònic (Núria Lozano) i les percussions de mà del mediterrani (Víctor Pedrol). Les sessions, de mitja hora cadascuna, poden ser individuals, col·lectives o grupals segons les necessitats de les persones participants però l’objectiu primer és sempre el plaer de tocar i aprendre. A més, seguint la línia de tots els ensenyaments que s’imparteixen des de l’Escola Municipal de Música de Vilafranca, l’alumnat clou els tallers mostrant el que ha après davant del públic: enguany, el divendres 5 de juliol, a les 20:15h i a l’Auditori de l’EMM Maria Dolors Calvet, hi haurà la mostra dels tallers a càrrec dels propis alumnes.

La Sara Maraver, coordinadora administrativa dels tallers, ens explica els objectius principals d’aquesta oferta formativa. “Són molts: apropar els instruments i els repertoris tradicionals a aquelles persones que vulguin conèixer-los; potenciar l’aparició de nous intèrprets d’instruments tradicionals que en un futur puguin nodrir la Festa Major de Vilafranca; facilitar l’accés a instruments i repertoris tradicionals que per motius diversos no s’oferten a l’Escola de Música Municipal de Vilafranca o les altres escoles existents a la vila, com per exemple acordió i petita percussió de mà; crear un lligam entre la dinàmica anual de l’Escola de Música Municipal, el curs d’instruments tradicional i la Festa Major de Vilafranca; generar una activitat que accentuï el paper important que ja té la música tradicional a Vilafranca; i donar a conèixer aquells intèrprets d’instruments tradicionals que estan realitzant una tasca musical de qualitat a Vilafranca i la comarca de l’Alt Penedès”.

Per la seva part, la coordinadora dels tallers, Iris Gayete, ens explica que el perfil de l’alumnat que s’hi sol inscriure és molt variat: “Per sort, els tallers d'estiu de música tradicional no tenen un perfil únic d'alumnes. Una de les grans qualitats que tenen aquests tallers és que qualsevol que tingui ganes de tocar algun instrument de la música tradicional hi pot trobar el seu lloc. Des d'un alumne que vol perfeccionar la tècnica, a un altre que es vulgui iniciar en la interpretació, el grup que vol assessorament i, fins i tot, aquell que només té ganes de provar de tocar un instrument s'hi pot matricular! Hi ha lloc per a tothom”. Gayete també apunta que “enguany, malauradament, hem hagut de prescindir, per motius econòmics, dels tallers xics i això fa que, perdem tot un perfil d'infants que segur que n'haurien gaudit molt”. Però conclou que “tothom que tingui més de 8 anys i ganes de tocar, s'hi pot inscriure!”

Preguntada per si hi ha instruments que tenen més èxit que d’altres ens explica que efectivament és així però que no sempre és el mateix instrument, sinó que aquest “èxit” va variant: “I tant! Cada any hi ha algun instrument que, des del primer dia de les inscripcions a les 00:00 de la nit, ja queda ben ple. Ara... no sempre és el mateix. Va variant segons l'any. Hi ha hagut anys de tot i diria, que tots els instruments han tingut overbooking algun any.”

D’altra banda, també li hem preguntat sobre com s'ensenya a tocar aquests instruments tradicionals en uns tallers d'aquestes característiques. “Es fa difícil d'explicar una sola manera d'ensenyar els instruments... cadascun té unes característiques i una tradició pedagògica ben diferent. Això sí, el que mirem d'aconseguir als tallers d'estiu de música tradicional són unes classes ben vivencials, estiuenques i basades en el plaer per tocar i aprendre. Tot i que el temps ens apreta, perquè només és una setmana, mirem de fer força agrupacions i tocar en els diferents conjunts que els instruments de la música tradicional dels Tallers ens ofereixen”.

Més informació: 

De 9:30h a 12:30h a l’Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet, per telèfon 938 173 793, o per mail a/e: escolademusica@vilafranca.org

A

També et pot interessar