La platja de Sant Salvador des de la Vil·la Casals

Foto: 

Cedida
Vistes de la platja de Sant Salvador des de la Vil·la Casals

Geografies de Pau Casals

El Museu Pau Casals ens proposa dos viatges, al Vendrell i a Prada de Conflent, per aprofundir en la figura i el llegat cultural i humanístic del penedesenc més universal
Goretti Martínez
,
18/04/2019
Entorn
El Museu Pau Casals ha preparat una proposta que és probablement una de les formes més eficients perquè arribem a copsar una realitat, en aquest cas la realitat de Pau Casals, la seva figura, la seva obra i el llegat cultural i humanístic que va deixar al món. La proposta són dos viatges per dos dels espais geogràfics que van fer de Pau Casals la persona que va ser. Els dies 11 i 12 de maig, els Viatges del Museu Pau Casals ens duran al seu Vendrell per conèixer de ben a prop els escenaris i els paisatges que el van inspirar per convertir-se en el més gran violoncel·lista de tots els temps. Més endavant, del 26 al 28 de juliol, el destí serà Prada de Conflent, on el mestre va viure l’exili i on va continuar treballant per la música i la pau. Acompanyeu-nos de moment en aquest previatge que us proposem a Surtdecasa Penedès per les geografies de Pau Casals.

“Onsevulga que m’hagi trobat, en el curs dels meus viatges, tant l’ermita i la platja de Sant Salvador com la vida del Vendrell han exercit dintre meu una poderosa atracció. Una atracció que evocava –evoca encara- el món meravellós de la infantesa...” Són paraules de Pau Casals que expressen molt bé el que va significar per a ell la geografia del Vendrell. El podem imaginar creixent i jugant entre vinyes i vora el mar, i més endavant trepitjant la sorra de la platja, observant el cel blau i qui sap si inspirant-se en aquest paisatge que, de tan proper, formava part d’ell mateix.


Imatge de l'interior de la Vil·la Casals, a Sant Salvador

Precisament per imaginar aquell Vendrell de Pau Casals, però també per aprofundir des del rigor científic en el que va suposar per a ell aquell entorn geogràfic i sentimental, el Museu Pau Casals ens proposa una experiència única els propers 11 i 12 de maig. ‘El Vendrell de Pau Casals. Música i gastronomia davant de mar’ ens durà, de la mà d’experts especialitzats en la vida i l’obra de Casals, a la vila que el va veure néixer l’any 1876. La visita ens permetrà visitar l’actual Museu Pau Casals, situat a la casa d’estiueig que es va fer construir el mestre a la bonica platja de Sant Salvador. També visitarem la Casa Nadiua, al centre històric de la capital baixpenedesenca, així com l’església parroquial de Sant Salvador i l’orgue barroc que havien tocat tant ell com el seu pare. A més, tindrem l’oportunitat d’aprofundir en el coneixement de la figura, l’obra i el llegat de Pau Casals de la mà dels especialistes del museu. Tot plegat serà combinat amb gastronomia de qualitat, amb àpats al Restaurant del Museu Pau Casals i a l’emblemàtic Casinet, i la descoberta dels vins de la D.O Penedès, amb una visita guiada i un tast al celler Avgvstvs Fòrum maridats amb una audició de violoncel en directe.


Un dels molts tresors que guarda el Museu Pau Casals

“La primavera del 1939 vaig marxar a Prada. Aleshores no podia imaginar que passaria els disset anys següents de la meva vida en aquella petita població del Pirineu. I, malgrat el meu dolor, Prada fou com una treva”. Pau Casals va marxar a l’exili amb el ferm propòsit de no retornar fins que es restablís la llibertat i la democràcia a Espanya. Va arribar a Prada de Conflent l’any 1939. Després d'ocupar durant un temps una habitació del Grand Hotel es va instal·lar al costat de la família de l'escriptor Joan Alavedra a Vila Colette. Quan van entrar de les tropes alemanyes a París, Casals es va traslladar a Estats Units. Era l’any 1940. Però nou anys després va tornar a Prada, on va crear el festival de música que porta el seu nom i que des de 1950, amb motiu del bicentenari de la mort de Johann Sebastian Bach, se celebra en aquesta població. La terra de l’exili de Pau Casals, Prada, amb el seu centre laberíntic i les seves façanes històriques, venera el músic dedicant-li carrers i monuments. La seva petjada segueix viva com segueix viu el festival de música de cambra que va fundar-hi fa gairebé setanta anys.


L'abadia benedictina de Sant Miquel de Cuixà, on té lloc el concert inaugural del Festival de Prada

Per tot plegat, el Museu Pau Casals ens proposa una experiència titulada ‘Pau Casals a Prada de Conflent. Exili i música al peu del Canigó’ els propers dies 26, 27 i 28 de juliol. Amb la idea de commemorar els 80 anys de la retirada i l’exili del músic, el cap de setmana serà una bona manera de reviure i conèixer els paisatges i els espais vinculats a l’exili del mestre, així com els relacionats amb la seva activitat musical. La visita ens proposa assistir al concert inaugural del Festival de Prada a l’Església del Monestir de Sant Miquel de Cuixà, així com visitar Perpinyà, la Maternitat d’Elna i Cotlliure. Sempre de la mà de guies especialitzats i amb transport inclòs en totes les destinacions programades. Aquests dos viatges són, doncs, una oportunitat única d’endinsar-se des del rigor i el coneixement, a la figura, l’obra i el llegat de Pau Casals tot trepitjant aquells escenaris que van formar part de la seva vida i que el segueixen recordant 46 anys després de la seva mort.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar