Foto: 

Àngela Llop
Vilafranca des de la Basílica de Santa Maria

Una ciutat i l’energia que consumeix

Ara que s’ha celebrat la setmana de l’energia ens fixem en el cas particular d’una ciutat, Vilafranca del Penedès, i les accions que emprèn per estalviar energia i aplicar renovables
Goretti Martínez
,
22/06/2018
Entorn
Del 4 al 8 de juny s’ha celebrat a la Unió Europea la Setmana de l’Energia Sostenible. A Catalunya, molts municipis han organitzat actes diversos sota el lema ‘Setmana de l’Energia 2018: Tu tens l’energia, tu tens el poder!’. En termes generals, el missatge principal de la campanya és que ens comencem a preparar per passar de l’actual model de consum i producció energètica a un nou model ciutadà: com la ciutadania pot produir energia, a part de consumir-ne, com pot participar en les polítiques energètiques i com pot gestionar la seva pròpia demanda i consum energètics. Ara que cada cop és més obvi que són les ciutats les que “tiren del carro”, ens fixem en un model de ciutat mitjana, Vilafranca del Penedès, i en el moment actual per saber què fan allà per estalviar energia i aplicar cada cop més energies renovables i sostenibles.

Millora de l’eficiència energètica als edificis municipals
Si la iniciativa pública no es posa com a exemple, comencem malament. Per això, a Vilafranca del Penedès estan treballant en la millora dels aïllaments d’edificis municipals com la biblioteca Torras i Bages, l’escola municipal d’arts Arsenal o les escoles i llars d’infants. La substitució dels tradicionals fluorescents per lluminàries ledsi la renovació de calderes, unida a la millora dels aïllaments, ha fet reduir notablement el consum de gas i electricitat. Foment de les energies renovables en edificis municipals L’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, des de l’any 2016, i l’escola Mas i Perera, des d’aquest mateix any, compten amb instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques per a produir energia per a autoconsum. També al Complex Aquàtic, des del 2009, hi ha instal·lats 14 col·lectors solars per a escalfar l’aigua calenta sanitària. Cobreix, segons dades del Servei de Medi Ambient, un 62% de les necessitats anuals. I també a la zona esportiva, l’any 2011 es va instal·lar una caldera de biomassa als vestidors del camp de futbol municipal, amb la conseqüent reducció d’emissions de CO2. Més avall us parlem d’una altra caldera de biomassa que mereix capítol a banda.


La claraboia del Palau Reial a Vinseum | FOTO: Cedida pel Servei de Medi Ambient

Projectar nous equipaments de baix consum
La construcció o reforma de nous equipaments és una gran oportunitat per començar de zero fent les coses el millor possible. Tot i que durant els darrers anys no s’ha fet molta obra pública a causa de la crisi, els projectes que han tirat endavant ho han fet i ho estan fent sota els paràmetres del baix consum. El Vinseum, que està en plena etapa de reforma i ampliació, compta amb un escut de radiació solar al pati central i a les claraboies i una atenció especial per garantir la ventilació creuada. La instal·lació de lluminàries led, un sistema fotovoltaic, un sistema de climatització gratuïta freecooling… són altres mesures que s’apliquen a l’equipament per obtenir la qualificació energètica A. Una certificació que també es perseguirà amb mesures similars al nou local de joves de La Pelegrina i l’edifici de pisos per a gent gran a l’antic cinema Victòria, dos projectes en fase de construcció.


Imatge virtual de l'espai per a Joves de La Pelegrina | FOTO: Cedida pel Servei de Medi Ambient

Mobilitat sostenible
El servei MEC (Mobilitat Elèctrica Compartida) neix del projecte La Carretera del Vi, en què participen 13 cellers i 7 municipis des de Sant Martí Sarroca fins a Sitges. Fins ara estava concebut essencialment per a l’enoturisme -agafaves un cotxe elèctric per a visitar cellers i fer turisme- però ara s’ha estès a tota la ciutadania i a les empreses del territori. La posada en marxa del servei MEC ve precedida d'una prova pilot que es va engegar el passat mes d'octubre per la qual els treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Vilafranca podien utilitzar aquest servei per als seus desplaçaments de feina. Donats els bons resultats ja és un servei obert a tothom. Per cert, que hi ha carregadors elèctrics en diferent punts de la vila.


Estació de recàrrega en un aparcament públic | FOTO: Cedida pel Servei de Medi Ambient

Promoure l’eficiència energètica i les renovables a l’habitatge privat
Les subvencions per rehabilitar façanes i millorar l’eficiència energètica de les cobertures dels habitatges al barri de l’Espirall dels anys 2014 i 2015 són un exemple de la promoció pública d’aquestes mesures. També s’apliquen incentius fiscals, com la bonificació de l’IBI -amb una reducció de la quota durant cinc anys-, si s’instal·len sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar, en els casos en què no s’està obligat per normativa. També s’apliquen descomptes en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) i, en el cas de les empreses, en l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE).

El projecte Vinyes per calor i el Districte de calor de La Girada
Com dèiem abans, capítol a banda mereix el projecte Vinyes per Calor o Vineyards4heat que impulsa l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, la cooperativa social Nou Verd, la cooperativa vitivinícola Covides i el clúster vitivinícola Innovi. El projecte té com a objectiu aplicar i implementar el que s’anomena Cercle Virtuós de les Vinyes (VVC) com a estratègia local per mitigar el canvi climàtic que contribueixi a assolir els objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle. En definitiva, es tracta d’aprofitar les restes de la poda de les vinyes per a convertir-les en biomassa que es cremi a les calderes per a generar calor i fred per als cellers i també per a equipaments públics. Aquest VVC involucra tots els actors de la cadena de valor de la biomassa: proveïdors de biomassa procedents de vinyes, recol•lectors de biomassa, i consumidors d’energia, amb la supervisió d’un garant institucional: el municipi de Vilafranca. Amb 28.000 hectàrees de vinyes, 5.800 productors, embotelladors, cellers i 1.500.000 hectolitres de producció mitjana anual, es garanteix el subministrament renovable. El que abans era un residu que feia nosa i es cremava, es converteix ara en font d’energia.


Restes de la poda de la vinya | FOTO: Vinyes per calor

Alguns cellers del Penedès ja estan generant energia a través d’aquest projecte i, al barri de La Girada de Vilafranca, quatre equipaments públics reben energia tèrmica d’una caldera situada a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar