El gall del Penedès

Foto: 

Maria Rosa Ferré

La Fira del Gall: tradició i patrimoni a Vilafranca del Penedès

La Fira del Gall recull la tradició i el patrimoni gastronòmic i enològic altpenedesenc al voltant del seu emblema: el Gall del Penedès
Goretti Martínez
,
16/12/2019
Menjar i beure
La Fira del Gall és un esdeveniment únic i singular. Permet viure i descobrir una experiència completa, de la criança a la degustació de l’aviram. Referent a Catalunya, la fira ha consolidat les seves populars propostes com el Mercat d’aviram, la Mostra gastronòmica o el Celler Penedès. En aquesta edició, a més, la fira aposta per la innovació amb noves idees que busquen desestacionalitzar el consum del Gall del Penedès més enllà de les festes nadalenques tot generalitzant-lo i portant-lo a les llars.

Com cada any, la Fira del Gall recull la tradició i el patrimoni gastronòmic i enològic de Vilafranca del Penedès al voltant del seu emblema: el Gall del Penedès, que des del 2016 compta amb el segell d’Indicació Geogràfica Protegida. El Parc de Sant Julià de la capital de l’Alt Penedès esdevé l’escenari d’aquesta fira centenària que enguany arriba a la 355a edició aquest cap de setmana del 21 i 22 de desembre.A la fira també hi ha un concurs - exposició d'aviram i una raça convidada | FOTO: Maria Rosa Ferré

L’aviram
El mercat d’aviram concentra l’essència de la Fira del Gall. En aquest espai, ple de vida i tradició, els visitants podran adquirir el Gall del Penedès amb IGP que escullin, així com altres varietats d’aviram: gallines, galls de pagès, ànecs, capons o galls d’indi. El mercat compta amb un estand gestionat per l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca, una entitat constituïda l’any 2003 que vetlla per la protecció, el foment i la divulgació de la raça de Gallines Penedesenca. Al seu estand es podrà comprar el Gall del Penedès amb IPG sacrificat, plomat i, si es desitja, també tallat. En aquest sentit, la Fira del Gall destaca per oferir un servei gratuït d’escorxador i plomatge durant les dues jornades, a excepció dels ànecs, que només serà possible adquirir-lo el dissabte al matí.
> Més informacióEl Gall del Penedès, amb el característic plomatge tornassolat | FOTO: Maria Rosa Ferré

El Gall del Penedès
Des de temps immemorials la pagesia de les comarques penedesenques, i com a complement a la seva activitat principal (cereal, horta, vinya...), s’ha dedicat a la criança i engreix d’una raça d’aviram autòcton, amb unes propietats físiques molt determinades i, per damunt de tot, productora d’una carn molt característica pel seu color, suavitat i sabor: el Gall i la Gallina del Penedès. En alguns moments d’aquesta dilatada història es va arribar a la pràctica extinció d’aquesta raça provocada per l’aparició d’aviram importat de l’estranger, de més producció i amb l’esquer de millors beneficis. Però, després de molt d’esforç, sobretot dels criadors i del genetista de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ja traspassat Amadeu Francesch, la raça no només es va recuperar, sinó que l’any 2016 va obtenir el preuat segell d’Indicació Geogràfica Protegida. 
>​ Més informacióImatge d'un tast en una edició anterior de la fira | FOTO: Maria Rosa Ferré

Els vins
Tastaví és l’espai dedicat als apassionats de l’enologia en el qual podran degustar fins a 15 referències de vins negres de diferents cellers de la Denominació d'Origen Penedès. A la Botiga de Nadal de la Fira del Gall, els assistents podran adquirir productes selectes d’alimentació artesana. En aquest espai també hi trobaran vins negres, rosats, blancs, escumosos Clàssics Penedès i dolços de la DO Penedès. A més, la Sala de tast és un dels reclams d’entre els espais de la Fira del Gall. Acull les diferents sessions de tastos i maridatges amb productes de la DO Pe­nedès al llarg de tot el cap de setmana. Formatges i vi, vins monovarietals, vins i bombons, vins i plats de Gall del Penedès… Se’ns fa la boca aigua! I, com a novetat, la tarda de la truita i el vi, una iniciativa amb la qual, cada tiquet de tast anirà acompanyat d’una degustació de truita d’Ametller Origen. La tarda de dissabte també comptarà amb una classe magistral del prestigiós cuiner Joan Antoni Miró, xef del popular restaurant barceloní Les Truites i autor dels llibres gastronòmics ‘Con un par de huevos’ i ‘L’art de fer truites’. Miró ensenyarà als assistents a reinventar l’aparentment senzilla truita amb dues noves receptes: la truita de Gall del Penedès i la truita de torrons.
>​ Més informacióUn plat cuinat amb Gall del Penedès | FOTO: Web Turisme Vilafranca

La mostra gastronòmica
Els restaurants Cal Padrí, El Cigró d’Or, El Gat Blau, La Cucanya, Masia La Torre del Gall - Cal Soler i Sant Jordi Ca la Katy prepararan plats tan suggerents com el Gall del Penedès amb paltruc mallart, tòfona negra i cebes, el Gall del Penedès al pebre verd amb cervesa artesana, l’ànec mut del Penedès rostit amb prunes i pinyons o l’ànec amb gingebre, cumquat i salicòrnia, entre molts altres. La Fira del Gall organitza el primer concurs que premiarà el millor plat cuinat amb Gall del Penedès amb IGP. Els restauradors participants en la Mostra gastronòmica posaran a prova el seu enginy en l’elaboració de les receptes, juntament amb la qualitat i la innovació als seus plats. Aquesta és una de les novetats de la 355a edició, que aposta pel doble objectiu de garantir la constant innovació gastronòmica i visibilitzar la tasca dels restauradors del Penedès a l’hora de promocionar el Gall del Penedès.
>​ Més informació


Al voltant de la fira hi ha multitud d'activitats, entre les quals una trobada de bestiari festiu | FOTO: Maria Rosa Ferré

L’aula de cuina
Vilafranca del Penedès ha mantingut viva l’herència de generacions que, durant anys, han preparat els plats més exquisits amb Gall del Penedès amb IGP. La gastronomia és un dels pilars de la fira i el territori i, enguany, la Fira del Gall aconsegueix unir les tradicions, els costums i la cultura tot incentivant la cuina del Gall Negre del Penedès. Per això, i com a novetat destacada, la Plaça de la gastronomia es convertirà en una àmplia aula de cuina oberta a tots els visitants. En aquest espai es faran sis classes magistrals de cuina per aprendre a preparar plats sorprenents i deliciosos amb Gall del Penedès amb IGP. L’objectiu d’aquesta novetat és recuperar la tradició proporcionant una continuïtat en la transmissió del coneixement culinari i, sobretot, desmitificar la complexitat que envolta la cuina del gall. Els tallers seran gratuïts i no cal inscripció prèvia. A més d’aprendre a cuinar gall a través de receptes originals i sorprenents, l’aula de cuina també comptarà amb una classe magistral del prestigiós cuiner Joan Antoni Miró, xef del popular restaurant barceloní Les Truites i autor dels llibres gastronòmics ‘Con un par de huevos’ i ‘L’art de fer truites’. Miró ensenyarà als assistents a reinventar l’aparentment senzilla truita amb dues noves receptes: la truita de Gall del Penedès i la truita de torrons.
> Més informació

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar