Goretti Martínez
,
06/08/2018
Entorn

Vespres d’agost al Castell d'Olèrdola

El Museu d’Arqueologia de Catalunya estrena una nova proposta d’activitats lúdiques al castell d’Olèrdola els vespres d’agost

Foto: 

Cedida
Posta de sol des del Conjunt Monumental d'Olèrdola
Observació de les constel·lacions i de la pluja d’estels, un concert de gospel, concursos fotogràfics, espectacles, visites comentades… Tot això és el que podrem trobar els vespres dels dissabtes 11, 18 i 25 d’agost a l’entorn inigualable del Conjunt Monumental d’Olèrdola. El Museu d’Arqueologia de Catalunya, que té a Olèrdola una de les seves subseus, estrena aquesta nova proposta d’activitats lúdiques per conèixer millor el patrimoni que guarda la muntanya, ocupada per diverses societats humanes al llarg de 4.000 anys d’història, des de l’edat del bronze fins a l’època medieval.

La muntanya, culminada pel Conjunt Monumental d’Olèrdola, va ser un enclavament estratègic pel domini que tenia de tota la plana penedesenca. Al llarg de 4.000 anys d’història, des de l’edat de bronze i fins a l’època medieval, diverses societats humanes hi van deixar un rastre que el Museu d’Arqueologia de Catalunya s’encarrega de trobar, interpretar i divulgar a través del centre d’interpretació i les exposicions permanents i temporals que acull la seva subseu olerdolenca. Des de l’any 1992, el Conjunt Monumental d'Olèrdola està considerat parc natural i arqueològic, protegit per la seva riquesa natural i pel fet de ser un dels jaciments més importants de Catalunya.

En aquest context, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ens ofereix la possibilitat de gaudir de l’entorn a través de diverses activitats que tindran lloc els vespres dels dissabtes 11, 18 i 25 d’agost. Amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola, el MAC ens proposa observar les llàgrimes de Sant Llorenç, escoltar música gospel, seguir visites guiades, descobrir el passat d’aquest entorn a través de la recreació històrica o participar en un “safari” fotogràfic. Repassem les propostes dia a dia.

Nit d’estels
Dissabte 11 d’agost, 19h

Tot esperant la pluja d'estels, coneguda com els Perseids o les Llàgrimes de Sant Llorenç, un fenomen que es repeteix anualment entorn de la festivitat de Sant Llorenç (10 d'agost), podrem gaudir de diverses activitats. D'una banda, gràcies a un planetari instal·lat dins el recinte emmurallat, de la mà de l’astrofísica Inés Dibarboure podrem conèixer la volta celeste mitjançant el taller Descobrint constel·lacions. Podrem fer també una visita al Pla dels Albats, on veurem l'església preromànica de Santa Maria, recentment excavada i restaurada i les desenes i desenes de tombes antropomorfes excavades a la roca que l'envolten. En paral·lel podrem passar una estona a la fresca tot escoltant el grup musical Klesmer. Entre passeig, música i constel·lacions podrem per un descans i degustar una tassa de xocolata desfeta amb melindros. Quan es faci fosc podrem posar a prova els coneixements adquirits per observar cel a ull nu i mitjançant un telescopi, resseguint les constel·lacions i veient la pluja d'estels.

Nit de gòspel i històries
Dissabte 18 d’agost, 19h

L'activitat s'iniciarà amb una visita comentada en la qual podrem conèixer un personatge singular real de la ciutat d'Olèrdola de la segona meitat del segle X, en Sunifred, del qual sabem moltes i interessants coses de la seva vida. Posteriorment podrem gaudir d'un concert del grup de música Oh! Happy Gospel. Quatre cantants, acompanyats d'un piano, ens faran escoltar la riquesa de les harmonies vocals i ens transportaran a les arrels de la música dels Estats Units, des de les work-songs, passant per les espirituals negres i fins al gòspel més actual. Després del concert un piscolabis servirà per tancar el vespre al castell d'Olèrdola.

'Sonosfera' a la muralla. Temps de fotografia!
Dissabte 25 d’agost, 18h

Mentre fem una visita comentada pel jaciment podrem participar en un "safari fotogràfic" per captar els impressionants espais del conjunt històric i del seu entorn natural. Les fotografies que captem amb els nostres mòbils seran pujades a Instagram i seran incorporades a un espectacle audiovisual. Al crepuscle podrem deixar-nos enlluernar per un espectacle audiovisual creat per Xavier Loncà, de la companyia Sclat Team. Utilitzant imatges d'arxiu i les captades pel públic farà un espectacle d'imatges, llum i so amb el que es podrà gaudir d'una visió inèdita del castell d'Olèrdola. No us deixeu els vostres mòbils!
 

Més informació: 

Les activitats estan incloses en el preu de l’entrada al recinte (3,50€ normal | 2,50€ reduïda).
No és necessària reserva prèvia.

Podeu trobar horaris i més informació a www.macolerdola.cat.

També et pot interessar