Foto: 

Goretti Martínez

Les Deus de Sant Quintí i la sequera

El paratge de Les Deus, com molts altres, està patint els estralls de la falta de pluges i la sobreexplotació dels aqüífers
Goretti Martínez
,
26/09/2016
Entorn
Sant Quintí de Mediona ha reobert recentment les grutes de Les Deus, situades en un paratge natural únic conegut sobretot pels circuits d’aventura que s’hi poden fer. Les grutes de Les Deus van ser un indret molt visitat des de la seva "descoberta" als anys 50 del segle passat i fins al 2010, quan van haver de ser tancades per motius de seguretat. Ara, després de fer-hi uns arranjaments i instal·lar-hi mesures de seguretat i control, es poden tornar a visitar amb visites concertades que, a banda de mostrar les grutes i els seus entorns, volen conscienciar sobre un gran problema: la falta d’aigua.

Les Deus era un paratge dominat per l’aigua i ara en queda ben poqueta. La recent reobertura de les grutes, “descobertes” l’any 1954 després que els nens del poble se’n fessin farts de jugar tot arribant-hi per sota l’aigua (no hi havia accés exterior), serà aprofitada per conscienciar sobre els temuts efectes del canvi climàtic i la sobreexplotació de l’aqüífer Carme – Capellades, que alimenta tota la Conca d’Òdena. Segons l’alcalde de Sant Quintí de Mediona, Pol Pagès, la situació és preocupant: “Jo m’havia banyat aquí quan era petit” -té trenta pocs anys-, “i ara ja no hi ha aigua”, diu assenyalant un dels llacs secs de l’entorn.


Vista del Pèlag del Fregaire. A sota ja no hi ha aigua

Tant ell com el Lluís Ràfols, responsable de l’empresa Les Deus Aventura, que gestiona el negoci de les activitats i ara també les visites a les grutes, coincideixen en alertar sobre una realitat que ha fet canviar el paisatge de Les Deus en un temps rècord. A l’interior de les grutes, Ràfols ens assenyala els llocs on abans hi havia aigua. “Aquí l’aigua era plena de calç i estava recoberta d’una capa blanca; els que veníem, saltàvem tot alhora i la capa s’esquerdava”, explica Ràfols. En algun dels racons de les grutes es pot veure l’aigua com corre, només una miqueta i cal fixar-s’hi bé.


Interior de les grutes

L’atenció se centra d’una banda als peus, per buscar els rastres d’aigua, però també als sostres per veure les estalactites. Moltes van ser arrencades durant els anys en què les grutes eren visitades sense cap control exhaustiu. Sant Quintí de Mediona està situat en una de les falles que separen la fosa penedesenca de la serralada prelitoral i, degut a aquest accident geològic, les aigües infiltrades al subsòl de caràcter calcari formen rius subterranis. El terreny ha generat les coves, cavitats interiors erosionades pel pas de l’aigua i els rius subterranis, repletes d’estalactites i estalagmites que creixen al ritme d’un centímetre cada vuitanta anys. I la gent les arrencava...

La visita a les grutes és una autèntica aventura. La terra i les formes parlen de l’evolució real i científica de l’indret, per una banda, i, per l’altra, pots deixar volar la imaginació i veure tan clarament, esculpits a la pedra un elefant, una bruixa o un barbut... També pots veure fulles i arrels dels arbres calcificades.

Aprofitar la visita

Si tens ganes de visitar les grutes, aprofita per fer un tomb per Les Deus i descobrir el circuit botànic. També pots fer algun dels circuits d’aventura, n’hi ha d’aptes a partir d’un any. Pots trobar tirolines, ponts penjats, lianes, circuit acrobàtic pels arbres, circuit dins el pèlag i circuits damunt la roca. I per a tothom: zona de passeig, itineraris per dins l’aigua, circuits d’orientació i l’àrea infantil amb el circuit del Petit Aventurer, gatera-laberint i boulder. A més, l’entorn disposa d’un servei de bar – restaurant i una zona de pícnic.


L'any 1954 van construir 23 brocs que aboquen al riu Mediona

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar