Foto: 

Cedida
Un grup de nens i nenes fan llibretes de paper

Torrelavit i la importància de l’aigua al Penedès

‘La importància de l’aigua al Penedès’ és el tema clau de les visites d’aquest mes de març al Centre d’Interpretació de l’Aigua del municipi altpenedesenc
Goretti Martínez
,
15/03/2018
Entorn
El dia 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua i per aquest motiu, durant tot el mes de març, el Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit ha programat visites especials que combinen la descoberta de l’equipament amb el Camí del Riu i els principals punts d’interès de Torrelavit. El municipi altpenedesenc està comprès dins una petita vall per on discorre un corrent d’aigua contínua i aquest fet ha comportat que hi hagi hagut assentaments humans des de fa milers d’anys. De fet, existeixen mostres d’indústria paleolítica que confirmen aquells llunyans primers assentaments. Ara, en ple segle XXI, Torrelavit reflexiona sobre l’aigua, el riu i la vida al poble tot aprofitant la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua.

L’aigua ha tingut, al llarg de la història, un paper clau en els municipis de la conca del Riudebitlles. El riu ha canviat la història, el paisatge i la societat d’aquests pobles de l’Alt Penedès i l’Anoia i ha estat cabdal en la vida de les persones que han viscut en aquest territori. L’ús que s’ha fet de l’aigua, en l’àmbit domèstic, gràcies a les fonts i safareigs; en el regadiu, mitjançant pous, rescloses i canals, i en la indústria, amb la construcció de dotze molins paperers que, des del segle XVII fins al segle XX, van fer de Torrelavit un important centre industrial paperer.  L’alcalde de Torrelavit i principal impulsor del Centre d'Interpretació de l'Aigua, Ramon Riera, explica aquest paper fonamental de l’aigua: “El riu ha estat sempre un motor per a Torrelavit: des que les primeres persones es van establir a prop de l’aigua perquè la necessitaven per a l’autoconsum, per als conreus… després quan van descobrir que l’aigua podia moure una roda de molí; més tard amb la indústria del paper…”. I continua dient que “ara, un cop tancada aquella etapa -perquè ja només en queden testimonis molt puntuals-, el riu i el paper de l’aigua es recuperen en un altre sentit, des de la perspectiva del lleure, el coneixement i el valor paisatgístic”. “Nosaltres ho veiem com un element turístic amb molt de potencial”, afirma.Per mostrar-ho tot plegat, el Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit ha organitzat una visita especial el diumenge 18 i el dissabte 24 de març al migdia (ja se n’han fet un parell durant les dues primeres setmanes del mes). La visita comença davant del CdIA amb un recorregut pels punts d’interès històric de Torrelavit i el Camí del Riu, on s’explica com era la indústria del paper al poble. També es visiten altres espais d’importància vinculats amb l’aigua, com el recuperat safareig de Terrassola, que va tenir un important paper social a Torrelavit. Aquesta primera part de la visita és gratuïta.

El Centre d’Interpretació de l’Aigua

  • imatge de control 1per1

Totes aquelles persones que hi estiguin interessades poden visitar després el Centre d’Interpretació de l’Aigua, un equipament que es va inaugurar l’estiu passat per posar en valor el patrimoni vinculat a l’aigua de Torrelavit i dinamitzar el poble. La museïtzació del CdIA compta amb audiovisuals i fotografies històriques i es divideix en tres parts: el riu, on s’explica com aquest esdevé l’eix per als assentaments urbans i el suministrament d’aigua al territori; l’aigua per treballar, fent un repàs de la indústria paperera que hi havia al municipi, així com quins són els usos del paper al llarg de la història; i la darrera part, que serveix per donar a conèixer els actius turístics i culturals de Torrelavit i la iniciativa del Camí del Riu, entre d’altres. La visita a l’equipament té un cost de 3 euros. L’espai està gestionat per la Fundació Mas Albornà, una organització de l’Alt Penedès que té com objectiu la integració social i laboral de les persones amb diversitat funcional, trastorn mental i risc d’exclusió.Riera explica que “l’any passat, el primer de funcionament del Centre d’Interpretació de l’Aigua, va ser concebut com un temps dedicat a acabar de construir producte i recollir sinergies i acords amb altres agents dinamitzadors de l’enoturisme com Xocolates Simón Coll, Vinseum, els cellers…”. L’alcalde afegeix que “també hem consolidat la visita turística al poble i al Camí del Riu i hem ideat tallers com el de ‘Aprèn a ser un mestre paperer’”. Ara l’estratègia canvia i fa un pas més: “Aquest segon any el dedicarem a promocionar el Centre d’Interpretació de l’Aigua, a vendre el conjunt”. Segons l’alcalde, el CdIA és “un producte complementari a l’enoturisme, singular i amb identitat pròpia”. I, tot i ser “conscients que això no funcionarà d’avui per demà, hem d’anar consolidant el projecte, integrant-lo en la vida del municipi i que acabi dinamitzant Torrelavit i fent xarxa amb els comerços i negocis que hi ha al poble i els que vindran en el futur”.

Més informació: 

Visita ’La importància de l’Aigua al Penedès’, en motiu del Dia Mundial de l’Aigua
Dies: diumenge 18 i dissabte 24 de març.
Hora: 12h
Adreça: C/ del Molí, 29 de Torrelavit
turisme.aigua@torrelavit.cat
www.aiguadetorrelavit.cat

El Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit està obert dissabtes, diumenges i festius d’10:30 a 14:30h. Entre setmana es poden fer visites concertades per a grups.

A

També et pot interessar