“Al principi la gent vol fer d'arbre, després tothom es despulla”

Mercadé i Soler són dos dels responsables de 'Cyrano 2.0', l'obra que ha sacsejat el panorama teatral vilanoví
Surtdecasa Penedès
,
05/08/2013
Espectacles

El panorama teatral vilanoví va rebre amb sorpresa l'estrena els passats 21 i 22 de desembre de 'Cyrano 2.0', adaptació lliure i amateur. Una adaptació del clàssic representada per un grup d'actors amateurs vilanovins, majoritàriament joves, que va sorprendre amb una proposta trencadora i fresca. La companyia ha ajuntat damunt de l'escenari persones d'una procedència molt diversa, que ben poca gent hauria pensat que poguessin fer res conjuntament. Ara es plantegen fer girar l'obra i també començar a preparar una nova adaptació, que tot apunta que podria ser 'Mar i cel'. Són un grup obert a noves incorporacions, que poden contactar amb ells a través del Foment vilanoví. Parlem amb Òscar Mercadé i Jesús Soler, dos dels pals de paller de la companyia.

-Quan neix el vostre projecte?
-Ò: La idea ve de l'abril del 2012. Uns quants amics sortint de festa, en concret al Lotus, ens va venir al cap aquesta possibilitat. Alguns dels d'aleshores han continuat, d'altres ho han deixat pel camí tot i que van ajudar a arrencar-ho... I d'altres s'hi han sumat. Per exemple, el Jesús Soler no hi era al principi.

  • imatge de control 1per1

-Teníeu experiència?
-Ò: Hi havia de tot. Jo, per exemple, havia fet una obra amateur i una de teatre social, teatre de l'oprimit. L'Arnau Aluja havia fet teatre amateur amb gent de Vilanova que després ha fet molta carrera, com el Dafnis Balduz o el Guillem Albà... Però una part molt gran dels impulsors no tenia cap experiència.

-J: Jo havia estudiat a Barcelona, al Timbal. Un centre privat que treballa molt a través del cos. El cos et porta a la paraula i coses d'aquestes... Havia fet coses de teatre a Barcelona, al SAT, a Can Felipa, al Llentiol... Tot això quan estàvem estudiant. I televisió també. Vaig fer coses a El Cor de la ciutat, Porca misèria i Crackòvia. A Itàlia vaig fer un curs de teatre de carrer, de comèdia de l'art... I fa bo i tres anys vaig participar en un projecte de voluntariat europeu, que vaig fer classes de teatre a un centre cívic, i allà també vam fer una companyia que cada primer dissabte de mes fèiem improvisacions. La gent ens deia “tu ets un porc, tu ets imbècil...” i improvisàvem.

-Quin perfil de gent ha acabat formant part del grup?
-Ò: Vam ser un grup eclèctic, obert a tothom a qui li vingués de gust fer teatre. Hem acabat sent 28 persones participant a 'Cyrano 2.0'. Gent enganyada, sobretot de nit... Cadascú sumant al projecte allò amb què tenia experiència, i els convencíem que se sumessin al projecte. Molta gent al principi et diu que li fa vergonya, que vol ser un arbre. Però després...

-J: Tothom es despulla i acaba sorprenent-se de com actua. I també m'ha agradat molt que hem reunit gent que són diferents com la nit i el dia.

-Ò: Gent com l'Ignasi Ill, el Jesús Soler, el Jordi Armand... són les persones que amb la seva experiència van ajudar molt a construir l'obra.

-Com és que us vau decidir pel Cyrano?
-Ò: L'elecció també va ser aquella nit al Lotus. El Jordi Nikky de Covent Garden va suggerir aquesta obra i jo vaig tenir alguna idea per adaptar-ho.

-Quin és el funcionament de la companyia? Com us organitzeu?
-Ò: Primer ho havia de fer la Sandra Claver, però se n'havia d'anar de Vilanova. Com que jo era el que tenia la idea d'adaptar el text, em va proposar a mi el càrrec de director. Però, de fet, es podria parlar d'una codirecció. El Jesús mateix va estar-hi molt implicat, sobretot en la direcció dels actors als assajos.

-Com valoreu com va anar tot?
-J: Molt bé. Vam omplir els dos dies. És que jugàvem a casa... Tot i això, no m'esperàvem una acollida tan bona. Al principi havien de ser 125 localitats cada dia, però vam haver d'ampliar l'aforament fins als 170 cadascuna de les dues nits.

-Es podrà tornar a veure 'Cyrano 2.0'?
-Ò: Ho hem de decidir al dinar que hem organitzat. Dependrà de la voluntat i disponibilitat de la gent. De moment, les sensacions són positives i, a més, arran de les representacions d'aquest desembre ja ens han arribat propostes de nous bolos. De fet, això fa una mica de vertigen perquè ens ha ajudat gent que s'hi dedica professionalment.

-No m'ha acabat de quedar clar com es diu la companyia...
-J: La companyia no té un nom... De fet, ara formalment de cara a fora vam ser la Companyia de Teatre Amateur del Foment, però això no és definitiu. La història és curiosa. Estem molt agraïts al Foment vilanoví i a l'Aleix Mestres, que ens ha deixat assajar al local de l'entitat desinteressadament. Els preus de lloguer de teatres o sales per assajar són inabastables...

-Ò: Al Foment hi ha tradició, hi havia hagut un grup de teatre. Un grup que feia anys que estava inactiu. Durant un dels assajos, ens va arribar una carta convidant a participar la (desapareguda) Companyia de Teatre Amateur del Foment Vilanoví a un festival de teatre. Però ens definim més pels actes que fem que pel nom en si...

-Com definiu el que us agrada fer?
-Ò: Costa de dir, perquè hem fet una sola obra. A veure si la gent té ganes de fer una segona obra i l'estil s'anirà definint més.

-J: Intentem portar les obres als temps actuals. De fet, els temes de fons d'aquests clàssics són ben vigents... Igualment, ens agrada fer-ho amb elements que ho lliguin al temps o el territori. I les adaptacions també ens agrada fer-les créixer a través de la creació col·lectiva. Amb els que som, veure què se li dóna bé a cadascú i anar fent créixer el guió bàsic, que manté uns punts claus bàsics, però a través de tot el que s'hi aporti de nou.

-Ò: Un cop hem adaptat un text, ens agrada que cada actor faci moltes aportacions al seu personatge. Al 'Cyrano 2.0', fins als darrers assajos l'obra ha anat creixent. De fet, ens va sortir una obra molt vilanovina.

-J: Tot apunta que la propera obra seria un 'Mar i cel' a la bruta.

El grup que ha fet possible 'Cyrano 2.0' l'integren Jesús Soler, Òscar Mercadé, Eva Dalmau, Ignasi Ill, Aleix Mestres, Roc Fuentes, Karim Akbih, Pere Rus, Quim Arrufat, Mari Carmen Rodíguez, Roger Grau, Jordi Armand, Iu Benet, Anna Soler, Jofre Capdevila, Cesca Mestres, Ester Sánchez, Paula Pérez, Núria Orriols, Arnau Aluja, Raimon Carnicer, Roger Armand, Montse Panero, Miquel Alcaraz, Jordi Conejero, Xavier Carbonell, Elga Mir, Elisenda Amorós i la col·laboració especial de Miquel Tello. 

A

També et pot interessar