Gemma Urgell
,
12/01/2017
Espectacles

Fermí Fernàndez: “Amb el Sommelier tornem a fer el pa i circ de l’època romana: passar una bona estona havent menjat i begut”

‘El Sommelier’ és la proposta del Cicle Platea del Teatre Casal de Vilafranca pel 28 de gener

Foto: 

CEDIDA
Fermí Fernàndez interpreta 'El Sommelier', espectacle dirigit per Toni Albà.
L’obra ‘El Sommelier’ es va parir al Penedès. De fet, l’actor Fermí Fernàndez va recollir una petició de Caves Nadal per a fer alguna obra teatral que girés al voltant del món del vi i que es pogués representar al seu celler. Es va estrenar allà el gener de 2014 i ‘El Sommelier’ ha rodat per teatres de tot Catalunya i ha fet temporada a Tarragona. El 28 de gener tornarà al Penedès, al Cicle Platea del Teatre Casal. No hem volgut perdre l’oportunitat per parlar d’aquesta obra amb el seu creador.
"Alguns sommeliers m’han confessat que han trobat l’obra un encert"

- El guió l’has escrit tu conjuntament amb el Toni Orensanz. Ell del Priorat, tu de Tarragona, els dos sou coneixedors del món del vi. Això ha estat important per la tria de la temàtica?
- Des de ben petit que estic immers en el món del vi. A casa meva sempre hem tingut cultura del vi. De Tarragona anàvem cap a Porrera o Gratallops, al Priorat, tot sovint, per a comprar vi. El vi ha estat un ingredient més de la meva vida.

- I per què un sommelier? Com el caracteritzes?
- Tenia ganes de canviar el registre, sempre havia fet actor de comèdia i em venia molt de gust canviar de registre, fer personatges més seriosos. Alhora, tenia moltes ganes de fer un monòleg. I, un personatge com 'El Sommelier' em permet fer un registre dramàtic i, al mateix temps, un monòleg. Generalitzant una mica, el sommelier em donava el perfil perfecte per fer un personatge una mica fosc: són persones que treballen soles, que tenen un do especial i són obsessius amb la seva feina. El meu Sommelier és un personatge molt especial a qui les olors i les obsessions li han configurat la seva personalitat.

- Sovint, als sommeliers, els titllen d’elitistes…
- El meu és un faltón professional, desagradable, considera que ningú mai podrà ser com ell perquè ell és la hòstia. És el millor que hi ha al món, el nas d’or universal. I com que té aquest do molt especial és també molt prepotent.

- Amb aquesta obra no t’has posat gaire sommeliers a la butxaca, no?
- No creguis… Tenen sentit de l’humor, els sommeliers. Em consta que l’han vist uns quants i els hi ha agradat força. Fins i tot algun m’ha demanat que porti l’obra al seu celler. També t’he de dir que alguns sommeliers m’han confessat que han trobat l’obra un encert perquè retrata allò de la professió que no agrada a molts, com l’elitisme, la prepotència, les obsessions.

- Com animaries a la gent del Penedès a assistir a aquest espectacle? Què els pot agradar?
- Els hi diria que tindran de tot, en un sol lloc: veuran teatre, participaran de l’espectacle, beuran vi i, fins i tot, menjaran. Pocs espectacles els hi podran oferir tot això… El Sommelier no deixa de ser una revisió d’allò que ja feien els romans: panem et circenses (pa i circ). Els espectadors se n’aniran amb una història entre les mans, un bon record i, a més, havent menjat i begut.

De fet, ‘El Sommelier’ és un espectacle idoni per aquesta nova aposta del Teatre Casal per la proximitat i la varietat de gèneres que és el Cicle Platea: els artistes a l’alçada del públic, aquest assegut al voltant de taules, a l’estil cafè. Una copa de cava o de vi, unes catànies, llum d’espelmes i, que comenci l’espectacle!

 

Més informació: 

Venda d'entrades i més detalls, aquí

També et pot interessar