Foto: 

Cedides
Alguns dels protagonistes de les propostes de l'Eva

5 maneres de viure el Festival Eva al Penedès

Us proposem diversos itineraris per viure l'Eva a la vostra manera; en família, als indrets més curiosos, per als apassionats per la lectura o els més "teatreros"
Ariadna Caballero
,
08/06/2018
Espectacles
El Festival Eva ens captiva des de molts vessants. Perquè ens fa retrobar amb l'oralitat, amb la literatura explicada, transmesa de boca orella i no només per als petits abans d'anar a dormir. Perquè ens regala espectacles de petit format i gran qualitat amb narradors, músics i actors a tocar i amb qui fins i tot podrem conversar en acabar. Perquè ens fa anar a indrets poc habituals, fugint de la premisa que cada espai serveix per una sola cosa. L'Eva ens permet descobrir espais amb la intensitat de viure'ls a través d'un espectacle. Perquè ens brinda l'oportunitat de sentir diverses veus, en diversos idiomes, amb diferents punts de vista, opinions i perspectives de la vida. I amb tot plegat ens sacseja de dalt a baix, per recordar-nos que som vius i que hem de ser actius. Gaudiu-ne intensament, que això és un regal!

Per als qui endrapen llibres a tort i a dret
Si sou dels qui porteu sempre un llibre al damunt, la biblioteca és la vostra segona casa i la literatura us dona ales per viure més feliços, aquest és el vostre itinerari! El primer cap de setamana de Festival Eva no us podeu pedre 'Llibràlegs', un espectacle sorgit al Temporada Alta amb Meritxell Yanes i Cristina Cervià: diàlegs breus en mig d'una biblioteca, en aquest cas a la Terra Baixa del Vendrell.
Si alguna cosa defineix l'Eva és la paraula dita i enguany el festival ens regala un migdia de glosa, a Sant Sadurní amb noms com Ferriol Masip, Laia Pedrol o en Titot; us assegurem que quedareu bocabadats! Atenció perquè Teresa Sánchez-Roca torna amb 'Charles, Alice and me', un espectacle sorprenent i carregat de detalls que ens apropen a Lewis Carrol i Alícia al país de les meravelles. I encara el primer cap de setmana, el narrador Héctor Urién ens durà tres de les 'Mil i una nits'. Poesia de la mà de Martí Sales i Núria Martínez-Vernis, descarats i en un recital amb poetes com Rabelais, Vinyoli o Salvador Renobelll. Virgínia Woolf serà també protagonista d'un dels espectacles de l'Eva, a la Casa Barral de Calafell amb Núria de Calella. I Miguel Hernández, a qui José Manuel Garzón i José Galiana homenatgen en un entrallat d'anècdotes, poemes, cartes i canóns. El darrer dia de festival, el narrador japonès i barceloní Yoshi Hioki ens regalarà paraules càlides, humides i delicades.


Yoshi Hioki amb 'La flor que palpita'

Per als qui van al teatre quasi de forma compulsiva
Sou dels qui no us en podeu estar? Avui aquí, demà allà, entrades per aquesta obra, anticipades per aquella altra... Malgrat que a l'Eva l'escenografia hi té un paper secundari i és la paraula dita él que realment pren força, moltes de les propostes són teatrals i narratives alhora. I és que els límits entre un i altre es difuminen, si és que arriben a existir. No us perdeu en Toni Gomila. Primer serà a l'Eva amb 'Peccatum', amb Catalina Florit, i a Llorenç amb 'Acorar', un text quasi de culte que ens parla de la socitat mallorquina a través de la matança del porc. El domini de la llengua i la capacitat comunicativa d'en Gomila us deixaran bocabadats. Qui també farà doblet serà Alberto San Juan amb 'Autorretrato de un joven capitalista español'; imprescindible (i a més en espais de luxe!). El narrador Arnau Vilardebò torna a l'Eva amb el seu humor i les històries de mitologia grega amb les que us deixarà atrapats. També ho farà Sandra Rossi amb eròtica, subtilitat i realitat.


Sandra Rossi

Per als qui fan vida amb canalla
Famílies amb infants, malgrat la majoria d'espectacles de l'Eva són per a públic adult, trencant així allò de que les històries explicades a cau d'orella són només per canalla, sí que hi tenim una pila d'espectacles pensats per aquell públic del qui potser ens n'hauríem d'encomanar un xic d'innocència i il·lusió davant la vida. Tots aquells espectacles del programa amb un punt groc, són per a vosaltres! El meravellós 'Carro de contes' de Diana Kerbellis, les històries d'en Jordi Font, de la Guilla Teatre, de la 'Valentina' dels Forani, de la Shere Bardají i l'Assumpta Mercader. Una desena d'espectacles pels qui aneu amunt i avall amb fills, néts i nebots!


Jordi Font i 'La república dels contes'

Pels qui hi volen posar música!
Òbviament, la paraula dita pot ser cantada i a l'Eva hi viurem concerts amb la tradició oral com a fil conductor. De fet el festival s'inaugura amb la revolució de Lídia Pujol. Jordi Muixí durà a l'A tres bandes 'Vi, poesia i cançons', Joange serà al cementiri amb el seu violí i Xavi Lozano farà flipar petits i grans amb els seus 'Tubs del món'. Les propostes de glosa són alhora musicals, com ho serà el concert de Pedro Burrezo i la Nur Camerata, el concert de les Anxovetes i l'espectacle de cloenda a Ordal.


Les Anxovetes

Per a aquells que volen descobrir espais singulars del Penedès
Una de les peculiaritats de l'Eva és, precisament, on tenen lloc els espectacles. El 9 de juny, l'A tres bandes' a Sant Sadurní us farà voltar per tres espais i gaudir de tres espectacles. I a la nit, un imperdible: 'Per viure el cementiri no cal morir-se'. Dues hores de passejada, d'art, música i narracions a cau d'orella, sentint-nos vius i sent conscients alhora de la mort, per ser conscients de com n'hem de gaudir mentre siguem en aquest costat. Una nit especial serà també la del 16 de juny al Molí del Foix dels Monjos amb 'Vi, glosa i estrelles', una nit de per descobrir astres i les connexions amb el vi a través de la cançó improvisada. A tot això hi sumem biblioteques, capelles, places, patis, antics palaus, una masia, museus com el Vinseum o la Casa Barral, el Sindicat de Llorenç, el Claustre de Sant Francesc de Vilafranca,... L'espectacle final de l'Eva, el 'Concert d'Amor i de Mort' amb Jordina Biosca i David García serà a les muntanyes d'Ordal. Una petita caminada i a reposar en un vespre de finals de primavera tot gaudint de la darrera queixalada a les pomes de l'Eva.


'Cançó d'Amor i de Mort', amb el David García i la Jordina Biosca

Gent, que vagi de gust! Estem segurs que aneu on aneu l'encertareu. De fet, si en voleu més, del 29 de juny a l'1 de juliol, teniu Festival Eva en un magnífic poblet del Priorat, a Pradell de la Teixeta.

Més informació: 

A

També et pot interessar