Una imatge de 'Lo nuestro'

Foto: 

Roser Blanch

Sobre la dignitat i l'orgull de classe

L'obra ‘Lo nuestro’, producció de la Flyhard, es podrà veure al Teatre Cal Bolet de Vilafranca del Penedès
Goretti Martínez
,
13/10/2020
Espectacles
Després de petar-ho durant els dos mesos de la seva estada a la Sala Flyhard de Barcelona, l’obra escrita per Eu Manzanares i dirigida per Mercè Vila Godoy, ‘Lo nuestro’, es podrà veure al Teatre Cal Bolet de Vilafranca del Penedès, on la Flyhard sol preparar les versions de gira de les seves produccions. ‘Lo nuestro’, protagonitzada per Paul Berrondo, Eli Iranzo, la mateixa Eu Manzanares i Pau Poch, és un retrat personal, divertit i profund d’una família humil que viu en un barri obrer. Aquells que són majoria però poques vegades es veuen reflectits en l’art i la creació, prenen aquí tot el protagonisme per reflectir com la desigualtat d’oportunitats els marca la vida. Això sí, sense "dramons" ni victimismes. Hem parlat amb l’Eu Manzanares perquè ens faci venir encara més ganes de veure-la en acció amb tot l’equip de ‘Lo nuestro’.
Eu Manzanares: “He volgut posar l'accent en la desigualtat d'oportunitats i els entrebancs que et pots trobar segons la classe a la qual pertanys”

- Què és el que has volgut explicar a 'Lo nuestro'?
‘Lo nuestro’ és moltes coses. És el meu homenatge al meu entorn, a la meva gent. Un retrat -bé, el "meu" retrat- de les classes humils que habiten les perifèries de les grans ciutats. Una història sobre la dignitat i l'orgull de classe. És una comèdia, però impregnada de crítica social. He volgut posar l'accent en la desigualtat d'oportunitats i els entrebancs que et pots trobar segons la classe a la qual pertanys. Volia crear empatia i trencar clixés. El desconeixement sovint crea prejudicis injustos i fa molt de mal. Feia temps que veia que el perfil social al qual pertanyo molt poques vegades és representat en l'escena catalana. I quan és així, quasi sempre es fa en to tràgic, dramàtic o melodramàtic. Així que em vaig proposar fer un retrat el més honest possible del meu entorn més familiar per donar-lo a conèixer a la meva manera. I sense victimismes ni bonismes. No pretenia retratar una família idíl·lica, perquè cap ho és, enlloc. Per això, ‘Lo nuestro’ va ser una comèdia des del mateix moment en què vaig concebre la idea. L'humor és una arma carregada d'assertivitat i empatia.


Eu Manzanares a la Sala Flyhard | FOTO: Roser Blanch
- Què t'ha semblat la resposta de la gent que ha vist l'obra fins ara?
La veritat és que no puc estar més contenta! I molt gratament sorpresa. La resposta ha estat meravellosa, tant de la crítica com del públic. Tot un èxit, amb una ocupació pràcticament del 100% els dos mesos que hem estat a la Flyhard, amb una gira esplèndida i força bolos tancats (i alguna sorpresa més que encara no es pot dir). La veritat, molt millor del que podia imaginar. Em sento molt afortunada i agraïda. No sabia com reaccionaria un públic teatral poc acostumat a veure una obra que barreja català i castellà, i que, a més, mostra un perfil de família una mica "canyí", com deia, poc habitual a la nostra cartellera. I hi han entrat i connectat de ple, amb els Guerrero Fernández! Gent de tota mena, de tota classe, de tot arreu. Una de les coses que més em diu la gent, i que més feliç em fa sentir és "És una comèdia però hi ha moments molt punyents, eh?" o "He rigut molt, però hi ha algun moment que m'ha fet plorar". Bravo. M'encanta. Em dono per més que satisfeta i orgullosa, amb la feina feta. I no només la meva; també la de la Mercè Vila Godoy (directora) i la dels meus companys d'escena, que estan brutals, i tot l'equip, alerta! Que tothom hi ha contribuït, a aquest èxit.

El desembre de 2018, la Flyhard va obrir una convocatòria per a rebre textos per configurar la temporada 2019-20. Van rebre més de 100 propostes i ‘Lo nuestro’, d’Eu Manzanares, va ser l’escollida. Allà ja la coneixien perquè hi havien treballat a ‘Estat Decepció’, on feia d’actriu. Manzanares ha escrit peces curtes, guions per tele i cinema, dramatúrgies per a tallers de teatre… però ‘Lo nuestro’ és el primer text que estrena com a producció al circuit professional. Una òpera prima que ho va petar durant els dos mesos d’estada a la Sala Flyhard i que s’ha convertit en una de les comèdies de la temporada gràcies a la seva honestedat i al seu humor.

Més informació: 

A

També et pot interessar