Goretti Martínez
,
30/01/2017
Espectacles

Una temporada d’espectacles per emmarcar a Vilafranca

Destaquem algunes de les propostes que protagonitzen la temporada d’espectacles de febrer a juny al Teatre Cal Bolet i a l’Auditori de Vilafranca del Penedès

Foto: 

Cedida
Foto de família al final de la presentació pública
Això de fer un acte públic de presentació de la temporada d’espectacles té un punt adrenalínic. Estem tots allà, al vestíbul de Cal Bolet, minuts abans, fullejant amb avidesa els llibrets amb la programació. Amb aquella oloreta d’impremta... Aroma de novetat, de primícia, de planejar els propers mesos i de pensar en possibles cangurs per poder fer una escapada al teatre. Les converses també són un exemple del què suposa l’acte: “Toma ya! Ve fulanito!”, “Ooooooh, me’n moria de ganes, de veure-la, aquesta”... I també algun “I aquest qui és?”. Sigui com sigui, el secret ha estat desvetllat i aquí estem per explicar-vos-el.

Calceu-vos bé que se us gira feina, culturalment parlant. El Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca ha preparat una programació per emmarcar. Va de febrer a juny i arrenca el proper diumenge 5 de febrer.

 

Teatre: la reinvenció dels clàssics, la vida al teatre i el segell de la Flyhard

‘Les dones sàvies’, de Molière, (El Maldà) amb Enric Cambrany i Ricard Farré interpretant tots els personatges de l’obra i traslladant-los del 1762 al 2017; o ‘L’Hostalera’, de Carlo Goldoni, versionada i dirigida per Pau Carrió amb set actorassos de La Perla 29 entre les seves mans són els dos clàssics imprescindibles de la programació. Per cert, ‘L’Hostalera’ arrenca gira a Vilafranca. Però hi ha molt més, començant per ‘Un obús al cor’, de Wajdi Mouawad (La Perla 29). L’obra és definida per la companyia com “una bomba explosiva que replanteja els vincles amb els pares, la veritat de la vida i l’avidesa de la mort”. L’actor Ernest Villegas està sol a l’escenari immers en l’univers narratiu de Mouawad. El segell Flyhard torna a ocupar un lloc rellevant dins la programació teatral de Vilafranca. La genial ‘El niño de la tele. La història real de Rubén Ramírez’ (Pentateatre i Flyhard Produccions) i l’enigmàtica ‘L’última nit del món’ (Flyhard Produccions) faran parada a Cal Bolet.


Rubén Ramírez i Clara Cols, que va presentar l'acte

‘Pretty’, de Neil LaBute (Sixto Paz Produccions / La Villarroel) i ‘Blanca Desvelada’ (Aleteo Cia) són altres de les propostes teatrals.

 

Música: sense barreres i sense distàncies

Alguns dels concerts que vénen busquen la proximitat amb el públic. Fora barreres i distàncies. La música s’ha de viure. Comencem amb una colla de duets màgics. Chicuelo, guitarrista de referència del flamenc actual, i Marco Mezquida, un dels pianistes jazzístics de més renom, han creuat els seus camins i mostraran el resultat d’aquesta trobada a l’Auditori al mes de març. I Belda & Sanjosex també fan parada a Vilafranca per presentar ‘Càntut’, Premi Enderrock 2017 al millor disc folk. Cançons i músiques dels avis interpretades des de la complicitat absoluta dels dos Carles. També vindran Kepa Junquera & Sorginak, i Maika Makovski amb el Brossa Quartet de Corda.
El gran Paco Ibáñez, “icona de la lluita per la veritat i la llibertat” com diu al programa, ens oferirà la seva poesia en companyia del gran guitarrista Mario Mas. Per la seva banda, El Petit de Cal Eril torna a Cal Bolet per sorprendre’ns i emocionar-nos. El Joan Pons va dir a l’acte de presentació de la temporada que no hi hauria escenari. I això ens encanta!


El Petit de Cal Eril va oferir un tastet de 'La força'

I, com veieu una unió entre la dansa urbana de Brodas Bros, l’Orquestra Simfònica del Vallès i la faula musical ‘Pere i el llop’? Sona a disbarat meravellós i estarà a Vilafranca el proper mes de maig.
La pianista i una de les creadores més originals del moment Clara Peya presentarà 'Oceanes' i Sara Pi portarà el seu soul al Claustre de Sant Francesc per anar tancant la temporada.

 

Dansa i multimèdia: l’escenari per a tothom

Una de les propostes que més ens ha agradat va ser l’únic espectacle exclusivament de dansa de la programació. Es diu ‘+45’ (Cia. Sebastián García Ferro), està protagonitzat per ballarins majors de 45 anys – els vilafranquins Olga Álvarez i Joan Palau entre ells – i comptarà amb la participació de 40 figurants que seran seleccionats i formats prèviament entre totes aquelles persones majors de 40 anys que ho vulguin. No han de ser professionals de la dansa i els tallers de moviment i dansa contemporània tindran lloc el mes de maig. Ens sembla una idea meravellosa i esperem que tingui l’èxit que es mereix. La coses també passen a partir dels 30! I dels 40, i dels 50...!


Olga Álvarez i Joan Palau, amb altres companys, a '+45'

I un espectacle que ens ha cridat l’atenció especialment és ‘Birdie’ (Agrupación Señor Serrano). 2.000 animals en miniatura i tres persones que manipulen un món embrollat “amb humor, sentit crític i compromís”. És un espectacle amb vídeo en directe.

 

La primera cita

L’Orquestra de Cambra del Penedès, formació resident a l’Auditori, ha preparat un concertàs per inaugurar la programació com es mereix. La soprano Maria Hinojosa i la mezzosoprano Anna Alàs, acompanyades pels músics de l’OCP i sota la direcció de Màrius McGuinness, interpretaran ‘Les dones de Mozart: àries d’òpera’. Serà tota una redescoberta dels personatges femenins de les òperes del geni de Salzburg amb una mica de teatre inclòs. La cita és el diumenge 5 de febrer a les 19h a l’Auditori i hi haurà assaig obert el dissabte 4, a les 10h.


Anna Alàs i Maria Hinojosa

La resta de concerts resultants de la residència de l’Orquestra de Cambra del Penedès, els espectacles familiars (molts dels quals els programa La Xarxa Vilafranca) i propostes íntimes com ‘Gost, la Mercè’, l’homenatge d’Anna Subirana, Sylvia Kuchinow i Jordina Biosca a la Mercè Gost, completen una temporada que esperem que gaudiu intensament.

Més informació: 

Consulta tota la programació amb detall aquí.

També et pot interessar