Fira de bestiar a la Riera de la Bisbal, segle XIX

Foto: 

Cedida
Fotografia antiga de la Fira

Les 4 curiositats de la Fira de Santa Teresa del Vendrell

Tot i que no se celebrarà de forma presencial, quatre càpsules en format vídeo documental expliquen la història de la Fira
Surtdecasa Penedès
,
07/10/2020
Fires i festes
Hi ha dates que no passen per alt al calendari i per Santa Teresa sabem que hi ha La Fira del Vendrell. Tot i que enguany la fira presencial s’ha hagut d’anul•lar, l’organització però, ha volgut apropar als assistents l’esdeveniment des d’un altre punt de vista i enguany ha preparat quatre càpsules amb format vídeo documental on s'expliquen algunes de les curiositats d'aquest esdeveniment amb llarga tradició.

El cicle de càpsules audiovisuals de difusió d’històrica es podran veure a RTV Vendrell, a les xarxes socials de l’Ajuntament del Vendrell i de Promoció Econòmica i al canal Youtube de Comerç i Fires del Vendrell.

1. Els orígens de la Fira de Santa Teresa
Les fires sempre han estat part bàsica per sostenir les economies locals i regionals, en els seus inicis se solien celebrar a indrets ben comunicats per garantir força assistència i, majoritàriament, es duien a terme durant el principi de la tardor, quan els ramats transhumants baixaven de les muntanyes i els treballs del camp, després del temps de collita, no requerien tantes hores de dedicació. Les fires eren (i són!) veritables centres de relació i el Vendrell, ubicat a prop d‘una calçada d’origen romà que permetia l’accés amb la part central de Catalunya, era un bon lloc. Si el Vendrell neix com a parròquia el segle XIV, els documents escrits daten els orígens de La Fira el segle XIX. Segons documents consistorials, La Fira podria datar del 1829, tot i que amb certesa és des del 1843 que se celebra anualment el dia de Santa Teresa per exposar-hi i comercialitzar bestiar, manufactures, teles i tot tipus de productes d’interès.

  • imatge de control 1per1

2. La Fira durant els temps de pandèmies, guerres i crisis econòmiques
Aquest 2020, sense cap mena de dubte, no és un any habitual, la pandèmia de la covid-19 ho ha trastocat tot, també La Fira, que avui s’adapta a l’era digital però ha de prescindir de les seves activitats de sempre. Amb tot, no és el primer cop que això passa. Les primeres dues anul·lacions daten del 1865 i 1870 i corresponen a l’epidèmia de còlera i la febre groga. La següent sotragada data de 1887 ja que, si bé la Fira havia viscut una reviscolada important gràcies a l’èxit del sector vitivinícola, en arribar la plaga de la fil·loxera al Penedès es va patir una crisi econòmica que va fer estralls i va arrasar 385.000 hectàrees de vinya en vuit anys. Després seria l’esclat de la Guerra Civil Espanyola que interrompria La Fira entre el 1936 i el 1942 que, si bé aixecaria el cap a mitjans dels anys 60 amb l’obertura de l’economia, tornaria a aturar-se el 1973 amb la crisi energètica i la recessió internacional. El 1987 La Fira es va consolidar com a mostra multisectorial i, des d’aleshores, ha crescut exponencialment fins a l’aturada d’enguany.

 Algunes de les càpsules que s'han preparat per a l'ocasió.

3. Pluges i més pluges per Santa Teresa
Segons daten els arxius, el 1923 i el 1982 van ser anys de pluges excepcionals durant La Fira. A banda d’aquests dos anys documentats, la tradició popular del Vendrell va fer seva l’expressió "per Santa Teresa, pixotera’, que recalcava la gran probabilitat d’aiguats durant les dates de la celebració. Però fet i fet, cal tenir en compte que la tardor, com la primavera, porta màxims de precipitació degut al canvi de temps, és el que abans se’n deia gota freda. Cal dir però, que els darrers anys durant La Fira hi ha hagut més dies de bonança, no s’hi veuen paraigües i, amb prou feines, jaquetes, ni jerseis. La Fira tampoc se n’escapa, del canvi climàtic!

4. La Fira i els castells
El que havia nascut com una fira comercial va anar envoltant-se d’un caire més lúdic a partir del 1843. D’aquesta manera l’afluència era major i convidava a la interacció comercial amb més facilitat. La primera fira amb actuacions castelleres va ser la del 1882, que coincidia amb la inauguració de l’escola a la carretera de Valls, i així en anys successius, es van anar muntant i desmuntant ja alguns castells. Era el 1926 quan es presentava la colla d’Els Nens del Vendrell, també durant La Fira, i que en diverses edicions farien actuacions memorables. A partir del 1986, La Fira es va obrir a rebre altres colles, els castellers de la colla Joves Xiquets de Valls hi han aixecat castells de somni. Des del 2003 cap aquí una altra colla que ha alçat grans castells a La Fira ha estat la Jove de Tarragona. Gràcies al paper que hi han jugat totes les colles, els castells s’han unit a La Fira de tal manera que aquest moment esperat ja s’ha tornat inseparable a l’esdeveniment comercial.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar