Foto: 

CEDIDA
El 24 d'agost es podrà veure en el marc de la Festa Major d'Albinyana

Aquest any toca el Ball Parlat de Sant Bartomeu a Albinyana

Una mostra de la riquesa de la cultura popular local que es representa cada cinc anys
Gemma Urgell
,
18/08/2015
Fires i festes
Els balls de sants, com els goigs, tenen una forta vinculació històrica al nostre territori. Són exemples de la devoció per un sant que determinada població sentia. Molt coneguts són els Goigs de Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès; però hi ha altres demostracions de la veneració que la població sentia pel seu patró i que encara ara es conserven (més pel seu fons històric i cultural que religiós), com el cas del Ball Parlat de Sant Bartomeu d’Albinyana.

El 24 d’agost és Sant Bartomeu, patró d’Albinyana i el dia clau de la Festa Major d’aquesta població. A les deu de la nit, una cinquantena de veïns del municipi pujaran a l’escenari per a representar el Ball Parlat de Sant Bartomeu, una peça clau de la cultura local i comarcal que es va recuperar l’any 2010 arran de la celebració del Mil·lenari d’Albinyana i que es va acordar representar de nou cada cinc anys.

 

  • imatge de control 1per1

Historiadors com Salvador Arroyo expliquen que s’havia ballat a la població fins a mitjans del segle XIX, citant fonts com Joan Amades, un dels principals estudiosos de la cultura popular catalana, que ja esmentava: “un altre poble que celebra la festa major (24 d’agost) és Albinyana. Fins a temps recents havien representat una versió del Ball de Sant Bartomeu”.

 

Arran del Mil·lenari del 2010 es va escenificar sobre un text en castellà trobat en una llar del municipi i datat del 1877, sobre el qual, l’historiador Manuel Bofarull va fer una traducció i adaptació al català que és la base actual de la representació. En aquest muntatge hi intervenen una cinquantena de persones en els papers més destacats; com els catorze actors que configuren la base del ball, els cinc àngels, la vintena de cantaires que formen el Cor de la Passió i els grallers locals de la Cresta de la Canya a banda dels responsables de maquillatge, vestuari entre d’altres que fan realitat aquest interessant muntatge. La direcció global del muntatge va a càrrec de Sílvia Basseda i el responsable de la coral és Josep Maria Guitart.

 

L’argument del ball gira al voltant de la vida del patró d’Albinyana. El primer lloc es representa l’elecció i iniciació de Bartomeu com un dels dotze deixebles de Crist i l’acció ens situa a Galilea. Un salt de ficció en el temps ens porta al regne d’Armènia, on el sant va realitzar la seva tasca evangelitzadora, i el darrer bloc argumental del ball es centra en l’empresonament i martiri del sant, que la tradició situa a l’Albanòpolis, capital del regne de Polemó.

 

Una oportunitat per veure un dels Balls Parlats recuperats del Penedès, cultura popular al màxim que només es representa un cop cada cinc anys.

        

 

Més informació: 

Més informació: 

El Ball Parlat de Sant Bartomeu d'Albinyana, de Salvador Arroyo a l'Institut d'Estudis Penedesencs.
Festa Major d'Albinyana.

A

També et pot interessar