Jump to navigation
Un dia com qualsevol altre, la classe de les Panteres, d’I5, surt de la seva aula, a l’escola Mas i Perera de Vilafranca, i camina en silenci cap a la biblioteca escolar. Conduïts per la Cristina, la seva tutora, expliquen en veu molt baixeta que, per anar a la biblio, es posen unes sabates especials de cotó fluix. Just abans d’entrar veuen que la làmpada verda està encesa: això vol dir que toca conte. Ja tenen uns coixinets de colors escampats a terra i s’hi asseuen, mentre la Cristina prepara els materials que l’ajudaran a ella i a tots els nens i nenes a explicar el conte. És el de ‘L’erugueta goluda’, d’Eric Carle, un conte que ja coneixen perquè els hi han explicat altres vegades en la seva versió original en anglès, ‘The very hungry caterpillar’.
A un altre pis, en un espai comú de l’escola, la classe dels Conills, de segon de primària, escolta atentament com la seva tutora, l’Andrea, els hi explica ‘El pitjor monstre de tots’, de William Bee i Kate Hindley. El conte parla en aquell moment de paràsits i ella els hi pregunta si saben què són. “Segur que ho sabeu, a vegades n’hem tingut, de paràsits, al cap”. És clar! Els polls són uns paràsits molt empipadors!
La biblioteca i la lectura són un pilar fonamental de l’escola Mas i Perera. El curs passat, l’escola vilafranquina va rebre un premi de bones pràctiques del Ministeri d’Educació en l’àmbit de Desenvolupament de Competències de lectoescriptura i les alfabetitzacions múltiples (audiovisual i mediàtica i informacional) pel projecte ‘L’essència de l’escola: una forma de ser, veure i entendre l’educació. La biblioteca de l’escola Mas i Perera’. L’escola serà l’únic centre català que participarà els dies 7 i 8 de març a les Jornades Nacionals de Biblioteques Escolars que tindran lloc a Mérida.
En un moment en què les biblioteques escolars es troben en perill d’extinció, aquest centre ha fet de la seva biblioteca “el cor de l’escola” a còpia de picar pedra. I què ha aconseguit? Infants que saben seleccionar la informació, que amplien els seus aprenentatges a través de la lectura, que es concentren quan llegeixen un llibre, que fomenten la seva creativitat, que estan formats com a usuaris d’una biblioteca i, sobretot, que gaudeixen de la literatura.
Foix Ortiz, cap d’estudis i coordinadora de la biblioteca escolar del Mas i Perera, ho resumeix així: “Volem que la biblioteca sigui el cor de l’escola, com diu Jaume Centelles, i per això sempre tenim present la biblioteca i els llibres en tot el que fem”. A banda de tenir una biblioteca física, oberta per a l’alumnat a l’espai d’esbarjo i cada tarda també a les famílies fins a les 18h amb el suport de l’AMPA, cada grup té la seva pròpia biblioteca d’aula i s’han anat creant espais de lectura a diversos racons comuns de l’edifici. “Tots els alumnes passen cada setmana per la biblioteca, on fem activitats de dinamització de la lectura, de formació d’usuaris, de competència informacional, etc. Bàsicament, pretenem que tothom tingui present la biblioteca i els llibres perquè volem que els nostres alumnes siguin lectors i que s’estimin el poder imaginatiu, creatiu i d’esperit crític que proporciona la lectura”.
Cristina Garcia, tutora de P5, ens diu que expliquen contes “sempre”. “I ho fem d’una manera especial, com hem fet avui, que hem construït entre tots i totes la història de l’erugueta”. I continua: “És un espai superespecial. Entren aquí amb un ambient de misteri: si la làmpada està encesa és que hi ha conte, si està tancada, fem préstec. Però, hi hagi el que hi hagi, els hi agrada”. La Cristina comenta que “el món dels contes aporta imaginació, màgia, fantasia, il·lusió” i que “els hi encanta que els hi expliquin, però també els hi agrada quan aprenen a llegir i veuen que no necessiten ningú per entrar en aquella història”. “De totes maneres, les imatges també es llegeixen i expliquen moltes coses, així que sempre, des de ben petits, poden gaudir dels llibres”, conclou. La Cristina confirma que la biblio és una “activitat estrella”: “Estan esperant el Duc, que és la mascota de la biblio, en candeletes”.
La Sílvia Bujons treballa al Servei Educatiu de l’Alt Penedès, concretament al Centre de Recursos Pedagògics. És la referent del seminari de coordinació de les biblioteques escolars a l’Alt Penedès, que compta també amb la participació de la Foix Ortiz com a representant de la seva escola i la Mireia Domínguez, bibliotecària de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès. “Des del seminari, oferim espais per compartir com dinamitzar les biblioteques en els centres i visions de persones expertes que ens poden ajudar en aquesta dinamització”, explica la Sílvia. Les biblioteques escolars no passen per un bon moment. Ja fa temps que s’enfronten a allò que “a Google ja hi és tot”, però la irrupció de la Covid ha acabat de complicar la situació. “Abans hi havia biblioteques als centres educatius més o menys dinamitzades, però amb la irrupció de la pandèmia moltes biblioteques van desaparèixer. En molts casos, els llibres han passat a les aules i la dinamització ha quedat estancada”.
La Sílvia veu molt clar el paper de la biblioteca: “Si la biblioteca és l’eix de l’escola, tots els aprenentatges poden partir des d’aquí. Primer aprenem a llegir, després llegim per aprendre i,pel camí, el més important: gaudim de la lectura”, diu. La mestra també comenta que “les escoles a vegades ens focalitzem molt en la lectura com a descodificació, però ens trobem que molts alumnes no en gaudeixen, per això hem d’oferir-los una diversitat de llibres, textos, revistes… perquè aprenguin a buscar allò que més els hi agrada, però també a discernir si aquella informació és verídica o quines són les fonts”.
“A la biblioteca escolar el primer que podem oferir és la fiabilitat. Allò que oferim als nostres alumnes ja ha passat per una selecció prèvia. Si posem a la biblioteca un llibre de coneixements és perquè considerem que aquell llibre conté una informació verídica i adequada per les edats dels nostres alumnes”, explica la Sílvia. I, en relació amb la convivència entre els llibres de paper i els continguts digitals, apunta: “El llibre de paper és un bon punt de partida. Després ja passarem a internet, on també tenim la feina d’acompanyar els nostres alumnes. Els hem d’ajudar a identificar les notícies falses, a cercar la informació, a conèixer les fonts, a discernir si aquella informació és verídica. Tenir un fons físic no exclou que dediquem atenció a la part digital. Un pas ens permet l’altre, i ho hem de fer de manera esglaonada i molt ben pensada”.