Foto: 

Cedida
Originals d'edicions anteriors del certamen

Lectures compartides

El premi El Lector de l’Odissea es reformula per sobreviure i mantenir una filosofia inaudita en un certamen literari
Goretti Martínez
,
05/04/2018
Llibres
El premi de narrativa El Lector de l’Odissea és un certamen literari peculiar pel pes que hi ha tingut sempre l’anomenat Consell de Cent Lectors. Els 100 lectors i lectores (aproximadament) eren els encarregats de llegir les obres que, any rere any, es presentaven al certamen i fer-ne la selecció final. De les obres finalistes, un jurat especialitzat en triava la guanyadora. La pèrdua del suport editorial -una editorial publicava l’obra inèdita guanyadora- després de l’edició número 18 del premi, ha obligat els organitzadors a reformular El Lector de l’Odissea. El nou projecte garanteix la supervivència del certamen, manté la seva filosofia democràtica i hi afegeix un nou component, la proximitat entre autors i lectors.

A finals d’octubre del 2016, Jesús Lana era proclamat guanyador del divuitè premi de narrativa El Lector de l’Odissea amb la novel·la ‘La germana gran’. L’autor obtenia 10.000 euros i la publicació de la seva novel·la a RBA-La Magrana. Fa un any, però, els organitzadors del certamen, impulsat per la llibreria vilafranquina L’Odissea i l’associació cultural homònima, van anunciar que El Lector de l’Odissea deixava d’existir i albiraven un nou projecte. Aquell nou projecte va quedar descartat però en va sorgir un de nou que permetia mantenir el bagatge de 18 anys d’El Lector de l’Odissea i d’hores i hores de lectures compartides.


Jesús Lana, darrer guanyador del premi | FOTO: extreta de premi.lodissea.com

El Carmel Carrillo, de l’Associació Cultural L’Odissea, el Pep Garcia, llibreter, i l’Àngels Castells, integrant del Consell de Cent Lectors, explicaven les novetats fa uns dies a la llibreria L’Odissea. El Carmel insisteix en que "el canvi de format no afecta la filosofia del premi, basada en contribuir en la promoció de la literatura catalana, promoure la lectura en sí mateixa i en convertir-se en un mitjà d'integració de persones nouvingudes que fan cursos de català". El Pep, per la seva banda, creu que "s'accentua el caràcter democràtic del certamen perquè la selecció definitiva queda únicament en mans dels lectors que formen el jurat, sense participació de l'editor que fins ara s'encarregava de publicar l'obra guanyadora”.

Obra publicada
El principal canvi és que el certamen abandona l’obra inèdita i serà un premi a obra publicada: “Llegirem llibres publicats entre Sant Jordi de l’any anterior i el d’enguany, d’escriptors catalans i escrits en català i haurem de seleccionar quin pensem que ha estat el millor llibre de l’any”. Com explica el Pep "en comptes de descobrir autors nous, potenciem escriptors en actiu amb la força de 100 lectors". I conclou dient que "existeixen premis a obra publicada, però no n'hi ha cap d'aquestes característiques"

  • imatge de control 1per1


Pep Garcia, Àngels Castells i Carmel Carrillo a L'Odissea | FOTO: GM

Funcionament
El funcionament del certamen, però, serà el mateix. “Ens dividirem en grups i cadascun haurà de triar entre les obres que li hagi tocat llegir. Entre tots els grups llegirem 20 llibres, que haurem de seleccionar per passar de fase, fins a escollir els finalistes. No hi haurà jurat final. Quan tinguem els finalistes, cada lector votarà el que li ha agradat més. El llibre que obtingui més vots serà el guanyador”. El premi manté, doncs, el caràcter participatiu, on els lectors són els protagonistes. “Al final del premi cada lector es podrà quedar, com a mínim, un o dos llibres, després d’haver-ne pogut llegir entre 4 i 8”, comenta l’Àngels.

Calendari
La primera fase començarà el mes d’abril i es tancarà a finals de juny. Durant aquests tres mesos cada grup llegirà quatre llibres i decidirà quins passen a la segona fase. Aquesta durarà fins a finals d’agost i el número de llibres que es llegiran aniran en funció dels que hagin passat la primera fase. D’aquí en sortiran el finalistes. Durant tot el mes de setembre cadascú votarà el finalista que creu que ha de ser el guanyador, que coneixerem el mes d’octubre.

Premi
Ja no hi haurà dotació econòmica ni, òbviament, publicació de l’obra guanyadora (perquè ja estarà publicada). Però els organitzadors estan tancant una col·laboració amb artistes locals perquè el premi per a l’escriptor o escriptora guanyadora sigui una obra artística. En donaran més detalls aviat.

Proximitat
Els lectors i lectores llegiran llibres nous, de qualitat, d’estils i procedències diversos i escrits en català. Un element que incorpora la reformulació d’El Lector de l’Odissea és la proximitat entre autors i lectors. “Podrem conèixer de prop els seus autors, ja que al llarg del premi hi haurà diferents moments en que serà possible trobar-nos amb ells”, explica el Pep.


Imatge de la trobada entre lectors i escriptors l'any 2016 | FOTO: extreta del Facebook de L'Odissea

Primera cita
La primera cita és aquest dissabte 7 d’abril, a les 11 del matí, quan visitaran la llibreria L’Odissea, al carrer de la Font de Vilafranca del Penedès, els escriptors que participen al premi i cada lector sabrà a quin grup està i quins llibres li tocarà llegir. L’acte és obert a tothom -ja s’ha fet altres anys per donar el tret de sortida a Sant Jordi- i és un espai molt agradable per conversar amb els escriptors tot fent el vermut i tafanejant entre llibres.

 

A

També et pot interessar