Gemma Urgell
,
08/11/2016
Llibres

Es busquen novel·les negres. Raó: Bellvei Negre

Neix un nou certamen de novel·la destinat a escriptors i un premi de relats per a alumnes d’instituts del Baix Penedès

Foto: 

GEMMA URGELL
Ramon Valls, escriptor i promotor de Bellvei Negre
Posar resistència a l’abandonament de la imaginació i l’hàbit de la lectura és l’objectiu de Bellvei Negre, un nou certamen de relat i novel·la negre impulsat per Ramon Valls, escriptor i realitzador del programa de literatura ‘L’Alambí d’escriptors’ de Bellvei Ràdio. Hem conversat amb ell perquè ens expliqui els detalls d'aquest premi literari.

"Mentre entrevistava l’escriptor de novel·la negre José Vaccaro, va nèixer la proposta de, per què no, organitzar un concurs literari, crear un premi literari de novel·la negra amb vi negre, aprofitant que som terra de vins". Així doncs, després d’unes quantes trucades i reunions, Ramon Valls va aconseguir convèncer l’Editorial Gregal, que editarà la novel·la premiada, el celler Janè Ventura i l’Ajuntament de Bellvei per a col·laborar en Bellvei Negre. "De fet, la idea dels relats, va venir de la mà de Gerard Jané, de Jané Ventura, de la voluntat d’implicar també els estudiants de les nostres comarques per fomentar l’hàbit de la lectura i la passió per l’escriptura".

Així doncs, amb l’ajuda d’uns i altres, com passa per sort en moltes iniciatives culturals, Bellvei Negre ja és una realitat. El premi de novel·la està destinat a autors d’obres escrites en català o castellà, originals i inèdites. L’extensió de l’obra ha d’estar entre les 150 i 200 pàgines i el primer premi serà la publicació de la novel·la a l’editorial Gregal en suport paper i electrònic i, el segon premi, en format electrònic. Pel que fa el premi de relat, podran presentar-s’hi alumnes de 3r, 4t d’ESO i Batxillerat que cursin estudis al Baix Penedès, escrites en català o castellà i amb una extensió màxima de 5 pàgines.


Acte de presentació de Bellvei Negre al Celler Janè Ventura.       FOTO: David Canto

En els dos casos la temàtica s’ha d’emmarcar en el gènere negre perquè, com explica Valls, "a novel·la negra és l’únic gènere literari a través del qual pots parlar de qualsevol temàtica i pots introduir qualsevol altre gènere: comèdia, romanticisme, història. És un calaix de sastre i a més, un gran exponent de la realitat de com és l’èsser humà". També, segons Valls, pel que fa el lector, "la novel·la negra atrapa perquè és dinàmica, sempre planteja reflexions interessants i, a més, acostumen a tenir un format 'cap de setmana', de lectura en pocs dies".

Ramon Valls fa només nou anys que escriu. És aparellador jubilat i sempre ha estat un gran lector. De fet, recorda que quan els seus fills eren petits els explicava contes de collita pròpia. Això va fer que el seu fill Nacho, també amant de la lectura, el convencés per anar plegats a un taller de narrativa a la llibreria La Central del Raval de Barcelona. L’escriptor mexicà Edson Lechuga era qui impartia la classe i el projecte del taller consistia en escriure una novel·la. D’allà va sorgir la seva primera obra: 'Te ordeno que vivas hoy', un anàlisi simple de com el nostre destí es modifica o s’altera per raons que ni somniem ni pensem mai. Actualment està immers en una novel·la negra històrica ambientada entre Calafell i El Vendrell.

Les dates clau

El termini de presentació de les novel·les i relats serà entre l’1 de desembre de 2016 i el 14 de febrer de 2017. Els membres del jurat són els escriptors José Vaccaro, Graziella Moreno, Angelique Pfitzner i Elena Torres.

Els premis es lliuraran el 8 d’abril de 2017 en una jornada literària a Bellvei que comptarà amb diferents taules rodones al voltant del gènere negre i diversos maridatges de vins i productes gastronòmics amb literatura.

Més informació: 

Informació sobre el Premi Bellvei Negre i les bases: 
www.bellveinegre.com

També et pot interessar