Jump to navigation
Blai Rovirosa, director de la Biblioteca Municipal de l’ArboçLa Biblioteca Municipal de l’Arboç és jove, aquest mes de maig farà set anys i compta amb una mitjana de 180 visites diàries per part de diferents usuaris no només de l’Arboç, sinó també d’altres poblacions com Llorenç, Banyeres i Sant Jaume dels Domenys. Segons Blai Rovirosa, la biblioteca és un dels pocs equipaments públics que iguala a tota persona, que democratitza i ajuda a la cohesió social. Afegeix que “és un punt de referència on trobar solució a molts problemes, no només d’estudis o lectura, sinó també qüotidians; per exemple, darrerament molts usuaris ens demanen ajuda sobre com confirmar el borrador de la renta o com segellar l’atur, a més dels típics “què vol dir aquesta pregunta d’aquest exercici del cole?”. D’altra banda, els bibliotecaris són uns excel·lents prescriptors i també formadors, sobretot en noves tecnologies. I programadors de moltes activitats com clubs de lectura, activitats infantils, cursos de noves tecnologies, etc. Rovirosa afirma, però, “que malgrat tot el que fem i inventem, les biblioteques hem patit un fort retrocès en el suport institucional”. Afegeix que “també som un magatzem de llibres collonut”.
Més informació
Susana Peix, escriptora i bibliotecària especialitzada en Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca Armand Cardona i Torrandell de Vilanova i la GeltrúPer a la Susana Peix, la biblioteca és una “oportunitat per a moltes persones d’accedir lliurement al coneixement, a la cultura i a la informació” i “un espai que garanteix el dret a la lectura sense distincions, sobretot per als col·lectius amb menys recursos i per als infants com a valor de futur”. Peix veu l’equipament on treballa com a biblioteca de proximitat que realitza una funció socialitzadora: “Des dels inicis hem estat molt sensibles a les capacitats de les persones i per això oferim recursos i serveis per atendre les necessitats de tots els usuaris fent un especial èmfasi en col·lectius que presenten algun tipus de dificultat”. La biblioteca vilanovina també és molt activa en l’organització d’activitats culturals, educatives i d’esbarjo i lleure “per acostar i potenciar el coneixement i la difusió del llegat local”, diu la bibliotecària. Peix, especialista en Literatura Infantil i Juvenil, ens explica que, a la Sala Infantil, aposten “per crear i fomentar hàbits de lectura amb diferents activitats adreçades a infants i a famílies i a donar suport material i dinamitzador a les escoles a través d’un Pla de Foment de la Lectura”.
Jaume Felipe, director de la Biblioteca Maria Àngels Torrents de Sant Pere de RiudebitllesEl Jaume va començar en això de la bibliotecotomia d’itinerant per totes les biblios del Penedès i al volant d’un bibliobús, portant llibres i lectures a tots els racons. Ara, des de la direcció de la Biblioteca Maria Àngels Torrents, sentencia que una biblioteca “és un luxe”. I ens ho argumenta amb una bona pila de motius, a banda de les funcions bàsiques. “Una biblioteca és un centre de foment de la lectura, ja sigui per als infants quan programa activitats com l'Hora del Conte o per als adults quan organitza Clubs de Lectura; és un espai per celebrar activitats de tot tipus, des de presentacions literàries, vetllades poètiques o musicals, xerrades i conferències, a tallers de desenvolupament personal; és un lloc on anar a cercar informació de tota mena, especialment del municipi, ja que sempre destina un espai a la Col·lecció Local i preserva les obres que s'hi produeixen; a més, ofereix accés a la cultura i l'entreteniment en diversitat de suports”. “Per si tot això encara no fos prou”, afegeix Felipe, la biblioteca “és el lloc on trobarem un veritable expert en molts camps, el bibliotecari, que ens assessorarà en literatura, música i cinema per donar-nos servei quan el necessitem; i tot plegat, de manera lliure i gratuïta per a tothom”. La biblioteca de Sant Pere de Riudebitlles té més de 55 anys i s’hi organitzen un munt d’activitats: els darrers projectes són un taller d'Escriptura Creativa i un de Robòtica per a infants i joves. Com diu el seu director, “la biblioteca ha fet, i continuarà fent, de pol d'atracció cultural en la vida del municipi”.
Núria del Campo, directora de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès
Si hem començat parlant d’una biblioteca jove, acabem parlant d’una amb més de 80 anys d’història i amb unes 440 visites diàries. L’essència de l’equipament, però, no canvia, i la Núria del Campo coincideix amb el Blai Rovirosa definint la biblioteca com “un lloc de trobada i de cohesió social on la cultura en general, i especialment la lectura, tenen un paper molt important”. La proximitat és també una de les claus de les biblioteques públiques, properes i molt accessible a la ciutadania per oferir serveis bàsics i de qualitat vinculats a l’autoformació, la informació i l’accés a la cultura. Per la Núria la biblioteca de Vilafranca “fa una funció social molt important en ser un equipament públic obert a tothom sense cap distinció per motius de raça, llengua, sexe, religió o cultura”. Apassionada per l’espai que dirigeix, del Campo destaca la biblioteca té les portes obertes a tothom. “A la biblioteca tothom és benvingut i donem oportunitat a les persones amb menys recursos per accedir a la informació i a l’aprenentatge de forma gratuïta”. Al gran fons documental i els serveis habituals s’hi sumen activitats escolars, visites guiades i accions de promoció cultural i foment de la lectura ben diverses.