Foto: 

CEDIDA
El casal dels Marquesos de Lleó serà un dels espais del Riudelletres

Riudelletres a Riudebitlles, la literatura a debat

Sant Pere de Riudebitlles acollirà, el 28 d'octubre, la primera trobada professional del món del llibre per a la recerca de noves fórmules de promoció de la literatura
Jordi Romeu
,
19/09/2017
Llibres
Com es pot millorar la promoció dels llibes publicats? Quines accions es poden dur a terme? Aquestes són algunes de les preguntes que es pretenen respondre a a Sant Pere de Riudebitlles, en una iniciativa promoguda des de l’Ajuntament i pels membres del projecte Riudelletres, que pretén ajuntar en un mateix espai totes les parts implicades en el sector del llibre per tal de debatre sobre el paper de la publicitat i les relacions públiques en el món literari.

L’objectiu de la trobada, segons especifica els orígens fundacionals del Riudelletres, és trobar noves maneres de promocionar el llibre i ho vol fer implicant a tots els sectors que hi participen. Per això hi prendran part professionals de les llibreries, de les editorials, de les biblioteques, de l’escriptura i de la publicitat. La jornada començarà amb una primera xerrada sobre noves fórmules publicitàries impartida per la Sílvia Sivera, professora de comunicació de la UOC i publicista amb una llarga carrera professional en diferents empreses. Amb aquesta introducció s’iniciarà un debat en què la mateixa Sílvia Sivera i els representants dels gremis i associacions exposaran les seves propostes i inquietuds.

En acabar aquesta primera taula rodona, els participants de la trobada es dividiran en quatre tallers específics en què es posaran damunt la taula les propostes, fórmules o iniciatives que els professionals de cada sector han aplicat o creuen que han d’aplicar per ajudar en la promoció dels llibres publicats.

  • imatge de control 1per1

El taller dels editors s’ha titulat “El món editorial i la promoció literària” i serà conduït per la presidenta de l’Associació d’editors en llengua catalana, la Montse Ayats. El de bibliotecaris el portarà l’Imma Martínez, bibliotecària itinerant del Penedès-Garraf i coordinadora de la trobada anual de clubs de lectura. En aquest cas s’hi debatrà el paper de preceptores de les biblioteques. Pel que fa al món llibreter, serà el president del Gremi de llibreters de Catalunya, l’Antoni Daura, qui conduirà el debat “La llibreria, primera línia de trinxera” en què es posaran damunt la taula les accions i activitats que actualment es fa per promocionar els llibres a les llibreries. Finalment, en la taula de professionals de l’escriptura serà la Bel Olid, presidenta de l’Associació d’Escriptors en llengua catalana qui sotmetrà a debat la feina de l’escriptor i el món de les Relacions Públiques.

En finalitzar els tallers, els conductors de cadascun d’ells portarà a la taula rodona les conclusions que n’han extret i es posaran a debat per acabar amb una última intervenció de la publicista Sílvia Sivera que clourà l’acte.

Per què el Riudelletres?

Una de les inquietuds dels organitzadors del Riudelletres és, des de fa temps, com es fa la promoció dels llibres publicats per arribar al públic. Malgrat que les xifres de vendes de llibres pugen de mica en mica per recuperar la gran davallada que es va produir amb la crisi, encara queden lluny de ser suficients per a parlar d’un sector que permeti viure de la seva feina a tots els professionals, especialment la primera baula, és a dir, els professionals de l’escriptura. Per això es va pensar que caldria posar en comú les accions que s’estan duent a terme actualment per promocionar la venda de llibres i enfortir, així, tot el sector.

Com es poden ajudar els diferents sectors del món del llibre per promocionar els llibres publicats? Què poden fer les biblioteques, per exemple, en relació amb la resta d’actors? Cal insistir amb les presentacions a peu de llibreria? Cal reforçar la publicitat per part de les editorials? Es pot arribar d’alguna altra manera més atractiva als mitjans de comunicació? Quines accions poden dur a terme els escriptors i escriptores per a promocionar les seves obres combinant els seus esforços amb la resta de membres del sector?

Totes aquestes preguntes, entre altres, seran les que s’intentaran respondre o almenys sotmetre a debat en el Riudelletres. La idea és que aquest sigui un punt de partida. A partir de les conclusions que en surtin, caldrà aplicar accions durant tot l’any per permetin anar implementant les noves propostes per fer-ne una avaluació en el Riudelletres del 2018.

No serà una trobada només de treball. Els seus organitzadors l’han amanit amb un tast de vins i caves de la Vall del Riudebitlles portat per l’entitat Riudevins. A més a més, hi haurà final de festa amb sopar de la Forquilla Riudebitllenca en petit format i un concert amb cançons de taverna per part del grup Triudebitlles.

Una vegada més, Sant Pere de Riudebitlles centrarà l’activitat cultural de la comarca amb una jornada innovadora i atrevida.

Més informació: 

A

També et pot interessar