Foto: 

maxStraeten
La fruita i la verdura no pot faltar aquests dies

Com eliminar els excessos alimentaris d’aquestes festes?

Gemma Urgell
,
07/01/2015
Menjar i beure
Acaben les vacances de Nadal, el Tió torna a la muntanya i els Reis, a Orient. Guardem l’arbre de Nadal i les figures del pessebre a la caixa fins l’any que ve. Però i els quilos de més? De segur que molts patim els excessos d’aquests dies de menjars abundants i sobretaules llargues no només amb uns quilos de més, sinó també a nivell de salut. Com hi podem fer front?

Heu sentit parlar de la dieta Detox? Té com objectiu eliminar les toxines que entren al nostre cos a través del menjar, la beguda o l’aire que respirem i que és l’últim crit dels famosos en dietes. Segons els fans del Detox, el nostre organisme, quan té un alt nivell de toxines, s’ha de resetejar, fer neteja a fons a través de purgues (més o menys fortes) i això s’aconsegueix a través del dejuni i bevent sucs amb aliments com l’api, el fonoll, els espinacs, la pinya el kiwi, etc. Es tracta doncs de prendre aliments rics en potasi i baixos en sodi (per afavorir l’eliminació de líquids i toxines, afavorint la depuració), així com aliments rics en antioxidants.

Per portar una dieta Detox ha de ser necessari passar uns dies molt relaxats, sense massa esforços, per tant, no és una dieta que sembla que convingui just quan tornem de vacances. A més, com que no podem parar la nostra vida (la feina, la família, etc) i fer un dejuni pot ser perillós, a Surtdecasa Penedès hem buscat altres opcions. Recordar-vos, però, que si voleu iniciar una dieta, cal que us poseu en mans de professionals.

  • imatge de control 1per1

Segons Astrid Barquè de VitamPleni, experta en alimentació i esport, els menjars de Nadal no són tòxics, però fem excessos i és possible que necessitem alleugerir el nostre cos. Per això no és partidària d’una dieta Detox després de Nadal, però si de fer una dieta lleugera durant unes dues setmanes amb àpats poc calòrics (evitar proteïnes animals i cereals) i amb molta verdura i fruita. “Jo recomanaria una dieta suau i afegint elements de la dieta detox: liquats de verdures, tès verds, caldo de verdures, etc”.

Gemma Rey, que és restauradora i regenta el restaurant del Pitch & Putt del Vendrell, explica que aquests dies els clients li demanen plats més lleugers. “De forma inconscient, quan ens hem passat a l’hora de menjar, el nostre cos ja ens demana aliments depuratius”. No és partidària de dietes extremes com la Detox, i “evidentment, si es vol seguir alguna dieta cal consultar professionals”, comenta. Tot i això recomana escoltar el cos i menjar productes de temporada, com per exemple la carxofa (que beure’s el seu caldo ens pot ajudar, així com menjar-la bullida), les infusions amb fonoll, anisset, etc. Un altre consell és ratllar gingebre o nap per a les amanides i que, pel matí, un suc de poma amb pastanaga és ideal per sentir-nos més lleugers després dels àpats copiosos.

Aquests dies de festa hem pogut arribar a ingerir diàriament al voltant de 3.000 kcal, això significaria que a data d’avui podríem tenir uns sis quilos de més. Per tant, segons la dietista nutricionista Anna Grífols, de Nutriexper, el que cal fer ara és “arxivar tots els aliments superflus i fer servir fruita, verdura, llegums i cereals i de forma moderada, carns blanques, ous i peix, juntament amb fruits secs i oli verge extra, és a dir, dieta mediterrània”. Si el que interessa és perdre pes, reduir entre 300 i 500kcal de la dieta i fer esport. En relació a les dietes Detox, Grífols no és partidària de dietes depuratives on es prohibeix la ingesta, encara que sigui en un període breu de temps. Ella recomana afegir més vitamines antioxidants a la dieta a partir d’aliments naturals, com la vitamina C que podem trobar al pebrot, kiwi, taronja grosella, nabius, mandarines; o vitamina A com el mango, la pastanaga, o el boniato.

En definitiva, ara és el moment de retornar a la dieta mediterrània, consumir productes de temporada i fer esport. Així, no només perdrem els quilos de més, sinó que de segur que ens sentirem millors i més actius. 

A

També et pot interessar