Foto: 

XERIGOTS
Barra lliure de formatges i vins

La Xerigotada, una bacanal de vi i formatge

Xerigots prepara una festa per a tots els sentits el proper dissabte, 22 d’octubre a Vilafranca
Surtdecasa Penedès
,
18/10/2016
Menjar i beure
El vi i el formatge són dos dels pilars de la nostra dieta mediterrània, dos productes que, units ens descobreixen aromes, notes i textures sorprenents. Això a Xerigots, la botiga de vins i formatges de Vilafranca del Penedès, ho saben prou i, per celebrar el seu 5è aniversari i la posada en marxa d’un obrador per afinar formatges, han organitzat la Xerigotada, una festa per gaudir al màxim d’aquests productes tot maridant-los amb bona música en directe.

Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació), al món es produeixen 18 tonelades de formatge. Cada francès consumeix 24 quilograms de formatge l’any i, els italians, en mengen 22,9. Espanya, però, queda lluny d’aquestes dades i només consumeix 8 quilograms per persona i any. Això, però, no espanta a Xerigots, sinó més aviat al contrari: “el consum de formatge va incrementant, cada cop en volem saber més i, en aquests cinc anys a Vilafranca, ens hem adonat que hi ha més coneixement i més curiositat per aquest producte”, explica Jordi Bertran de Xerigots. “A més, aquí sí que tenim una llarga tradició vinícola i més informació sobre vins, fet que ajuda tenint en compte que el formatge i el vi fan una parella magnífica”, conclou Bertran.

Xerigots va obrir les seves portes fa cinc anys a Vilafranca oferint una àmplia gamma de vins catalans i formatges de tot el món, portats directament de petites formatgeries artesanes i cellers petits i mitjans del nostre país. Ara ja compten amb un Xerigots a Sant Cugat del Vallès i a Girona i distribueixen formatge a restaurants de tot Catalunya que busquen valor afegit i diferenciació en les seves propostes.

Afinar formatges a l’Obrador

Per dur a terme aquesta expansió amb noves botigues i restauració, Xerigots compta des de fa menys d’un any amb l’Obrador, un antic celler ubicat al carrer Comerç que serveix de centre logístic i, alhora, d’espai per afinar formatges i organitzar activitats al voltant del vi i el formatge. Com afinadors, Xerigots busca i compra formatges especials per madurar-los amb òptimes condicions ambientals per tal de millorar encara més el seu gust. Aquest afinament el porten a terme en antics cups de vi, sota terra, on hi ha unes condicions perfectes per a desenvolupar aquesta tasca.


Imatge de l'obrador de Xerigots

La Xerigotada

Per celebrar aquest cinquè aniversari de Xerigots i per donar a conèixer aquest nou espai cultural i gastronòmic de Vilafranca, han organitzat la Xerigotada, un vespre de música en directe tot tastant vins i formatges amb l’opció també de visitar les instal·lacions pel proper dissabte 22 d’octubre. “Qui vingui dissabte, amb una copa a la mà i un plat a l’altra, podrà anar tastant una selecció de vins i formatges molt especial”, ens avança Bertran. De fet, expliquen que es podrà tastar un formatge blau shropshire que haurà estat macerat amb vi dolç, o un formatge de Maò curat al màxim per provocar una textura com de parmesà, entre d’altres propostes. A més de la gent de Xerigots, dissabte també hi haurà representants de Cava Berdiè, Parés Baltà, Vinyes Singulars, Vins de Foresta i Castell d’Or, així com de les formatgeries Artefor i Muntanyola. I els restaurants El Racó de la Calma i El Cigró d’Or proposaran diferents platets elaborats amb formatge.


La Guitti di Finizio posaran el toc musical a la vetllada

Però no només hi haurà bons vins i bons formatges, sinó que també es podrà gaudir de bona música. El maridatge musical de la vetllada anirà a càrrec del duet La Guitti Di Finizio, format per la polifacètica cantant i actriu Laura Guiteras i el baixista napolità Sergio Di Finizio. La formació sorprèn per la seva versatilitat a l’hora de reinterpretar temes musicals que resideixen a la nostra memòria col·lectiva, clàssics de la música internacional d’estils tan diversos com jazz, soul, bolero, pop, funcky,… amb temes d’artistes com Jamiroquai, Steve Wonder, Sting, Aretha Franklin o Antonio Machin; una molt bona oportunitat per gaudir d’aquest duet en un espai acollidor i en un ambient immillorable.

Més informació: 

Les entrades a la Xerigotada tenen un preu de 30 euros (20 euros pels membres del Club Xerigots) i es compren on-line aquí: http://www.enoturismepenedes.cat/ca/propostes/la-xerigotada-barra-lliure-de-formatges-vins-i-musica

Tenim un concurs en marxa on sortegem una entrada doble per assistir a La Xerigotada. Pots participar-hi aquí.

A

També et pot interessar