Jump to navigation
La marxa nòrdica (Nordic Walking) i l’enoturisme són dues activitats que viuen moments de creixent interès i popularitat a terres catalanes. A mes, totes dues són complementàries, amb el qual no és d’estranyar que s’hagin posat en marxa iniciatives com los de l’empresa Bendhora, que organitza amb assiduïtat ‘Tast’n’Walk’ per caminar entre vinyes i així poder observar la forma tradicional d’elaboració de vïns i tastar-los in situ.
El Tast’n’Walk de Bendhora consisteix en una caminada nocturna per les vinyes de Cal Lluïsot, situades al municipi baixpenedesenc de Bonastre. Són 25 hectàrees de vinya i 5 d’olivera que es recorren al capvespre, mentre el sol es va amagant. Cal Lluïsot és un dels celler més petits del Penedès, i agafa el nom d’un mas i la terra que l’envolta.
El recorregut, que surt de Bonastre mateix, es fa entre vinyes, passant per la citada masia, situada damunt d’un turonet, des d’on es pot veure el Mar Mediterrani entre el Barranc de l’Aguilera. Allà es fa una petita parada per fer una cata de vins blancs i observar el paisatge. Després es torna a baixar fins al poble, on es visita el celler i es realitza un sopar amb pa de pagès, embotits, i els vins i olis de Cal Lluïsot.
L’activitat té un preu de 18 euros, on s’hi inclouen els bastons de marxa nòrdica, l’assegurança, la degustació dels vins, la visita al Celler i el sopar. “Al principi fem una petita instrucció pels no iniciats”, apunta Sergi García, de Bendhora, “però el realment important és el paisatge i l’entorn, més que la marxa en sí”. La propera sortida és el 20 de juliol.
Vi ecològic i natural
El Celler de Cal Lluïsot forma part d’una família de pagesos del poble, que sempre ha elaborat de forma tradicional el vi, l’oli i el vinagre que utilitzen pel consum propi. Des de fa quatre anys van tirar endavant el celler, centrat en el cultiu ecològic i natural, sense fer cap tipus de rectificació i amb els mínims sulfits possibles. Sebastià Pie, propietari del celler, destaca que els diferents processos (verema, trascolament, embotellat) es fan “els dies en què la lluna i els astres són més favorables, sempre seguint el calendari lunar”.
Cada any produeixen prop de 4.000 ampolles de vi, de més de 40 varietats diferents. Tots els processos que es segueixen per l’elaboració i l’obtenció d’aquest vi, i també de l’oli i el vinagre, són explicats pels seus propietaris als visitants que s’acosten a Cal Lluïsot, així com a aquells que prenen part en les sortides ‘Tast’n’Walk’. Unes visites que, indefectiblement, acaben amb el tast de vins dolços acompanyats de postres o de coca.