Terra i Taula, posant en relleu els productes del territori

Neix una nova Unió de Cuiners i Productors del Baix Penedès
Surtdecasa Penedès
,
23/10/2013
Menjar i beure

Porten encara no mig any constituïts, però la seva activitat és tan intensa que sembla que el col·lectiu Terra i Taula existeixi des de fa anys. Aquesta Unió de Productors i Cuiners del Baix Penedès es va posar en marxa el passat novembre amb l’objectiu de “promocionar els productes de la comarca i la seva cuina, de manera que la gent pugui conèixer les diferents denominacions que tenim”, explica David Vernet, cuiner del restaurant Vell Papiol de Calafell.

El col·lectiu agrupa quatre restaurants (Vell Papiol, El Bosc de Banyeres, Lo Mam de Segur i Ull de Llebre de La Bisbal), quatre productors (Formatgeria Marvall del Vendrell, Calçot del Montmell, oli d’oliva Torclum de La Bisbal i els productes ecològics de Campdelasort de Bonastre), i finalment quatre viticultors (Partida Creus, Avgvstvs, Sicus i Jané Ventura). Aquesta unió neix de la voluntat de donar a conèixer a la gent “els productes que tenim, però també la manera com s’han obtingut i la manera com es poden cuinar”.

  • imatge de control 1per1

Per això, cada cicle d’activitats de Terra i Taula comprèn tres parts: el tast, la cuina i la producció. La primera té lloc als quatre restaurants, on es poden tastar els productes que es volen posar en relleu. Ara mateix es troben en marxa les Jornades Gastronòmiques de Cuina Catalana, amb el qual els quatre locals ofereixen un menú on es prioritzen els plats del Corpus de la Cuina Catalana, sempre elaborats amb productes comarcals.

El segon pas, el de cuinar, es fa mitjançant tallers. En aquest cas, el ‘Taller de Cuina Catalana amb productes del Baix Penedès’ es farà el proper 30 d’abril a l’Aula Aplitec, amb una degustació final amb maridatge de vi. I en tercer lloc hi ha la visita els diferents productors. En aquesta ocasió es fa una Conferència sobre la Cuina Catalana, el 19 d’abril, al Centre Cívic l’Estació, en la qual s’aprofitarà per a presentar la candidatura Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Un procés d’anys

Fins ara les diferents activitats que s’han realitzat han tingut una gran acollida de públic, especialment la sessió que es va fer a Avgvstvs Fòrum on es va explicar ‘Què hi ha darrer d’un plat?’. “Tot i que el temps de cuinar un plat es concentra en unes tres hores, si anem a l’arrel del procés per a produir aquell producte (plantar-lo, collir-lo...) ens hem de remuntar a prop de dos anys enrere”, afirma Vernet. Aquest és un dels aspectes que vol posar de relleu el col·lectiu, presentar com un tot aquest procés complet que passa pels productors, els elaboradors i els cuiners.

Terra i Taula no es vol centrar només en un sol tipus de cuina, amb el qual combinen sense problemes la cuina tradicional amb la d’autor. El que sí és indispensable és que els productes siguin sempre de proximitat. “Treballar directament amb el producte que ens porta el mateix productor és fantàstic”, apunta Vernet, “et permet veure com és i com s’ha treballat, i entendre’l millor”.

Jornades Gastronòmiques de Cuina Catalana al baix Penedès
Del 13 al 29 d’abril als restaurants Vell Papiol (Calafell), Ull de Llebre (La Bisbal), Lo Mam (Segur) i El Bosc (Banyeres).

  • imatge de control 1per1

‘Taller de Cuina Catalana amb productes del Baix Penedès’
30 d’abril a l’Aula Aplitec (C/Albinyana, 31-33. El Vendrell). 17:30h

Conferència sobre la Cuina Catalana
19 d’abril al Centre Cívic l’Estació (El Vendrell). 19h

www.terraitaula.cat

A

També et pot interessar