Foto: 

Cedida
Els tasts es fan a cegues

Premis Vinari: reconeixement i rivalitat

Els Premis Vinari dels Vins Catalans culminen aquest divendres a Vilafranca amb la gran gala en què es coneixeran els millors vins de Catalunya
Goretti Martínez
,
06/10/2016
Menjar i beure
Vilafranca del Penedès és la ciutat que acull un any més la gala final dels Premis Vinari. Els Premis Vinari dels Vins Catalans, organitzats per Vadevi.cat, van néixer l’any 2013 per donar a conèixer els vins i escumosos que s'elaboren a Catalunya i “orientar el consumidor final sobre el producte local de qualitat”. A les portes de culminar la quarta edició, el certamen ha tornat a comptar amb una gran participació, amb 850 vins de cellers catalans competint.
Eva Vicens: "Si ens ho creiem, podem esdevenir un dels països de referència d'elaboració de vi a nivell mundial"

"Els Premis Vinari naixen per fer una mica més gran el vi català", ens diu Eva Vicens, directora del certamen. Enguany, dels 850 vins i escumosos de tota mena presentats, només 200 han arribat a la final després de les fases inicials, celebrades enguany a Monvínic entre maig i juny, el tast final es va fer el mes passat al Celler Cooperatiu de Rubí. Els finalistes opten a ser premiats en 12 categories diferents; des dels vins blancs, als rosats, negres amb pas o no per bóta, i escumosos amb diversos mesos de criança. 

Una trentena de professionals, entre els quals hi ha enòlegs, sommeliers, periodistes i professionals de la distribució, han estat els encarregats de tastar les prop de 200 referències. La directora tècnica dels Premis Vinari, Ester Bachs, destaca que en aquesta edició “hi ha hagut molta rivalitat entre els vins negres i com sempre una altíssima qualitat”. 

  • imatge de control 1per1


Un dels tasts inicials a Monvínic | (c) Jordi Play

Els vins a competició

La metodologia del concurs continua sent la mateixa: els vins s’avaluen totalment a cegues i les referències que obtenen les millors puntuacions al tast de Rubí, són les que s’enduen els guardons que els acreditaran com a millors vins de Catalunya del 2016. Eva Vicens ens explica però que en aquesta quarta edició el mètode dels tastos ha requeit un treball més col·laboratiu entre els professionals. Alhora, comenta, "hem afegit professionals del sector del vi de la resta de l'estat i de l'estranger; ens interessa que el vi català es conegui bé aquí, però també que passi fronteres".

Als vídeos que ha anat penjant la organització al seu web i a les xarxes socials, els professionals que han participat als tasts ho deixen molt clar. Parlen d’uns guardons “necessaris a casa nostra” (Xavi Nolla - sommelier), d’un “reconeixement als vins de casa nostra” (Natàlia Roig - sommelier de restaurant) i “a la feina dels bodeguers que estan lluitant cada dia” (Jofre Tarrida - sommelier i propietari de taverna). També parlen d’un concepte clau, la competència: “El fet de tastar i crear una mica de competència, rivalitat sana, entre les diferents bodegues, fa que a la llarga això repercuteixi en la qualitat” (Núria Ruiz - sommelier i enòloga i responsable empresa).

 

Què li succeeix a un vi premiat?

Quina repercussió té que un vi sigui reconegut amb un Premi Vinari? Doncs el més habitual és que el vi premiat s'esgoti en pocs dies; qui no el voldria tastar, oi? "De fet - ens confessa l'Eva Vicens - aquest és un dels objectius del concurs, que els vins es coneguin i que arribin al consumidor, que és qui finalment en podrà gaudir en un restaurant, a casa seva, amb amics, amb família...". Ens explica també alguna curiositat dels premiats, com un vi amb Vinari d'Or de qual se'n va enamorar una parella de Sud-Àfrica. Van contactar amb el celler i una pila d'ampolles van recórrer mig món.

 

La gran nit del vi català

Els Premis Vinari estan decidits. I ja només queden unes hores per destapar el secret més ben guardat. L'Eva Vicens però ens desvetlla ja alguna cosa de les conclusions del jurat: "La conclusió és que a Catalunya s'elaboren vins excepcionals, que hi ha una varietat de referències vinícoles enorme de punta a punta del país i que si ens ho creiem, podem esdevenir un dels països de referència d'elaboració de vi a nivell mundial. Hi ha expertesa, saber fer, grans professionals. I perquè això sigui possible, hem de treballar a la una i saber explicar què és el que ens fa especials".

Per posar noms als premiats haurem d'esperar a l'acte de divendres, que començarà a les 21h del vespre. L'acte comptarà amb la ja veterana dels Vinari, l’actriu Txe Arana, que farà tàndem amb Empar Moliner, que enguany s'estrena com a presentadora de la gala en una nit amb música en directe i amb nous premis a la trajectòria, al Millor Vi Ecològic o a la Millor Etiqueta de Vi. La jornada reunirà, a més, a l’Auditori de Vilafranca del Penedès representants de tot el sector vitivinícola de Catalunya.


Imatge de la gala 2015 | (c) Jordi Play

La gala es podrà veure en directe a través de Penedès TV i també per streming a través de la pàgina web oficial del concurs PremisVinari.cat i també del web vadevi.cat.

Més informació: 

A

També et pot interessar