“Anem cap a on ens porten les cançons”

Jazzul continua amb la presentació del seu primer disc ‘Natural’
Surtdecasa Penedès
,
07/05/2014
Música

La intuïció i les emocions són la premissa principal del grup Jazzul. Sense elles, no existirien. Ni tampoc sense la veu de Sònia Linares ni la guitarra de David Chueca, els dos principals impulsors d’un projecte que ja té més de cinc anys de vida. ‘Natural’ (Gorvijac Music, 2012) és el resultat de molts anys d’assajos i actuacions en directe.

Linares i Chueca van coincidir el 2008 a la costa que uneix el Baix Penedès i el Garraf. Ella venia de viure un temps a Anglaterra, on havia tocat amb el grup Barrio Viejo, mentre que ell havia establert la seva base d’operacions a Vilanova després de passar per Sitges. Un anunci en una tenda de música els va unir i, com ells mateixos apunten, “la química va ser immediata”. Així va néixer Jazzul, la lògica combinació de la llibertat del jazz amb el blau del mar.

  • imatge de control 1per1

“Jo sóc de Sabadell, però allí m’hi moro, per això ja fa temps que m’he traslladat davant la platja”, explica Linares. Una decisió encertada, ja que el mar i el blau lliguen perfectament amb l’esperit d’un grup que fuig d’encotillaments i restriccions. “No fem jazz, però vam escollir aquest nom perquè el jazz és el llenguatge musical que permet una major llibertat, que sempre és el que hem buscat amb Jazzul”, resa convençuda la cantant, qui continua: “Les nostres cançons sorgeixen de viatjar per les emocions, per intuïció, sense plegar-nos a estils predeterminats”.

“Es pot dir que fem cançons d’autor i després veiem cap a on ens porten, per posar-li un vestit o un altre, uns arranjaments concrets o uns altres”, corrobora Chueca. Per això és tan difícil descriure la música de Jazzul. Hi ha folk, hi ha chill-out, hi ha pop, i també hi ha jazz. Un eclecticisme que també es trasllada a les lletres, cantades tant en anglès, com en català i en castellà. Un cop més, la cançó és qui els porta a escollir una llengua o una altra.

‘Natural’

Després de quatre anys de tocar per tot arreu on els han deixat, Jazzul va publicar el passat desembre el seu primer àlbum ‘Natural’, enregistrat als estudis Marlee Records que té el propi David a Vilanova. “Algunes peces estan fetes en directe, amb tots els músics tocant alhora, i altres no”, apunta Chueca. En ell s’hi recullen 10 cançons que representen l’experiència Jazzul amb fidelitat. Una mostra de quatre anys de treball, que serà reeditada aquest desembre amb temes inèdits i cançons remesclades.

El proper 25 d’octubre el presentaran a Cerdanyola, al Teatre Ateneu, amb 400 localitats per omplir. Aquell dia hi serà la banda completa, que arriba fins a vuit components, amb Pere Jané a la bateria, Ignasi Revetlle al baix, Octavi Bañuls al teclat, Berta Gala a la trompeta i Rosanna Ros i Patty Lodeiro exercint de coristes. Només quatre dies abans faran un tema als Matins de TV3, una oportunitat nascuda fruït de la tenacitat de la banda.

“Nosaltres ens ho fem tot, composem, arrangem, produïm, fem de mànagers...” explica Linares, “és necessari fer la tasca de promoció i com que el David porta tot el tema tècnic, doncs aquesta vessant la faig jo”. Una feina cansada i molts cops bruta, que la cantant no defuig tot i el desgast que produeix: “Hi ha moments en què et quedes buida, però aleshores només cal tocar una estona per tornar a carregar-te d’energia i seguir endavant”.

  • imatge de control 1per1

Propers concerts de Jazzul: Cavatast (Sant Sadurní, 5 octubre), El Cub (El Vendrell, 19 octubre), Teatre Ateneu (Cerdanyola, 25 octubre), Festa de la Verema (Vilafranca, 26 octubre).

Fotografia: Carles Fortuny

www.jazzul.com
 

A

També et pot interessar