Carnaval a Vilanova i la Geltrú

Foto: 

Maria Rosa Ferré
Diumenge de Carnaval a Vilanova

De Carnaval en Carnaval

Fem una ullada als actes més destacats del Carnaval a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf
Surtdecasa Penedès
,
20/02/2019
Fires i festes
És temps de Carnaval, una festa que es viu intensament al Penedès i al Garraf. Per això, a Surtdecasa Penedès us proposem fer una ullada als actes més destacats relacionats amb aquesta festa que tenen lloc a les nostres comarques. Anem de la sàtira salvatge de Vilanova i la Geltrú a l’espectacularitat de les rues de Sitges, passant per la gresca del Penedès Marítim i l’Alt Penedès.

Vilanova i la Geltrú: el Carnaval de la sàtira
El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és una celebració popular que compta una participació massiva. A diferència d'altres carnavals, el de Vilanova i la Geltrú es caracteritza per una profunda crítica social: "fer vinagre" o sàtira dels esdeveniments socio-polítics que han tingut lloc durant l'any és una part essencial de la celebració. Si el voleu viure intensament ja podeu fer forat a l’agenda per no perdre-us cap de les seves cites ineludibles: dissabte del Ball de Mantons, Dijous Gras, divendres d’Arrivo, dissabte de Mascarots, diumenge de Comparses, dilluns de Coros, dimarts de Vidalot i Dimecres de Cendra.


Vilanova es transforma el Diumenge de Carnaval | FOTO: Maria Rosa Ferré

El punt àlgid del Carnaval de Vilanova i la Geltrú és el Diumenge de Carnaval. “Aquest és el dia gran de la ciutat, el dia en què Vilanova es transforma, canvia de color, d’aroma i de cara. És un dia en què tot ha de sortir bé. Ni la pluja pot aigualir les ganes de festa dels milers de comparsers i comparseres que surten al carrer per a saltar i ballar amb la setantena de banderes i les desenes de xarangues i grups de música que els acompanyen”, expliquen al web carnavaldevilanova.cat. I afegeixen que “Vilanova no va permetre que ni tan sols els foscos anys del franquisme posessin fi al Carnaval i encara menys a les Comparses, que a poc a poc van anar agafant força fins a l’èxit rotund de l’actualitat”.
La festa presenta enguany alguns elements destacats com les campanyes de prevenció contra la violència masclista, contra les actituds incíviques i contra el consum descontrolat d'alcohol. Altres novetats del Carnaval 2019 són l'ecocaramel, un caramel amb embolcall biodegradable que ha promogut la FAC (Federació d'Associacions pel Carnaval) i la cooperativa de consum La Vinagreta, i la presència de punts d'aigua gratuita al llarg de la ciutat.

Sitges: rues espectaculars i molt més
Durant els dies del carnaval sitgetà la vila està governada pel Carnestoltes, el Rei dels Poca-soltes, amb la presència i la col·laboració de la Reina del Carnaval, per estendre un ambient de gresca i de disbauxa en les desenes d'actes socials i culturals, en les diferents xatonades que celebren les entitats de la vila, i en els carrers amb els milers de disfresses que es poden observar, arribant al seu moment més important amb les rues de la Disbauxa i de l'Extermini.
El Carnaval de Sitges s’ha iniciat ja amb l'elecció de la Reina Infantil del Carnaval en una de les entitats locals, el Casino Prado Suburense. I aquest cap de setmana ja se’n fa la presentació pública. A més se celebren actes com el Gran Quinto Carnavaler, a la Societat Recreativa El Retiro. Dijous Gras té lloc l'Arribo de Sa Majestat Carnestoltes en companyia de la Reina del Carnaval. Un cop acabat, Sa Majestat i el seu seguici es dirigeixen cap a la Casa de la Vila, on prenen possessió de l'Ajuntament i es dirigeixen a tots els vilatans i vilatanes amb la lectura del Predicot. Aquella nit tenen lloc les xatonades populars. Divendres, Sa Majestat Carnestoltes, la Reina i el seu seguici visiten les escoles i institucions de la Vila. Dissabte encara continuen aquestes visites i a la tarda acostuma a haver-hi música al carrer i activitats infantils.


Imatge de la rua, amb l'església de Sant Bartomeu i Santa Tecla de fons | FOTO: Flickr Ajuntament de Sitges

Diumenge és un dia clau en el Carnaval de Sitges perquè hi té lloc la Rua de la Disbauxa, el plat fort de la festa que rep milers de visitants. Dimarts se celebra la Rua de l'Extermini amb el mateix recorregut i amb un nombre major encara de visitants que volen gaudir de la festa amb majúscules. Els infants també surten al carrer disfressats pels carrers de Sitges els mateixos dies però a la tarda. Dimecres acaba el Carnaval, té lloc l'Enterro del Carnestoltes i els vilatans i vilatanes el poden acompanyar a ell i al seu seguici fins al lloc de l'Enterro, on es procedeix a la lectura del seu testament.

Carnaval al Penedès marítim: disbauxa a la vora del mar
Enguany s’ha intentat coordinar les rues de Carnaval dels municipis de Cunit, Calafell, Cubelles i el Vendrell, amb la voluntat de facilitar la participació i assistència en els diferents actes. Les àrees de Turisme d’aquestes poblacions també han creat un paquet turístic per tal d’atreure visitants que gaudeixin dels diferents Carnavals de dia i de nit. El Carnaval de Cunit és un dels més emblemàtics del Penedès Marítim i de la Costa Daurada. Aquesta edició comença aquest dissabte 23 amb la Presentació del Rei i la Reina del Carnaval de Cunit i l’anunci de l’autor o autora del cartell del Carnaval. Els actes tornaran dijous 28 i s’allargaran fins a dimecres de cendra, el 6 de març, amb la Rua del Dol. Un dels actes principals del Carnaval de Cunit, com sempre, serà la Rua de dissabte a la tarda, hi participaran una cinquantena de carrosses i comparses.


Imatge conjunta del Carnaval al Penedès Marítim | FOTO: Cedida

També Calafell ha donat a conèixer la programació del Carnaval Xurigué. El principal canvi respecte als anys anteriors és el retard en la sortida de la rua de Segur de Calafell del divendres 1 de març, per tenir una millor coordinació amb la rua del Vendrell. Així, la rua de Segur començarà a les deu del vespre, per donar temps a arribar a les carrosses i comparses que hagin pres part a la rua del Vendrell. A més a més, de les tres rues habituals -la de Segur el divendres, la de la Platja el dissabte a la nit i la del Poble el diumenge a la tarda- el Carnaval Xurigué tindrà dues festes infantils i el pregó del Rei Carnestoltes el dijous 28 de febrer.
El Vendrell, per la seva banda, ens ofereix enguany un Carnaval de pel·lícula. El Carnaval al Vendrell es concentra, fonamentalment, en dos dies: el dijous 28 de febrer i el divendres 1 de març. El dijous 28 de febrer hi ha Carnaval infantil, a la plaça Vella. A aquesta hora es repartirà una xocolatada, i cap a les 18h, hi haurà concert amb el grup Xiula. En acabar, es donarà pas a l’arribada del Rei Carnestoltes, a càrrec del Grup de Teatre Inestable del Vendrell. La Rua del divendres 1 de març s’avançarà mitja hora per tal, com dèiem abans, de coordinar-se amb la de Segur de Calafell. L’inici, doncs, enguany serà a les 19h.
I, finalment, Cubelles iniciarà el seu Carnaval el divendres 1 de març amb Landry el Rumbero i amb la cercavila del dissabte 2 de març a les 19h. També hi haurà ball, comparses, batalla de caramels, rua infantil, tallers de maquillatge i moltes coses més.


Una imatge de la rua a Sant Pere Molanta (Olèrdola) l'any 2018 | FOTO: Maria Rosa Ferré

Alt Penedès: festassa als pobles
Aquí no tenim platja però de ganes de festa i de celebrar el Carnaval no en falten. Una pila de pobles de la comarca celebren amb intensitat el Carnaval any rere any acollint les seves respectives rues, festes infantils i concursos de disfresses. No enumerarem totes les cites però sí algunes com la rua de La Múnia, que engega ja aquest dissabte tota la maquinària carnavalera a l’Alt Penedès, Sant Martí Sarroca, que concentra l’activitat aquest diumenge, amb rua multitudinària inclosa, o Santa Margarida i els Monjos, que celebrarà la seva rua el diumenge 3 de març al migdia.


Imatge de la rua de Santa Margarida i els Monjos l'any passat | FOTO: Maria Rosa Ferré

També Vilafranca del Penedès està preparada per la festa, amb una cort del Rei Carnestoltes cada cop més extensa i que la sol liar bastant parda pels carrers durant els dies que dura el seu regnat. La capital de la comarca tancarà les rues amb la seva Rua de la Resurrecció, que tindrà lloc el divendres 8 de març a les 20:30h i que comptarà amb 35 carrosses i 10 comparses.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar