Deconstruint Eric Clapton

Adrià Grandia, Santi Picó i Sílvia Isaac conformen Loop Project
Surtdecasa Penedès
,
21/06/2013
Música

Entre els molts projectes dels quals forma part el vendrellenc Adrià Grandia, Loop Project és possiblement un dels més inclassificables. Juntament amb el músic barceloní Santi Picó, aquest particular duo de guitarra elèctrica i viola de roda dóna forma a algunes de les peces més experimentals que es poden sentir, amb l’electrònica i els ‘loops’ com a principals aliats.

“Està tot basat en l’experimentació i els efectes, partint de la mescla resultant d’una guitarra elèctrica i una viola de roda, usada això sí d’una manera ben allunyada del seu origen medieval”, explica Grandia. Tant el so de la guitarra com el de la viola de roda són passats pel filtre del component electrònic que, a banda de vestir-los amb diferents sons, en permet una instantània reproducció, de manera que es crea el bucle (‘loop’) que dóna nom i sentit al projecte.

  • imatge de control 1per1

D’aquesta manera, el duo improvisa en directe sobre aquestes bases rítmiques i ambientacions que ells mateixos van creant, amb un resultat hipnòtic i repetitiu. “Tot parteix de la influència que el disc ‘No Pussyfooting’ de Brian Eno i Robert Fripp va deixar sobre el Santi”, apunta Grandia. El projecte va néixer el 2009 i dos anys després va rebre el suport d’una tercera peça, la vilafranquina Sílvia Isaac, que s’encarrega de l’aspecte visual. “Enlloc d’una DJ és una VJ”, comenta el vendrellenc, “passa imatges a temps real que es complementen amb la música que toquem”.

Clapton i ‘Cocaine’

Amb un disc editat amb la discogràfica de Nat Team, Loop Project ha pres part recentment al concurs organitzat per Fender i Eric Clapton, en el qual s’animava als participants a recrear un tema del guitarrista anglès. Ells van escollir ‘Cocaine’, realitzant una versió ben allunyada de l’original, gairebé una deconstrucció en tota regla, però que funciona a les mil meravelles.

El tema es va gravar a l’estudi que té Pico, i se n’ha fet un vídeo a càrrec de Sílvia Isaac que es pot veure en aquest mateix article. Destaca la quantitat d’efectes que es posen sobre els instruments i l’us d’una ‘talking box’ per part del mateix Adrià Grandia. Els guanyadors del certamen obtenen una Stratocaster Signature del mateix Clapton, així com una versió Deluxe del disc ‘Slow Hand’ del mateix ‘mà lenta’.

Mentrestant, el present de Loop Project és mirar de trobar espais on tocar, una cosa gens fàcil amb la seva proposta. Tal com explica Grandia, “no fem jazz, no fem rock o pop... estem en el calaix de sastre de l’experimental, força minoritari, amb el qual és complicat tocar en directe”. Tot i això, el principal objectiu de l’aliança entre aquests dos músics ja es pot considerar acomplert: “és l’intercanvi constant de coneixements entre tots dos, de nous sons i noves tècniques...”. La vanguardia per davant de tot.


 

A

També et pot interessar