Foto: 

Cedida

Vozes al Museu Pau Casals, més enllà de la música

Pau Casals anhelava fer arribar la música a tothom i el projecte Vozes dona vida a aquest esperit
Goretti Martínez
,
17/07/2018
Música
Per segon any consecutiu, el Museu Pau Casals organitza un concert solidari per donar suport al projecte Vozes, que treballa per la integració social de canalla i adolescents a través de la formació musical. Nascuda al barri de Gràcia de Barcelona fa ja més d’una dècada, aquesta “escola de vida” ofereix la possibilitat d’estudiar música a nens i nenes a partir de tres anys que difícilment podrien tenir accés a una formació musical. I la feina que fan dia a dia, amb molt d’esforç i il·lusió, té la seva recompensa en concerts com el que oferiran el divendres 27 de juliol, a les vuit del vespre, als jardins de la Vil·la Casals, en format d’orquestra simfònica.

El 13 d’octubre de l’any 1920, L’Orquestra Pau Casals va fer el seu primer concert al Palau de la Música Catalana. Pau Casals volia que la ciutat comptés amb una orquestra de qualitat que difongués el repertori clàssic, però també les obres de compositors contemporanis. Uns anys més tard, el 1926, l'Orquestra Pau Casals va mutar en l'orquestra de l'Associació Obrera de Concerts, fundada pel vendrellenc amb la idea d'acostar els obrers i treballadors a la música. Pagaven 6 pessetes l’any per anar a sis concerts, que es feien els diumenges al matí. Aquests concerts van assolir un gran èxit i van contribuir a difondre la música entre un públic que fins al moment no hi havia tingut accés. Va ser una experiència pionera.

Vuitanta anys després, l’any 2005, el violoncel·lista Pablo González va impulsar a Barcelona el projecte músic-social Vozes. Inspirat en el sistema nacional d’orquestres i cors infantils i juvenils de Veneçuela, d’on prové González, alumne avantatjat d’aquest sistema, Vozes va començar sent una coral infantil i, amb el pas dels anys, ha acabat creant una estructura de diverses formacions. Actualment Vozes compta amb més de 500 músics, canalla i adolescents que difícilment podrien accedir a una formació musical, provinents dels districtes barcelonins de Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu, barris com Ciutat Meridiana, Vallbona, Trinitat Nova, Besòs Maresme, La Pau, Bon Pastor i Trinitat Vella i, des del 2015, també dels barris madrilenys de Vallecas i Carabanchel.

Vozes compta amb diferents formacions artístiques que van consolidant-se: tres orquestres simfòniques, tres corals, una orquestra de guitarres, una batucada i petits grups de cambra. Allà es treballa des de l’aprenentatge col·lectiu. Els infants i adolescents hi accedeixen a través de qualsevol dels catorze Espais Vozes, generalment públics (escoles, instituts, centres cívics...), on es fan activitats musicals diverses. S’inicien a través del cant coral, per posteriorment accedir, si així ho desitgen, a la formació d’un instrument i acabar formant part d’una de les formacions artístiques amb les quals compta el projecte.


Una imatge del concert de l'any passat

La immersió dels nens i nenes, des de les fases més inicials de l’aprenentatge, a la formació d’orquestra, tot combinant classes individuals i grupals de l’instrument, dona uns resultats espectaculars en un temps rècord. La combinatòria entre il·lusió, esforç i satisfacció pel resultat sol ser magnífica perquè allò pel que has treballat sona i sona bé. Perquè ho pots mostrar davant del públic, perquè pots ensenyar als teus tot el que has après.

L’esperit de Pau Casals, la seva voluntat de fer arribar la música a tothom perquè la gaudeixi, tot escoltant-la o interpretant-la, es manté ben viu en aquest projecte que, per segon any consecutiu, arriba als jardins de la Vil·la Casals en col·laboració amb la Fundació Pau Casals.

Amb aquest concert solidari, que tindrà lloc el divendres 27 de juliol, a les vuit del vespre, la Fundació vol ajudar a la difusió del projecte. Al concert, l’Orquestra Simfònica de Vozes, formada per nenes, nens i joves d’entre 8 i 22 anys, interpretarà peces de Mozart, Schubert, Stravinsky, Bernstein i J. Strauss. L’entrada solidària (10€) anirà íntegrament destinada a finançar el projecte Vozes.

 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Web del Projecte Vozes
Web Fundació Pau Casals
Venda d’entrades i reserves anticipades al 977 684 276, al c/e museu@paucasals.org o a la recepció del museu.

A

També et pot interessar