Foto: 

Toni Solé Domingo
Una imatge del primer Punt de Trobada

Punts de Trobada: Les jam sessions de música tradicional

Després d’una primera sessió que va complir amb escreix les expectatives, sembla que la proposta dels Punts de trobada arriba per quedar-s'hi
Goretti Martínez
,
18/05/2016
Música
El 5 de maig, una cinquantena de persones es va trobar a Cal Figarot, el local social dels Castellers de Vilafranca, per fer un mos i escoltar música tradicional en viu. Escoltar i, si els venia de gust, tocar tot acompanyant els músics. La cosa va funcionar, la gent va participar-hi i es va viure un molt bon ambient. Amb aquesta primera experiència a la butxaca, aquest dijous se celebra una segona sessió dels 'MusiCal Figarot. Punts de trobada', les jam sessions de música tradicional que han arribat a la capital de l’Alt Penedès per quedar-s’hi.

L’Ivó Jordà, casteller i graller, és un dels ideòlegs del projecte. “Amb l’entrada de la nova junta al capdavant dels Castellers de Vilafranca vam pensar en fer alguna cosa diferent per animar Cal Figarot els dies que no hi ha assaig”, explica. “De jam sessions de música tradicional se’n fan o se n’han fet a altres llocs, però a Vilafranca no”, comenta el graller. Resulta estrany que a una ciutat on la música tradicional és tan viva i està tan instaurada no hi hagués aterrat una iniciativa com aquesta. Però la resposta del públic el 5 de maig ja va demostrar que la gent en tenia ganes. “Hi havia unes 40 persones: molts músics però també gent de la colla i altres que venien per curiositat”. Jordà afegeix que “hi havia molt bon ambient, la gent sopava o prenia alguna cosa i els músics els animaven a cantar... Tot sobre la marxa i tot molt proper”.

D’això es tracta: cada dijous, quinzenalment, tres músics diferents són els encarregats de portar la veu cantant de la sessió. Al primer Punt de Trobada eren el Marcel Casellas al contrabaix, el Pol Aumedes a l’acordió, i el Pau Puig a la dolçaina. Els músics garanteixen el concert amb un repertori més o menys preparat però qualsevol músic que estigui entre el públic es pot animar a tocar i a interpretar altres peces. “Funcionen com les jam sessions de jazz, a les quals hi està tothom més avesat”, explica Jordà. I afegeix que “en música tradicional també hi ha una sèrie d’estàndards que coneix tothom, així s’hi pot afegir qui vulgui: músics, estudiants...”. Ens comenta que al primer Punt de Trobada, el públic es va animar força amb uns garrotins i que uns quants integrants del Ball de Figuetaires de Vilafranca van acabar ballant i tot. També van sonar rumbes, el toc de vermut, el vals ‘El gitano’, el ball pla... “Tots els temes són d’arrel tradicional, però es tracta d’anar una mica més enllà: improvisar i experimentar”, conclou Jordà.

La idea dels organitzadors era programar vuit sessions, però han preferit anar pas a pas i, de moment, comencen amb quatre. Aquest dijous, 19 de maig, els músics seran Iu Boixader al contrabaix, Marçal Ramón a l’acordió i el mateix Ivó Jordà a la gralla. El 2 de juny serà el torn del Joan Tomàs al contrabaix, el Joan Solana al teclat i el Manu Sabaté a la gralla. I, finalment, el 16 de juny, tocaran el Cesc Martorell al contrabaix, el Pau Duran a la guitarra i l’Arnau Barrios al violí. Així que si teniu ganes de tocar, ja ho sabeu: els dijous cada quinze dies, a les nou del vespre, teniu una cita a Cal Figarot!

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar