Foto: 

Toni Gutiérrez
Eloi Fuguet, Clara Cowley, Marcel Leal i Eva Jornet són Windu

Un espectacle total per redescobrir la flauta de bec

Windu estrena 'Under Construction' un concert amassat amb les arts escèniques i deslligat dels formalismes habituals de la música clàssica i antiga
Ariadna Caballero
,
23/11/2016
Música
Sí, parlem de la flauta de bec, l'instrument que tocàvem a l'escola de petits, el mateix. Malgrat ser un instrument conegut i bufat per tots, en sabem ben poca cosa. I no se'ns acut millor manera de posar-hi remei que amb el concert de dissbate dels Windu, un quartet de bojos per la flauta que ens proposa un espectacle de música antiga amb flautes de bec i, atenció, escenografia, il·luminació, vídeo, vestuari, i fins i tot bases electròniques. El dissabte 26 de novembre estrena d''Under Construction' a Vilanova! Som-hi?

"Ens hem volgut deslliurar a escena de l'ortodòxia de la música clàssica de la mateixa manera que fa la gent de teatre quan versionen un Shakespeare; ens explica moltes coses de la nostra actualitat i de la nostra vida i no té per què estar contextualitzada en una altra època". Eloi Fuguet té un discurs força crític amb el sector de la música clàssica i l'antiga, sobretot, massa basat en una ortodòxia en els directes amb la qual no tot el públic està avesat. "Windu existeix perquè ens avorríem molt com a espectadors d'anar a veure concerts de música clàssica, només hi anàvem quan l'intèrpret ens cridava l'atenció. La majoria del públic que ens ha dit que vindrà són més usuaris de teatre, cinema i dansa fins i tot, que no pas de música clàssica". I ja és el que busquen. Arribar a un públic que potser, fins ara, no s'hi ha atrevit.

Els quartets de flauta són formacions habituals a Europa, però els Windu són l'única formació estable a l'estat espanyol. Juntament amb l'Eloi, Windu són també Clara Cowley, Eva Jornet i Marcel Leal, quatre flautistes professionals que han begut d'altres inquietuds a l'hora de crear l'espectacle 'Under Construction'. A l'Eva l'apassiona el teatre i el Marcel, a més de músic, és cineasta i guionista. "A tots ens interessen les arts escèniques i volem utilitzar Windu com a plataforma per desenvolupar propostes escèniques", així de clar ens ho explica Fuguet. "Més enllà del background històric que té la música actual i passada, ens motiven les emocions que pot despertar qualsevol música en l'actualitat. Ens interessa jugar amb l'espectador i estimular-lo. Intentem netejar-nos del que representa tocar Bach o un compositor del Reneixement igual que fa el cinema quan inclou un tema musical per despertar una emoció".

  • imatge de control 1per1

Bojos per la flauta de bec

"Si no estàs boig millor que no t'hi dediquis! - ens diu l'Eloi - Als instruments minoritaris, si t'hi dediques és perquè te'ls estimes molt". Amb aquest concert, que és clàssic però que no és clàssic, els Windu reivindiquen un instrument molt popular i alhora relegat a un segon terme com a instrument professional. "La flauta de bec té aquest component d'instrument escolar i no podem lluitar contra això. L'imaginari col·lectiu és el que és i no hi ha problema. En reivindiquem la seva sonoritat i el repertori juntament amb arranjaments i obres pròpies per apropar-ne el format i el particular so a un públic molt més divers" relata Fuguet. Amb propostes com 'Under Construction', els Windu afegeixen noves visions a la música antiga i, ahora, treuen pit de la flauta com a instrument professional, de la mateixa manera que ho són el piano, el violí o els instruments de percussió.

De la joguina al luthier

"La flauta d'un euro que surt al vídeo representa aquella joguina que pots comprar en un basar. Em costaria dir que allò és un instrument musical", diu l'Eloi. Malgrat la primera imatge que ens vingui al cap a molts quan pensem en una flauta sigui aquesta, la majoria són instruments de constructors, de luthiers; flautes que requereixen anys construcció. "A l'escenari – ens explica – hi veureu flautes que són joguines (i les utilitzem com a tal) fins a flautes d'Ernst Meyer, considerat per molts l'Stradivarius de la flauta de bec". Més de 70 flautes medievals, renaixentistes, barroques i contemporànies i de tamanys diferents; sopranos, tenors, contrals, baixes...

'Under Construction' forma part del Projecte de Suport a la Creació impulsat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Des de principis d'any els Windu han tingut l'oportunitat de fer una residència, específica per crear l'espectacle, a l'Auditori Eduard Toldrà. "Per aquest concert – narra Fuguet - hem dedicat moltes hores de treball a escena a banda de les hores de treball musical. Hem comptat amb la complicitat de l'equip tècnic de l'auditori a l'hora de treballar l'escenografia i la il·luminació, a més de l'energia de la regidora Teresa Llorens i els tècnics de cultura".

  • imatge de control 1per1

Tot a punt doncs. El dissabte 26 de novembre culmina el procés amb l'estrena de l'espectacle. Serà a les nou del vespre, com no, a l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú.

 

A

També et pot interessar