Imatge de les marques que es fan als bastors d'avellaner a la ruta del Quinquè Llac

Foto: 

Associació Marques de Pastor

La Ruta del Cinquè Llac, una ruta circular amb un projecte rodó

Parlem d’una fórmula turística que crea millors llocs per viure i per ser visitats
Laia Singla
,
04/06/2018
Activa't
El que inicialment semblava una manera innovadora de fer turisme i descobrir el territori, ben aviat es va revelar com una potent proposta de fer les coses d’una manera diferent, basada en el respecte per les persones, la cultura i l’entorn. Però sobretot es revelava la intenció dels seus promotors de fer les coses ben fetes.

Amb la voluntat de gestionar la Ruta del Cinquè Llac va néixer l'Associació Marques de pastor. L'entitat agrupa els 6 allotjaments rurals que formen part de cadascun dels trams del Cinquè Llac i l'agència receptiva que s'ocupa de comercialitzar el producte. Des dels seus inicis, han apostat per la feina ben feta que els ha valgut diversos reconeixements i premis en l'àmbit turístic, cultural i mediambiental.

La Ruta del Cinquè Llac és una ruta circular de mitja muntanya amb inici i final a la Pobla de Segur en la que sempre es té present el Llac de Montcortès. Recorre tres comarques diferents i està dividida en 5 etapes. El seu traçat s'ha dissenyat per causar el mínim impacte a l'entorn mentre s'ofereix una experiència de senderisme única amb: allotjaments preparats, tant en serveis com en instal·lacions; una alimentació adequada per l'esforç que requereixen les etapes i informació detallada sobre el territori. Però sobretot, amb el seu traçat vol recuperar i valorar el patrimoni històric i etnogràfic relacionat amb la vida pastoral. I és que la ruta està envoltada de quilòmetres de paret de pedra seca, algunes marquen el camí i d'altres, els límits de les propietats dels camps. També s'hi poden trobar diversos elements patrimonials que havien estat en risc de desaparició com les cabanes de pastor.

  • imatge de control 1per1

Què són les marques de pastor?

Els ramats que passaven pels antics camins que trepitjarem havien d'estar marcats amb la marca de la casa per poder-lo diferenciar dels d'altres propietaris. Aquesta marca també resultava molt necessària als estius, quan molts ramats s'unien en un de sol per pasturar durant aquest període els prats d'alta muntanya. Per recórrer aquests antics camins, què millor que un bastó d'avellaner, que és just l'utilitzat pels pastors, per ser molt drets, de poc pes i que, juntament amb el ganxo de l'extrem, són el tercer braç idoni per aquesta feina.

Als senderistes, se'ls dóna un bastó d'avellaner on haurà de quedar constància de les 5 etapes superades: les 5 marques de pastor de cada casa. Qui aconsegueixi les 5 marques, aconseguirà el trofeu, el Ganxo de Pastor.

Cuidar casa nostra

El Cinquè Llac, una experiència mediambiental sostenible, culturalment diversa, plena de qualitat i d'aventura. S'emmiralla en els criteris del turisme responsable i fomenta l'arribada en transport públic, mitjançant el Tren dels Llacs (Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Cellers i Sant Antoni). Un cop arribats a La Pobla de Segur, es comença a caminar a la recerca d'aquest cinquè, el de Montcortès. Els seus allotjaments cada cop estan més involucrats en la gestió ambiental (energies renovables, neteja, reciclatge de residus, etc.).

Per generar els mínims residus s'ofereix als clients pícnic amb carmanyola i amb tovalló de farcell. També és cabdal la tasca dirigida a la presa de consciència de clients i usuaris procurant que el visitant no deixi cap mena de traça al paisatge, deixi al seu lloc el que trobi respectant la vida silvestre i sigui respectuós amb els pagesos i les seves eines de treball, com per exemple els tancats.

Però l'aparició de l'Associació Marques de pastor ha deixat una enorme petjada a l'entorn: recuperar i posar en valor els murs de pedra seca com a elements patrimonials que s'integren a l'entorn i a més proporcionen importants microhàbitats per a una gran varietat de plantes i insectes. Amb aquest objectiu, han estat amfitrions de grups de voluntaris de la Universitat holandesa de Breda que visitaven el territori i alhora ajudaven a la reconstrucció d'aquests murs amb les tècniques constructives ancestrals. La seva actuació es va centrar en els camins entre els pobles de Castell-estaó i Antist, a la Vall Fosca (Pallars Jussà). L'èxit d'aquest projecte ha portat a l'entitat a oferir enguany estades de voluntariat individual durant la setmana del voluntariat. Es varen desenvolupar a principis de juny i els voluntaris van rebre formació específica per conèixer i treballar sobre aquests murs i sobre el terreny. El tram d'aquesta campanya ha estat entre els pobles de Pujol i Cortscastell, al municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà).

Suma’t, involucra’t: una altra manera de fer

Per acabar de reblar el clau, enguany enceten un projecte engrescador que vol fer partícips de la conservació de l'entorn tots els agents turístics, empreses i clients: 'Suma't, involucra't', una metodologia de treball que cerca fomentar la contribució voluntària a projectes turístics mediambientals. Aquest projecte pioner és viable gràcies a finançament europeu mitjançant un Leader Estratègic. Una de les seves precursores, la Mireia Font, ens explica la importància de premiar tothom qui tingui cura de l'entorn. D'aquesta manera, s'afegeixen dues accions més a la del voluntariat, l'apadrinament i la compensació del CO₂.

La prova pilot s'inicia amb la Ruta del Cinquè Llac, i s'oferirà als seus clients la possibilitat d'apadrinar amb aportacions econòmiques directes projectes mediambientals endegats per la mateixa associació. Una altra de les vies de col·laboració és la Compensació del CO₂, que es basa a quantificar la quantitat de CO₂ que ha emès cada visitant amb el seu vehicle i compensar-la econòmicament. També les accions als allotjaments seran susceptibles de fer aportacions i tot allò que el client faci durant la seva estada i que contribueixi a l'estalvi energètic, ambiental o econòmic, es transformarà en diners que l'establiment cedirà a aquests projectes. El client podrà veure traduïts els seus esforços amb recompenses al medi ambient.

Un dels projectes als quals aniran destinades aquestes aportacions és la creació de microreserves de fauna i flora. Una via per fer-ho és la de retardar el dall d'alguns prats amb molta floració per facilitar la reproducció de papallones i libèl·lules. Les aportacions aniran destinades a compensar el pagès que cedeix la dallada a les flors. També es vol incidir el la protecció i gestió de boscos antics i poder oferir banys de bosc en un futur. Les persones que facin col·laboracions (i s'impliquin) rebran regularment informació sobre en una newsletter per poder fer seguiment de la seva pròpia tasca.

Tot i que la iniciativa sorgeix de Marques de pastor, les promotores de la iniciativa insisteixen a remarcar que és una proposta de funcionament i desenvolupament que es vol fer extensiva a qualsevol persona, empresa, institució o entitat. Una altra manera de fer les coses ben fetes i amb consciència, que sens dubte dóna valor afegit al territori.

Més informació: 

A

També et pot interessar