Jump to navigation
Sopar sota les estrelles i caminada nocturnaDijous 12 de juliol a les 18:30hAprofitant el darrer viatge de pujada del telefèric de la Vall Fosca fins a l'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ens enfilarem fins a 2.200 metres d'alçada. A partir d'allà, farem una caminada cap a l'estany Tort per veure com es pon el sol. A l'hora de sopar ens trobarem un àpat amb productes de proximitat en el qual col·labora Al teu gust, l'Associació ÀPAT i el restaurant d'Estany Gento 2.200. Els convidats a la sobretaula seran la gent de Celísita Pirineus, que ens explicaran els secrets que amaguen les estrelles. Com que la lluna estarà aquella nit a un 2% de la seva llum, podrem fer una bona observació del cel nocturn.En acabat, farem el camí de baixada per la canal de Pigolo fins a Sellente amb l'acompanyament de guies locals de la mà de Piritrek. El recorregut és d'uns quatre kilòmetres i un desnivell de 400 metres. La dificultat física i tècnica de l'activitat és mitjana, sobretot per aquest descens nocturn.
Camins d'aigua i energiaDivendres 13 de juliol a les 9hLa Vall Fosca té molts secrets, però un dels més ben guardats és la central subterrània reversible de Sellente. Construïda dins la muntanya als anys 80 forma un gran complex que permet generar l'energia necessària perquè les grans ciutats es posin en marxa cada matí. A la nit, quan l'energia és més barata, l'aigua es remunta altre cop cap a Estany Gento, per tornar-la a fer servir l'endemà. Molt pocs privilegiats l'han vist per dins (diuen que només qui hi ha treballat) però amb aquesta visita guiada, potser en podrem descobrir els misteris.Després de la visita, l'activitat continua amb l'itinerari del canal Xic, que es va construir per portar aigua a la central xica, la primera central de la Vall que es va crear com a suport per poder construir la Central de Capdella. També es pot veure dins de la visita del Museu Hidroelèctric de Capdella. El guia local encarregat de conduir l'activitat és Robert Costa i el recorregut d'uns 2 kilòmetres presenta una dificultat física i tècnica baixa, pel que és una activitat perfecta per fer en família.
L’urani de FrancoDivendres 13 de juliol a les 18hSabíeu que a la Vall Fosca hi havia urani i que Franco el va voler explotar per fer-ne armament? Doncs que sapigueu que el dia 13 es continuen revelant els secrets de la Vall Fosca amb aquesta visita guiada a la mina Eureka de Castell-estaó. L'inici de l'itinerari és a la Plana de Mont-ros, on agafarem el camí cap a Castell-estaó. Durant el recorregut coneixerem la mina de Castell i la seva història de la mà de la gent del Museu Hidroelèctric de Capdella. La caminada té una llargada de 4 kilòmetres amb una dificultat física i tècnica mitjana.
Caminada de la Vertical CabaneraDissabte 14 de juliol a les 7h La Vertical Cabanera és coneguda per la seva duresa i per la bellesa del seu recorregut. Uneix Capdella, a 1.420 metres d'altitud, amb el cim del Montsent a 2.883 metres, en poc més de 5 kilòmetres. Amb aquesta proposta podreu animar els corredors a la meitat del recorregut al més pur estil alpí, però amb un bon esmorzar a base d'ous ferrats al més pur estil pirinenc. La pujada es farà amb el Telefèric i després, amb el guiatge de Piritrek, s'arribarà fins al punt intermedi de la cursa, a la Cabana de Pastor. El descens es farà per la canal de Pigolo, pel que la dificultat física i tècnica és mitja. El dinar serà a les 12:30h al pla de Toveria-Sellente amb tothom qui hagi participat d'una manera o d'una altra a la Vertical.
Mitja Vertical CabaneraDissabte 14 de juliol a les 9hLa Vertical és una cronoescalada de molta duresa que requereix una gran forma física i sobretot molt entrenament. Si vols posar-te a prova, però no t'atreveixes a fer-la sencera, aquesta proposta és per tu, ja que pots fer la meitat del recorregut sortint del mateix punt de Capdella des d'on surten els corredors, però arribar només fins a la Cabana de Pastor. Un cop allà, també us tocarà un bon esmorzar d'ous ferrats i podreu animar als que fan la cursa fins al cim del Montsent de Pallars. El recorregut és de 3 kilòmetres però amb un desnivell de 750 m, pel que la dificultat física, és molt alta. Amb la inscripció s'inclou el dinar popular del Pla de Toveria-Sellente de les 12:30h
Música en plena naturaDissabte 14 de juliol de les 15:45h a les 17hLa música a 2.200 metres sona diferent, i el marc d'Estany Gento fa que la música antiga esdevingui grandiosa i petita a la vegada. Un dels concerts tradicionals del FeMAP a la Vall Fosca és el que se celebra a primera a la tarda amb el Gento com a teló de fons. En aquesta ocasió el quartet Teixidor, format pels violins d'Irantzu Zuasti i de Joan Marsol, la viola de Jordi Armengol i el violoncel de Xavier Roig, oferirà obres de W. A. Mozart i J. Haydn.Tant la pujada com la baixada es farà amb el telefèric. Fins a l'hora del concert, s'oferirà una visita a l'oficina del Parc Nacional.
Activitat en família d’orientacióDissabte 14 de juliol a les 18hPer aprendre a estimar la muntanya, res millor que saber moure-s'hi amb llibertat. Per això, la xerrada introductòria i la pràctica ens ajudarà a assentar les bases per un bon coneixement del medi i per un sistema de valors de protecció del medi ambient. Serà una experiència amena i divertida per compartir en família. Es durà a terme a la pista de bàsquet de la Torre de Capdella, on també es podrà posar en pràctica tot allò après a la xerrada, dins d'un circuit d'orientació.
Descobrint els pobles de la VallDiumenge 15 de juliol, a les 9hEls camins de ferradura eren les comunicacions naturals utilitzades per la gent del poble per desplaçar-se cap als pobles veïns. A la Vall Fosca se'n han recuperat més d'un cenetenar kilòmetres, pel que podriem dir que és un paradís pels amants de la mitja muntanya. La caminada transcorrerà pels antics camins de ferradura, passant pels pobles de la Pobleta de Bellveí, Estavill i Antist. El guiatge anirà a càrrec de Guies Vall Fosca i la dificultat física és alta.
Les pedres parlen, per la via verda del carriletDiumenge 15 de juliol, 10hLa Vall Fosca forma part del Geoparc Conca de Temp-Monsec i és l'entrada sud al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Resseguint la via verda del carrilet descobrirem aquest paisatge des d'un punt de vista geològic, explicant què ens diuen les pedres sobre el seu passat, la seva formació i la seva evolució. La pujada fins la cota 2.200 la farem amb el telefèric a les 9h. Un cop a Estany Gento, seguirem el carrilet amb el guiatge del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Tot el recorregut serà pel carrilet, però la baixada fins a Sellente es farà preferentment a peu per la canal de Pigolo, pel que el recorregut total és d'uns 10 kilòmetres i la dificultat física és mitja.