Zona lacustre de la Vall Fosca, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Foto: 

Jordi Tutusaus

II Festival de Senderisme Vall Fosca Pirineus: caminar, conèixer, gaudir

Conèixer el territori de la mà de guies locals
Laia Singla
,
10/07/2017
Entorn
Des del dia 13 fins al 16 de juliol s'obre una finestra de descoberta d'una de les valls més genuïnes i salvatges dels Pirineus, la Vall Fosca. Deu propostes de senderisme per tota la família que aniran de la mà de la 8a Cronoescalada Vertical Cabanera, l'única de les catalanes, que es troba dins del Circuït Mundial de Kilòmetre Vertical.

Els festivals de senderisme són propostes d'oci a la natura molt consolidades a països com el Regne Unit, amb l'Scottish Borders Walking Festival, o Suïssa, on se celebra el Villars Rando Festival. Els walking festivals acostumen a tenir una durada d'entre tres i cinc dies i un programa de rutes guiades a peu prou ampli per fer extensiu el coneixement del territori a tot tipus de públic.


Al mes de maig es presentaven a la Pedrera els 6 festivals que se celebrarien als Pirineus enguany de la mà de l'IDAPA (Institut pel Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran) i els seus organitzadors. El Festival de la Vall de Siarb, el Cerdanya Happy Walking, Festival de muntanya Àreu-Pica d'Estats, Alinyà Muntanya de camins, Vall de Boí Trek Festival i el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus van ser les propostes pels mesos de maig, juny i juliol.

Enguany els organitzadors dels 6 festivals de senderisme pirinencs han signat una carta d'adhesió a la filosofia que empara aquests esdeveniments.

  • imatge de control 1per1

D'aquesta manera, tot i que cada festival té la seva idiosincràsia, tots tenen el senderisme com a eix central, combinant rutes senzilles amb altres més exigents amb guies locals, amb un preu, per donar valor a l'activitat i a la figura del guia interpretador. Els certàmens a més incorporen altres activitats, com ara gastronomia, fires o dansa, degustacions de productes agroalimentaris locals, presentacions de material divulgatiu o visites a artesans, museus i equipaments culturals locals per difondre els valors del territori.

També s'han uniformitzat els criteris d'avaluació dels nivells de dificultat de cada ruta, emprant el SENDIF en tots 6 festivals.


La Vall Fosca, als teus peusLa Vall Fosca compta amb una imponent zona lacustre, nombrosos cims i l'entrada més meridional del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Gràcies al telefèric, que ens atansa a Estany Gento (cota 2.200), aquest petit racó de l'Alt Pirineu, és assumible per tota la família. Per aquest motiu, i també per ser una gran experiència en si mateix, el telefèric té part destacada en aquest festival. Permetrà fer un sopar sota les estrelles a la riba d'Estany Gento la nit de dijous; descobrir els estanys Tort, Colomina, Mar i Frescau tot coneixent-ne la flora que els envolta; trobar-nos la sorprenent via del carrilet a 2.200 metres d'altitud el divendres i animar a la meitat del recorregut els corredors de la Vertical Cabanera, l'única a Catalunya puntuable a la Copa del Món de Kilòmetre Vertical, al més pur estil alpí, el dissabte al matí.
Altres descobertes, de les moltes que amaga la Vall Fosca, seran la zona volcànica de Coll d'Oli, la vall glacial de Riqüerna, les cabanes de pastor o el Museu Hidroelèctric de Capdella.

Al llarg dels quatre dies, 10 propostes diferents per a tota la família i totes elles rematades amb el tast d'exquisideses gastronòmiques del Pallars, sempre de la mà de l'Associació ÀPAT i de la gent d'Al Teu Gust. Quatre dies que seran l'excusa perfecta per descobrir en família una vall insòlita plena de sorpreses i secrets de la mà de guies-interpretadors locals. Amb tot això, qui podria resistir-se a descobrir la Vall Fosca?

Més informació: 

A

També et pot interessar