Parades i visitants de la Fira de la Pobleta de Bellveí, a la Vall Fosca

Foto: 

Ajuntament de la Torre de Capdella

La Fira Ramadera de La Pobleta de Bellveí, la tradició de la Vall Fosca

Cavalls, vaques i ovelles seran protagonistes de la Fira de la Pobleta
Laia Singla
,
02/10/2017
Fires i festes
Durant el cap de setmana del 7 i 8 d’octubre, la Fira de Pobleta serà el punt de trobada dels pagesos de la Vall Fosca amb concursos de cavall pirinenc i vaca bruna, i del públic familiar amb la fira d’artesania, la mostra d’oficis i la Fireta.

La Fira d'enguany presenta com a novetat un espai pensat i dissenyat especialment per als més petits, la Fireta, que s'ubicarà a la plaça major de la Pobleta. És un espai en què, la canalla que es passegin per la Fira, podran jugar i participar en els diferents tallers que s'hi organitzaran durant els dos dies de fira. Una de les propostes és la parada de Contes dels Pirineus, de la mà d'Edicions Salòria, en la que donaran a conèixer les seves col·leccions destinades al públic infantil i juvenil.

  • imatge de control 1per1

Tot i les novetats, la Fira no perd la seva essència ramadera, ben visible als consolidats concursos de bestiar. El dissabte, i per quart any consecutiu, tindrà lloc el concurs comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC) és també un esdeveniment molt esperat dins dels actes de la fira, ja que es tracta d'un espectacle per al públic, on els ramaders passegen per una pista circular els cavalls, perquè els jutges en puguin valorar les qualitats. Els animals premiats dins d'aquest concurs comarcal de cavall, seran els que després participaran al Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català, que enguany se celebra en el marc de la Fira de Santa Teresa a Esterri d'Àneu el mes de novembre. El mateix dia hi haurà una mostra d'ovelles xisquetes, la raça autòctona de la zona del Pallars, i la que es promociona al territori mitjançant el projecte Pallars Terra de Corder.

El diumenge és l'hora del Concurs de Vaca Bruna, que fa a la vora de 20 anys que se celebra. S'hi podran trobar animals d'una quinzena d'explotacions de la zona. Al mateix espai, es pot visitar el bestiar concursant, i també hi haurà una mostra d'altres races bobines menys conegudes, com ara la xarolesa, la llemosina o la salers.

Igualment, les demostracions d'oficis també estan esdevenint una tradició a la Fira. Així, durant els dos dies, es podran veure demostracions d'oficis com l'escloper, el ferrador, la ceramista o la forjadora. L'Associació de Puntaires de la Vall Fosca per la seva part, oferiran una mostra de puntes de coixí, una labor entre l'art i la tradició, que requereix paciència i destresa amb els boixets. L'Associació de Veïns de la Pobleta de Bellveí també participa en les demostracions de les antigues maneres de fer de l'economia de muntanya, sempre basada en l'aprofitament dels recursos. D'aquesta manera ens ensenyaran com es feia el sabó de casa i preparan plats tan típics com el mostillo o el freginat, que es podran tastar a les parades situades a la placeta de l'església. Els restaurants del poble inclouran a la seva carta el menú típic de Fira: la girella, cap i pota de corder i les postres de músic. També dins del recinte firal, es podrà visitar l'exposició del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, El parc i tu.

Tot i que la Fira tindrà lloc durant el cap de setmana, els primers actes de la fira s'avancen al dijous dia 5 d'octubre, amb una la celebració de la 2a Jornada Tècnica de la Vall Fosca, que aquest any es dedica al Cavall Pirinenc. Es tracta d'una jornada de transferència tecnològica coorganitzada amb l'Escola Agrària del Pallars Jussà, l'Ajuntament de la Torre de Capdella i l'Associació professional d'equí de muntanya Pirineus de Lleida, i amb la col·laboració d'Al teu gust, Aliments del Pallars. La jornada és oberta a tothom, amb l'objectiu de crear sinergies entre productors, restauradors, sector turístic i comercial.

Més informació: 

Web de la Vall Fosca

A

També et pot interessar