Pallars terra de corder

Foto: 

Ajuntament de Tremp

Xisquetes i latxes a la 4a Pallars terra de corder

El proper diumenge, 29 d’abril, el Parc del Pinell de Tremp acollirà més de mig miler de persones que gaudiran de l’excel·lent qualitat del corder del Pallars
Laia Singla
,
23/04/2018
Menjar i beure
Terra de corder és una festa gastronòmica que posa en valor el xai del Pallars donant a conèixer la gastonomia pallaresa en una festa que implica productors carnissers i cuiners.

El Pallars és terra de corder i s'hi crien els ramats de manera extensiva donant lloc a un producte de gran qualitat. És la comarca de Catalunya on hi ha més caps d’ovella productiva i compta amb una raça autòctona: la xisqueta. La configuració del paisatge i la manera de viure de molts dels seus habitants són un motiu important per entendre la força del corder com a marca del Pallars. Amb l’objectiu de reforçar aquesta idea i tenint en compte el potencial del corder, en el marc del projecte Al teu gust, aliments del Pallars, juntament amb la Fundació Alicia i els productors i restauradors del territori, l’Ajuntament de Tremp va iniciar una campanya divulgativa i de promoció del consum de corder. Aquesta festa és una acció més de totes les que s’estan impulsant.

Aquest esdeveniment vol ser alhora un aparador dels productes gastroalimentaris de la comarca, és per això que durant la jornada hi haurà diferents de productors adherits al programa Al teu gust, promocionant els seus embotits, vins i cerveses. En aquest sentit, es comptarà amb la participació de la carnisseria Badia Xarcuters, de Tremp i de diferents cellers i cerveseries de la comarca: Cervesa La masovera, Celler Vila Corona, Celler El Vinyer, Celler Sauvella, Celler Terrer de Pallars i Celler Xics Cal Borrech, que presentarà el seu nou vi Tintilanya, etiquetat amb la imatge d’una ovella xisqueta. El vi és un syhrah 100% envellit durant 1 any en bóta de roure francès.

Enguany s’ha creat el Consell del Corder, un organisme que agrupa els 3 principals sectors implicats en l’estratègia Pallars Terra de corder: ramaders, cuiners i carnissers. El consell té com a objectiu pactar i impulsar accions que reivindiquin l’excel·lència d’aquest producte i en fomentin el consum. Entre les primeres activitats desenvolupades destaca el nomenament dels Xefs ambaixadors del corder del Pallars, 7 cuiners de reconegut prestigi que s’han fet còmplices de l’estratègia cuinant corder i enregistrant petits vídeos amb receptes. 2 d’aquests xefs, Ada Parellada i Sergi de Meià, assistiran a més a la 4a Festa Pallars Terra de corder, donant suport a la iniciativa i aprofitant a més per conèixer ramaders i productors.

Un altre dels projectes endegats per promoure la ramaderia ovina pallaresa ha estat 'Xisca', un curtmetratge de Sergi Lara produït per BNC. El dissabte 28 al vespre es presentarà a l'Espai Cultural La Lira i hi han participat gent de diversos àmbits de la cultura pallaresa. 

No et quedis sense tastar corder

Com és habitual, l’acte central de la festa serà un dinar a base de corder, aquesta vegada cuinat al burduntzi, que és la forma antiga i tradicional de coure el corder a la brasa al territori basc, tot acompanyat de xatonada i postres. Els tiquets pel dinar són limitats i, bo i que es preveu servir-ne per més de mig miler de persones, solen exhaurir-se. Per això, en paral·lel i de manera complementària a la festa, els restaurants i carnisseries de la comarca elaboren als seus establiments plats i preparacions amb la carn de corder com a protagonista. Podeu consultar aquí tot el que ofereixen no només durant el cap de setmana, sinó tot l'any. 

Les activitats complementàries d’aquesta edició estaran relacionades amb la cultura convidada. Concretament, s’ha previst una demostració de gossos de la raça Pastor Vasco, a càrrec d’Ángel Azcorbebeitia; una demostració d’elaboració de formatge Idiazábal, a càrrec d’Ekain Murua, i una demostració de cuina i posterior tast del cordero lechal, a càrrec del cuiner de Baserria km0. Durant la jornada hi haurà diferents estands de productors adherits al projecte, de vins i cerveses i elaborats amb corder, així com una mostra de formatge Idiazábal de la Cooperativa Gomiztegui.

També amb l’objectiu d’implicar al comerç local i fer-lo partícip d’aquest esdeveniment, s’ha organitzat des de l’Ajuntament de Tremp un concurs  que porta per títol 'Troba el ramat', al qual han participat una trentena de comerços del poble que han amagat un corder de llana als seus aparadors, els clients que aconsegueixin descobrir tots els ninotets amagats entraran a un sorteig de 50€ per gastar en comerços de Tremp i un de 20€ per gastar als comerços adherits al Comerç Associat de Tremp. A banda, des de l’Ajuntament de Tremp s’ha animat als comerciants a guarnir les seves botigues amb motius relacionats amb el corder i la ramaderia durant aquest mes d’abril.

Latxes i xisquetes

Any rere any, amb l’objectiu de crear aliances i experiències d’intercanvi entre el món de la ramaderia al Pallars i a altres ciutats i cultures, la Pallars terra de corder convida una raça d’ovella a compartir el protagonisme amb la Xisqueta (raça autòctona del Pallars). En aquesta ocasió, la raça convidada és l’ovella latxa, del País Basc, és per això que tant la cuina del corder que se servirà per dinar com els actes que es duran a terme al llarg del dia compten amb la participació de productors i restauradors d’Euskadi. I com sempre, els corders que es cuinaran són provinents de diferents explotacions ramaderes de la comarca.

L'ovella Latxa és una raça ovina autòctona del País Vasc i Navarra. És coneguda pel seu pèl llarg i el seu caràcter lleter, que precisament permet elaborar excel·lents formatges com els de la D.O Idiazabal i la D.O Roncal.  L'origen del terme 'latxa' és euskera i vol dir 'aspre' en referència a l'aspror de la seva llana. El seu velló gruixut els permet resistir millor el clima plujós del nord de la península, ja que aquest pèl no reté la pluja. L'origen d'aquesta raça és molt antic i la seva conservació es deu als problemes d'adaptació d'altres races de fora d'aquest territori. 

L'ovella Xisqueta és una raça autòctona catalana extremadament soferta que sobreviu en ambients de gran duresa com el pirinenc. El seu cos és menut i robust. El seu cap és petit, compacte i sense banyes. Presenta les típiques taques negres als ulls (ullerada), les orelles i el morro. L'extrem de les potes també sol ser negre. És l'animal idoni per la seva cria extensiva en ser una raça rústega, gran caminadora, amb una capacitat de pastoreig molt desenvolupat que li permet aprofitar de forma òptima les pastures fibroses, fins i tot sota la neu. Les seves bones aptituds maternals li permeten criar un corder o xai d’excel·lent qualitat fins i tot en condicions difícils. 
Des de mitjans del segle XX, aquesta raça ha sofert una progressiva i important disminució censal, que s’ha vist unida a una reducció de la seva zona de distribució fins que 1995 va ser catalogada com a raça en perill d’extinció. Lentament s’ha anat recuperant el cens de l’any 1995, gràcies també a la feina dels criadors, sortint fa pocs anys de l’extinció. Actualment està declarada de protecció especial.

Hi ha molts motius per consumir-ne. La carn de corder és rica en zinc i ferro; una font de proteïna i de vitamines del grup B. Aquests micro i macronutrients contribueixen a enfortir el sistema immunitari, millorar el desenvolupament cognitiu, a la regeneració de cèl·lules, al transport d’oxigen, a la síntesi de l’ADN i al correcte funcionament del sistema cardiovascular. La quantitat de colesterol a la carn de corder és molt similar a la del pollastre o el gall d’indi, però l'aportació energètica és molt similar a la vedella o el porc. El corder del Pallars és criat per experts ramaders com s’ha fet durant generacions: amb les millors pastures i els millors pastors. És la carn que s’ha menjat al Pallars tota la vida. Tot és bo i n’hi ha un tros per a cada ocasió. La cuixa i l’espatlla, les parts més magres i les que més proteïnes aporten, són ideals per fer al forn, guisades o a la brasa. Les costelles tan gustoses són les reines de la brasa. Si en voleu cuinar, es recomana de combinar-la amb verdures cuites o crues i aliments rics en carbohidrats per a obtenir un plat complet i equilibrat.

Més informació: 

A

També et pot interessar