Cel fosc del Pallars Jussà

Foto: 

Consell Comarcal del Pallars Jussà

Epicentre, un espai per descobrir el Pallars en família

El Pallars concentrat en un sol equipament
Laia Singla
,
25/04/2017
Família
L’entorn tecnològic interactua amb els més petits de casa, i descobreixen el seu entorn més inmediat d’una manera divertida i fàcil. L’Epicentre és el punt de partida imprescindible per conèixer la comarca, i fer venir ganes de saber-ne més. Una descoberta única i una experiència diferent.

A l’antic edifici del Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp, hi trobem el centre de visitants, l’Epicentre. La rehabilitació de l’edifici, finançada amb fons europeus, és interessant en si mateixa. 

Inaugurat el juliol de 2013, i gràcies al seu innovador concepte interpretatiu, ha esdevingut el centre neuràlgic i punt de referència del sector turístic del Jussà. L’exposició permanent de més de 700 m2, combina tecnologia i patrimoni, per oferir una porta d’entrada a l’entorn, la cultura i la història del Pallars Jussà.

  • imatge de control 1per1

El vestíbul, gràcies a la façana i la cúpula envidriades i el sostre elevat, donen un aspecte de transparència i llum que ens fan oblidar que som dins d’un edifici. La torre de l’antiga muralla, en el seu moment va formar part de l’arquitectura de la primera escola de la congregació de la Sagrada Família, fundada pel trempolí Sant Josep Manyanet. Ara, lluny de ser un obstacle a la coherència del conjunt, no només queda integrada a l’interior d’aquest hall, sinó que n’esdevé partícip com a punt de suport de vidrieres i passarel·les i també perquè el seu interior s’ha convertit en mostra de l’autèntica nit pallaresa. 

Una finestra al Pallars Jussà

Això és el que Eduard Muntada ens explica en el primer audiovisual. Només arribar, la canalla s’asseuen expectants per veure l’audiovisual en 3D amb les ulleres que els han deixat a l’entrada de l’Epicentre. L’efecte de les tres dimensions en el fons negre de la sala, fa ben bé aquesta impressió, la d’una finestra, com si poguéssim aixecar-nos i treure el cap. Mentre passeja entre dinosaures o s’asseu en un prat, el 'Cullera' de la sèrie 'Gran Nord', ens fa un tastet de tot allò que podem descobrir al Pallars Jussà.

Sortint de la sala 3D de la planta baixa, el recorregut marcat ens convida a pujar al primer pis, que acull quatre àmbits interpretatius dedicats al patrimoni natural.

'Geologia i terra de dinosaures' ens convida a viatjar 4.600 milions d’anys enrere i descobrir l’origen de la vida i el llegat geològic del Jussà, objecte d’estudi de científics d’arreu del món. En aquesta part de la mostra, els nens i nenes descobreixen els dinosaures que repitjaven aquestes terres mitjançant un joc interactiu i virtual.

'L’espectacle de la natura', ens mostra nou entorns naturals del Jussà plens de contrastos. Serralades, valls i congostos de paisatge espectacular i gran biodiversitat.

'El cel fosc del Pallars', és dins de la primera planta de la torre i reprodueix el cel estrellat del Jussà, que li ha valgut el distintiu de la UNESCO com a destinació turística Starlight. Els sons de la fauna nocturna i un time-lapse espectacular sobre el cel nocturn acompanyen la cúpula estrellada.

En l’àmbit 'Els voltors en els espais protegits del Pallars Jussà' podem observar en temps real el que passa al Casal dels voltors de la Terreta i moure la càmera que hi ha connectada.

Passant ja a la segona planta, hi trobem quatre àmbits referents al patrimoni cultural de la comarca.

'El pas de les cultures', ens endinsa en un recorregut cronològic que abraça des de la prehistòria fins a la història més recent de la comarca. Un audiovisual protagonitzat per l’actor trempolí Albert Puiggròs, en fa una repassada molt amena que cerca la complicitat de l'espectador.

'Escolta una història', reprodueix les vetllades a la vora del foc, plenes de mites i llegendes pallareses, a la segona planta de la torre. Pots ecollir una història, o escollir-les totes, però serà un bon descans envoltats dels contes que explicaven els padrins els vespres més llags i freds.

'Perseguits i Salvats' ens parla de les rutes d’evasió dels refugiats jueus durant la Segona Guerra Mundial.

'Històries del Pallars' fa un repàs etnogràfic  de la societat pallaresa de tots els temps. S’hi pot veure un emocionant documental protagonitzat per gent de la comarca que ens expliquen què és el sentiment pallarès.

Epicentre del llegat històric i natural del Pallars Jussà

Tot i que el Centre de visitants compta amb l’Oficina de Turisme del Pallar Jussà, és molt més que un punt d’informació. S’ubiquen dins del mateix edifici una zona de recepció, una de despatxos, biblioteca, laboratori per fer tallers, auditori per més de 80 persones, i espais d’exposicions temporals.

El seu espai pedagògic serveix per acollir l’Entorn d’Aprenentatge i (EdA) de Tremp és un servei educatiu de suport a la docència integrat a la xarxa de camps d’aprenentatge i entorns d’aprenentatge del Departament d’Ensenyament. Aquests ofereixen al professorat i als centres docents la possibilitat de desenvolupar projectes de treball per a l’estudi i l’experimentació en un medi singular de Catalunya, i realitzar sortides docents fora del centre amb un ventall ampli d’activitats pautades. L’oferta pedagògica es basa en tres grans àmbits, la geologia, els castells de frontera, i les Centrals Hidroelèctriques. El Departament d’Ensenyament, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Ajuntament de Tremp, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Servei Educatiu dels Pallars estan implicats en la gestió i funcionament de l’EdA de Tremp i hi aportant diferents recursos i suports.

L’objectiu general de l’Entorn és afavorir i facilitar el procés d’ensenyament-aprenentatge dels continguts curriculars a partir de la observació directa d’elements del patrimoni del Pallars Jussà (geològic-medi ambiental, històric – artístic i tecnològic – hidroelèctric) amb la participació activa de l’alumnat i des d’una òptica competencial.

Tremp i la comarca del Pallars Jussà presenten una àmplia riquesa patrimonial. Així, l’Epicentre, esdevé un focus cultural i divulgatiu de primer ordre i a l’abast de tothom; l’epicentre de la divulgació turística, cultural i natural del Pallars Jussà.

Més informació: 

Lloc web l'Epicentre 

A

També et pot interessar