La Soll

Foto: 

Cedida

La Soll: un espai per fomentar l’esperit crític a Tàrrega

Fa un any i mig que la capital de l’Urgell compta amb aquest ateneu cooperatiu
Montse Visa
,
09/10/2019
Activa't
Un espai de trobada on crear sinergies i estimular l’esperit crític dels targarins a més de generar un debat constructiu i proactiu. Amb aquesta premissa es va crear ara fa un any i mig La Soll. Un ateneu popular que un grup de targarins va decidir engegar per tal de tenir un espai propi, autogestionat i cooperatiu a la ciutat sense dependre de l’administració. I és que la Soll s’autofinança amb les quotes dels seus 120 socis i el servei de bar, amb les que costeja el local on es troba, al centre de Tàrrega, i les activitats que duu a terme.

Orígens
Iniciat per un petit grup de ciutadans provinents del món associatiu, el projecte de La Soll va anar creixent i fent-se realitat fins a la inauguració del seu local durant la Festa Major de maig del 2018. "Hi havia la necessitat de tenir un espai autogestionat on les entitats es poguessin reunir sense demanar un espai a l’Ajuntament. Volíem crear un espai nou. Un ateneu popular a Tàrrega", comenta Laia Recasens, una de les seves membres. "El projecte es va iniciar en un moment en que els partits que governaven no tenien molt bona relació amb les entitats, i així va començar un projecte petit que s’ha anat fent gran i aplegant més gent", explica. Per a crear-lo, es van fixar en altres entitats del mateix tipus com ara l’Ateneu Cooperatiu La Baula de Lleida. Un dels pocs ateneus populars de Ponent.

  • imatge de control 1per1

Ideari i accions
Sostenible, cooperatiu, feminista i antifeixista. Són alguns dels eixos principals que defineixen la filosofia de La Soll. Totes les seves accions i activitats respecten un ideari que treballa per un consum ètic i de proximitat i un model de vida més sostenible; aposta per l’autodeterminació dels pobles; i creu que l’única manera d’aconseguir l’emancipació de les dones és combatre el sistema patriarcal en el que vivim. En aquest sentit, compten amb un espai de gènere que ha redactat un protocol sobre agressions a l’espai i fan una tasca vigilant del seu entorn: "Ens encarreguem de vigilar les coses que es fan a Tàrrega com ara els cartells, o cridar l’atenció si s’organitza una xerrada per tal que no hi participin quatre homes, si no que és millor que hi hagi també dues dones".

A més, s’han sumat a diferents mobilitzacions com ara la Marxa de Torxes o la Marxa feminista del passat 20 de setembre. Entre les accions que han impulsat per iniciativa pròpia, van instar l’Ajuntament a començar un procés participatiu per preguntar als ciutadans de Tàrrega sobre la creu de terme que actualment es troba a la Plaça Major de la ciutat. Entorn a l’eix més ecologista i sostenible, la Soll va dur a la pràctica la campanya zero plàstics durant la FiraTàrrega, on van eliminar els plàstics d’un sol ús del seu local com ara gots o ampolles d’aigua.

Organització
La Soll és una entitat on tots els socis prenen les decisions en assemblea, que es reuneix quatre cops a l’any. A la pràctica, La Soll està dividida en tres seccions: la gastronòmica, que s’encarrega d’organitzar activitats com ara tast, tallers o menjadors populars; la sociocultural, que organitza tallers i activitats en format centre cívic; i la secció de pensament crític, encarregada de la programació de xerrades i debats que remoguin opinions i permetin la construcció d’un debat sobre el model de societat que tenim. "Totes les seccions funcionen de manera independent però totes les activitats s’han d’emmarcar dins l’ideari", comenta Recasens. "També tenim la Consoll que és l’òrgan social de La Soll, que decideix els temes del dia a dia i és l’encarregada de la filosofia de l’espai. Els seus membres s’elegeixen en assemblea".

"La Soll neix de la necessitat de tenir un espai gestionat, que sigui polític sense posicionar-nos en cap partit", comenta Recasens, que va entrar en contacte amb aquest model quan estudiava a Barcelona. De cara al futur, els membres de La Soll esperen acabar les obres que estan realitzant al local i créixer en número de socis. "Però que siguin socis que es creguin l’ideari i sàpiguen perquè ho son. Gent que vulgui treballar perquè la gent conegui aquest ideari i fomentar aquest espai crític per tal que els ciutadans de Tàrrega s’acabin qüestionant moltes coses que en el futur caldria qüestionar-se". 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Web La Soll
Facebook La Soll

A

També et pot interessar