Jump to navigation
Del 10 al 26 de gener
De l'11 al 26 de gener
Mes de gener
Dimecres 29 de gener, 20:30h
Dijous 30 de gener, 19h
Del 10 al 31 de gener
Enguany se celebra la 10a edició de la Mòstra de Cinèma Occitan, un esdeveniment anual organitzat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura que té lloc a 27 localitats i que té com a objectius la promoció i divulgació de la llengua i la cultura occitana a Catalunya, així com ser un aparador de la creació audiovisual en occità.
Com en anteriors edicions, la Biblioteca Pública de Lleida col·labora amb la Mòstra acollint diverses projeccions. Concretament, en aquesta edició es podrà veure la següent programació:
Dilluns 25 de setembre, 18:00h Inauguració de la Mòstra i conferència sobre literatura occitana a càrrec de Jaume Figueras.
Projecció de “Lo sol poder es que de diré”. Any: 2016. Gènere: documental. Durada: 27 minuts. Producció: Chambra d’òc. Realització: Andrea Fantino. Llengua: occità, amb subtítols en català i italià. Sinopsi: Fausta Garavini és una de les veus més autoritzades per parlar de l’occità i de la seva literatura. Crítica literària, escriptora, assagista i traductora, ens presenta, en aquest documental, la seva visió d’aquest univers cultural, a través de les seves opinions i d’una acurada selecció de textos de diferents autors occitans.
Dilluns 23 d’octubre, 18:00h Projecció de “Lo Pelòt”. Any: 2008. Gènere: documental. Durada: 17 minuts. Producció: Nosauts de Bigòrra. Realització: Fabrice Bernissan. Llengua: occità, amb subtítols en català i en francès. Sinopsi: el bandolerisme és un element transversal a totes les societats que apareix com a tal cap al segle XV i que s’allarga ben bé fins al XIX. La transmissió oral i la recreació literària romàntica de molts d’aquests bandolers ha donat lloc a tota mena de llegendes i de narracions on es barregen realitat i ficció d’una manera gairebé inseparable. Jan Lamon, “Lo Pelòt” és un d’aquells bandolers llegendaris, a cavall entre la realitat I el mite.
Projecció de “Fecas e Godilhs”. Any: 2004. Gènere: documental. Durada: 69 minuts. Producció: Coquina Mesclanha Latina. Realització: Pèire Brun. Llengua: occità, amb subtítols en català. Sinopsi: els carnavals de la Vall de l’Aude, que s’allarguen de finals de gener a principis d’abril, tenen l’honor de ser els més llargs del món. Llemotges i les localitats veïnes s’organitzen per oferir aquest espectacle festiu i participatiu, atorgant-li una singularitat pròpia i única.
Dilluns 6 de novembre, 18:00h Projecció de “Eths de Bèthhag”. Any: 2013. Gènere: documental. Durada: 10 minuts. Producció: Eth Ostau Comengés. Realització: Joan Pau Ferrè. Llengua: occità, amb subtítols en català i en francès. Sinopsi: Bèthhag és una petita comuna occitana situada al Departament de l’Arièja. Com tants i tants altres pobles a banda i banda dels Pirineus, la població que hi resideix conserva les formes de viure tradicionals, la seva cultura ancestral i una vinculació molt particular amb la terra i el paisatge.
Biblioteca Pública de Lleida