Surtdecasa Ponent
,
02/07/2014
Arts

Agramunt exposa l'obra de Guinovart més vinculada al territori

L'Espai Guinovart obre la mostra temporal 'Art i Territori' amb les obres de l'artista inspirades en el paisatge àrid de l'Urgell
Josep Guinovart Art i Territori

Foto: 

Fotografia Gasull
Fragment de l'obra 'Roselles del Sió, III', de Josep Guinovart
La mostra recull les obres inspirades en territoris propers, com Agramunt, i llunyans, com Cuba o Mèxic

“Vaig estar a Agramunt els anys 1937-1938, en plena Guerra Civil. El primer bombardeig de la vila va determinar la fugida al camp, on vam viure molt plegats avi, mare, ties i germans, en una cabana. Això obligava a mantenir una relació directa amb la naturalesa, com també amb elements, coses, eines, animals”. Així començava Josep Guinovart a redactar la seva biografia, la d’un pintor barceloní molt vinculat a Agramunt, la terra que li va inspirar la seva obra, i la que imprimeix en el seu art, aquest vincle constant entre naturalesa i materials.

Un vincle art-territori que s’instal·la en la ment de l’artista des de ben petit, del Guinovart de 9 anys que s’amagava, en plena guerra, dels bombardejos sobre Agramunt, poble natal de la seva mare. “Es feia llum amb oli d’oliva, cera, espelmes. Les nits d’estiu, dormint a l’era, prop dels animals, dels fems, de la palla, del fang, dels conills, dels ous, els galls i les lloques, els crits del porc pressentint la mort, el cul a l’aire cagant amb la complicitat de les pedres, els peus descalços caminant amb tècnica rasant per no punxar-te amb el rostoll”. 

Més que records, sensacions i vivències que ara queden plasmades en una exposició temporal a l’espai que ell mateix va obrir a Agramunt, l’any 1994. ‘Josep Guinovart: Art i territori’ és una mostra temporal que recull les obres del pintor que evidencien aquest vincle entre el seu art i el territori que l’inspira. Obres que van descobrint les fonts, l’origen de certes estructures del seu llenguatge, obsessions, materials com la terra, la palla, el gra. Obres que s’identifiquen amb les geografies i els entorns àrids d’Agramunt, que minen l’imaginari de Guinovart de símbols agraris, colors groguencs i elements orgànics.

El territori com a noció d’arrelament, de sentiment de pertinença a un lloc. Però també el territori llunyà, el de Castella i Madrid, el de França, Mèxic, Cuba i el nord d’Àfrica, països que el pintor va trepitjar durant la seva trajectòria vital i que van induir-li nous estímuls per barrejar el paisatge proper amb noves imatges llunyanes. Territori que es transforma en art i art que mostra el territori. El territori proper de rostoll i roselles. El territori més llunyà de colors i cultures diferents.

La mostra, que es va inaugurar el passat 1 de juny, es podrà visitar a l’Espai Guinovart fins el 17 d’agost.

 

Dijous i divendres: de 10 a 13 h

Dissabtes: d'11 a 14 h i de 17 a 19 h

Diumenges: d'11 a 14 h

 

 

Espai Guinovart
Pl. del Mercat, s/n
Tel. 973 390904
Agramunt (Urgell)

www.espaiguinovart.cat

També et pot interessar