Cristina Mongay
,
15/06/2018
Arts

La Capella de Torregrossa, epicentre expositiu al Pla d’Urgell

Torregrossa traça un cicle d’exposicions artístiques per reactivar la vida cultural de l’antiga Capella
Exili i Retirada, Retrats anònims

Foto: 

Cedida
La sala de l'antiga Capella de Torregrossa vol esdevenir un referent expositiu al bell mig del Pla d’Urgell. Es tracta de l’única instal•lació que actualment es conserva de l’antic convent de les Germanes Terciàries Franciscanes del Sagrat Cor del Nen Jesús i Maria, espai destinat històricament a l’activitat docent. El seu interior fou rehabilitat l’any 2004 i ara s’estrena com a emissor cultural.
Aquest cicle vol reactivar la vida cultural de Torregrossa

Per aquest motiu, l’Ajuntament de la vila ha dissenyat un cicle d’exposicions artístiques que atansarà a veïnes i veïns a les creacions d’artistes locals i de referents de renom d’arreu del territori català. Tanmateix, aquestes quatre mostres organitzades enguany volen situar el municipi al mapa com a agent dinamitzador cultural.

La primera d’aquestes exposicions ha estat 'Exili i Retirada, Retrats anònims', de l'artista Jose M. Guerrero Medina. Es tracta d'una mostra de pintures que el creador ha elaborat a partir de documents fotogràfics i que perpetua mitjançant la pintura unes imatges que formen part de la nostra història recent. L'obra trasllada als visitants a l'èxode que va patir el nostre país l'any 1939 i ens convida a reflexionar-hi. Entre d’altres, a l'exposició s’ha pogut veure el quadre 'La Retirada', un dibuix sobre tinta xinesa, així com dramàtiques imatges que el mateix Guerrero Medina anomena 'Anònims'.

La segona mostra se suma deliberadament a les activitats ideades arreu de Catalunya en el marc de l’Any Guinovart, que commemora el desè aniversari de la mort de Josep Guinovart. Així, ‘La celebració com a revolta’, comptarà amb un variat recull de gravats de diferents temàtiques de l’obra gràfica de Guinovart, l’obra ‘El blau del nàufrag’ (mixt sobre fusta que Guinovart pintà l’any 2006), i el gravat ‘Terres de Torregrossa’ (realitzat per l’artista el 2007), peça cedida al municipi. Aquesta exposició podrà visitar-se del 30 de juny al 28 de juliol. Per la seva organització s’ha comptat amb la col·laboració de l’Espai Guinovart d’Agramunt i el projecte Tinta Invisible, que va treballar de manera regular amb l’artista.

En el marc de la Festa Major d’agost, el municipi inaugurarà la tercera exposició, que presentarà al públic l’obra pictòrica i escultòrica de l’artista autodidacta Evru. I amb l’arribada de la tardor, al voltant del mes d’octubre, aquest espai expositiu acollirà la darrera mostra del cicle. En aquest cas, atansarà a veïns i visitants les captures del reconegut fotògraf viguetà Manuel Esclusa.

Amb aquest conjunt d’exposicions, la sala de l’Antiga Capella de Torregrossa es reivindica amb força com a espai de debat cultural, i s’incorpora al quartet patrimonial que configuren el Campanar de Margalef, l’entrada del Castell, la Capella votiva de Sant Roc i el campanar.

Més informació: 

També et pot interessar