Fòssils de molusc a la zona del Mont-roig

El mar de la Noguera

No, no, no ens hem tornat bojos. Podem afirmar que a la Noguera hi ha tot un mar... fossilitzat. Fa aproximadament més de 150 milions d’anys la zona en què ens trobem estava sota l’aigua, ja que formava part del prehistòric Mar de Thetys. El moviment de les plaques tectòniques i dels continents van fer que aquest mar desaparegués, però moltes de les criatures que l’habitaven –des de mol·luscos fins a dinosaures marins- van quedar fossilitzats i han arribat fins als nostres dies. A la Noguera en podem trobar mostres a simple vista com els mol·luscos, els més fàcils d’identificar, però el més important que s’ha trobat mai per aquesta zona de la comarca, concretament a Alòs de Balaguer, és el fòssil d’un Ictiosaure, un rèptil marí que feia 6 metres de llarg, era carnívor i nedava a gran velocitat... o sigui que poca cosa tindríem a fer si ens el trobéssim al davant. Però podeu estar tranquils, avui en dia podem pujar al Mont-roig i passejar per la Noguera sense trobar-nos –almenys viu- cap d’aquests “peixets”.No, no, no ens hem tornat bojos. Podem afirmar que a la Noguera hi ha tot un mar... fossilitzat. Fa aproximadament més de 150 milions d’anys la zona en què ens trobem estava sota l’aigua, ja que formava part del prehistòric Mar de Thetys. El moviment de les plaques tectòniques i dels continents van fer que aquest mar desaparegués, però moltes de les criatures que l’habitaven –des de mol·luscos fins a dinosaures marins- van quedar fossilitzats i han arribat fins als nostres dies. A la Noguera en podem trobar mostres a simple vista com els mol·luscos, els més fàcils d’identificar, però el més important que s’ha trobat mai per aquesta zona de la comarca, concretament a Alòs de Balaguer, és el fòssil d’un Ictiosaure, un rèptil marí que feia 6 metres de llarg, era carnívor i nedava a gran velocitat... o sigui que poca cosa tindríem a fer si ens el trobéssim al davant. Però podeu estar tranquils, avui en dia podem pujar al Mont-roig i passejar per la Noguera sense trobar-nos –almenys viu- cap d’aquests “peixets”.

 

Si t'ha agradat aquesta curiositat, El Montroig, primer esglaó de la plana al pirineu és la teva ruta! 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic David Sancho. Sóc Llicenciat en Història i Màster en patrimoni cultural per la UdL, treballo de professor de secundària intentant transmetre als meus alumnes que això de la història no és tant horrible com ells pensen. Sóc autor i col·laborador de diverses guies excursionistes. Les meves dèries muntanyenques les explico a www.segueixpujant.blogspot.com

17/12/2015
Hem vist com la guerra civil va deixar petjada a la comarca del Segrià, tant que uns anys després d’acabar-se la guerra, la ciutat de Lleida i zones de la rodalia van convertir-se en un gran plató cinematogràfic per filmar una pel·lícula sobre aqu
19/11/2015
Corrien temps convulsos a principis del segle XX quan en plena modernització del país, van començar a construir-se preses, pantans i centrals hidroelèctriques que portessin la preuada electricitat a totes les vil·les i ciutats catalanes.
26/10/2015
Siguem o no seguidors del Barça, ens agradi o no el futbol, és indiscutible que Lionel Andrés Messi Cuccittini, més conegut com Leo Messi, és un dels millors jugadors de futbol de la història.
22/07/2015
Ja heu pogut comprovar que la sortida en caiac travessant el Congost de Mont-Rebei ens ofereix unes imatges de postal d’aquest racó de les terres de Ponent.
09/06/2015
Segurament per instint, els primers éssers humans van trobar en les coves el refugi ideal per viure, protegir-se de les inclemències meteorològiques, i establir la seva primera llar.
22/04/2015
És ben conegut que la ciutat de Lleida disposa de diversos ponts per creuar el riu Segre: el pont Vell, el Nou, el de la Universitat, el de Pardinyes i, des de no fa gaire, el 
25/03/2015
Tal com hem pogut comprovar els darrers anys, les relacions entre Catalunya i Espanya de vegades no han estat gaire fluïdes.