Un escenari de pel·lícula

Hem vist com la guerra civil va deixar petjada a la comarca del Segrià, tant que uns anys després d’acabar-se la guerra, la ciutat de Lleida i zones de la rodalia van convertir-se en un gran plató cinematogràfic per filmar una pel·lícula sobre aquell conflicte.

Així, l’any 1959 es filmava a Lleida l’adaptació cinematogràfica d’una novel·la publicada amb el mateix títol uns anys abans. Lleida es transformava en la inexistent ciutat d’Atarbe, on els soldats de l’exèrcit nacional descansen abans de tornar al combat. El director, Pedro Lazaga, va voler mostrar un aspecte més humà dels soldats, desmarcant-se de la idea de l’heroi i de la propaganda ideològica del règim franquista. 

I quins escenaris hi trobarem? Doncs molts a la ciutat de Lleida, com la plaça Sant Joan, el carrer Major, la Seu Vella o el pati gòtic de l’IEI. I a les rodalies de la ciutat, apareixen el campanar de Santa Maria de Margalef, a Torregrossa, i l’escenari on es filma la darrera part de la pel·lícula: el Tossal de Moradilla, als Alamús.

Aquest tossal ocupa una posició estratègica des de temps molt antics, i en ell hi podem trobar restes arqueològiques de diferents èpoques. Durant la guerra civil s’hi va construir un búnquer per vigilar la carretera de Barcelona, que es va aprofitar durant el rodatge de la pel·lícula. Així, el Tossal de Moradilla es transformà en “Cerro Quemado”, on els protagonistes del film es llencen a l’assalt de les posicions enemigues i on la guerra es veu amb la seva màxima cruesa, molt realista pels mitjans cinematogràfics dels anys 50.

Si us ha agradat aquesta curiositat, revisa també 3 escenaris de la Guerra Civil a Ponent

17/12/2015
Hem vist com la guerra civil va deixar petjada a la comarca del Segrià, tant que uns anys després d’acabar-se la guerra, la ciutat de Lleida i zones de la rodalia van convertir-se en un gran plató cinematogràfic per filmar una pel·lícula sobre aqu
19/11/2015
Corrien temps convulsos a principis del segle XX quan en plena modernització del país, van començar a construir-se preses, pantans i centrals hidroelèctriques que portessin la preuada electricitat a totes les vil·les i ciutats catalanes.
26/10/2015
Siguem o no seguidors del Barça, ens agradi o no el futbol, és indiscutible que Lionel Andrés Messi Cuccittini, més conegut com Leo Messi, és un dels millors jugadors de futbol de la història.
22/07/2015
Ja heu pogut comprovar que la sortida en caiac travessant el Congost de Mont-Rebei ens ofereix unes imatges de postal d’aquest racó de les terres de Ponent.
09/06/2015
Segurament per instint, els primers éssers humans van trobar en les coves el refugi ideal per viure, protegir-se de les inclemències meteorològiques, i establir la seva primera llar.
22/04/2015
És ben conegut que la ciutat de Lleida disposa de diversos ponts per creuar el riu Segre: el pont Vell, el Nou, el de la Universitat, el de Pardinyes i, des de no fa gaire, el 
25/03/2015
Tal com hem pogut comprovar els darrers anys, les relacions entre Catalunya i Espanya de vegades no han estat gaire fluïdes.