Foto:
David Sancho

Dels ponts als passos de barca i la “catàstrofe de Butsènit”

És ben conegut que la ciutat de Lleida disposa de diversos ponts per creuar el riu Segre: el pont Vell, el Nou, el de la Universitat, el de Pardinyes i, des de no fa gaire, el modern pont de Príncep de Viana. Si hi sumem les diverses passarel·les, podem creuar el riu per prop de deu punts diferents al llarg de la ciutat.

Això, però, no sempre ha estat així, i si molts encara recordem allò d’anar “fora el pont” com anar a un lloc allunyat de tot arreu, si viatgéssim al passat veuríem que encara era més complicat creuar el riu Segre. Lleida ha disposat gairebé sempre d’un pont per creuar-lo –excepte quan ha estat destruït durant algun conflicte armat o per efecte d’una riuada-, però les partides de la ciutat havien de fer servir els “passos de barca”, és a dir, calia creuar el riu amb una barca o plataforma que possibilitava la comunicació entre les dues ribes del riu. De passos de barca n’havia diversos; un a la partida de Grenyana, i un altre situat a l’altura dels actuals instituts i que era comandat per un home anomenat “Tòfol” (d’aquí ve el nom del “xoperal del Tòfol” que hem creuat durant la ruta). Disposava d’una barca de 6 metres d’eslora amb la qual cobria tot el tram entre la partida de Rufea i Albatàrrec. 


Andreu Toldrà Viazo
 

Creuar el riu era una necessitat per tots els habitants de l’horta, que en la seva vida diària havien de passar d’una banda a l’altra sense perdre massa temps i sense haver d’anar a fer el tomb per algun dels ponts que hi havia al Segre. Això algun cop va tenir conseqüències tràgiques. L’any 1921, durant la celebració de l’aplec de Butsènit, veïns dels pobles propers a l’ermita creuaven el riu per tornar a casa seva, però la barca va bolcar i hi van morir més de 30 persones. Encara avui en dia es recorda aquest esdeveniment durant la celebració de l’aplec de Butsènit, i cada any es fa una ofrena floral al monument que commemora la “catàstrofe de Butsènit” de 1921.
 

Si t'ha agradat aquesta curiositat i vols passejar per aquestes ubicacions, consulta la ruta aiguamolls i patamolls.

17/12/2015
Hem vist com la guerra civil va deixar petjada a la comarca del Segrià, tant que uns anys després d’acabar-se la guerra, la ciutat de Lleida i zones de la rodalia van convertir-se en un gran plató cinematogràfic per filmar una pel·lícula sobre aqu
19/11/2015
Corrien temps convulsos a principis del segle XX quan en plena modernització del país, van començar a construir-se preses, pantans i centrals hidroelèctriques que portessin la preuada electricitat a totes les vil·les i ciutats catalanes.
26/10/2015
Siguem o no seguidors del Barça, ens agradi o no el futbol, és indiscutible que Lionel Andrés Messi Cuccittini, més conegut com Leo Messi, és un dels millors jugadors de futbol de la història.
22/07/2015
Ja heu pogut comprovar que la sortida en caiac travessant el Congost de Mont-Rebei ens ofereix unes imatges de postal d’aquest racó de les terres de Ponent.
09/06/2015
Segurament per instint, els primers éssers humans van trobar en les coves el refugi ideal per viure, protegir-se de les inclemències meteorològiques, i establir la seva primera llar.
22/04/2015
És ben conegut que la ciutat de Lleida disposa de diversos ponts per creuar el riu Segre: el pont Vell, el Nou, el de la Universitat, el de Pardinyes i, des de no fa gaire, el 
25/03/2015
Tal com hem pogut comprovar els darrers anys, les relacions entre Catalunya i Espanya de vegades no han estat gaire fluïdes.