Passat i present es troben a la Cova Gran de Santa Linya

Segurament per instint, els primers éssers humans van trobar en les coves el refugi ideal per viure, protegir-se de les inclemències meteorològiques, i establir la seva primera llar. A Santa Linya hi trobareu la Cova Gran, una immensa balma on l’any 2002 es van descobrir restes de les diferents èpoques de la prehistòria. A través del seu estudi, hem pogut saber com vivien aquests antics habitants de la Noguera i és, avui en dia, un dels jaciments prehistòrics més importants.

Però les coves, avui en dia, ja no s’utilitzen com a llar, i han passat a ser un espai de visita pels excursionistes, d’exploració pels espeleòlegs o zones de dificultat pels escaladors. La Cova Gran de Santa Linya és un espai d’escalada internacionalment reconegut i que atreu alguns dels millors escaladors del món, però la convivència de l’escalada i les excavacions arqueològiques no ha estat sempre fàcil. Els arqueòlegs reivindiquen la importància del jaciment de la Cova Gran, mentre que els escaladors defensen l’espai com un dels més importants de l’escalada de dificultat d’arreu d’Europa. Qui té raó? Com es pot solucionar? Són compatibles les dues activitats? Us deixem aquí uns vídeos per tal que vosaltres mateixos pugueu fer-vos una idea, però penseu el que penseu, no deixeu de visitar la Cova Gran abans de marxar de Santa Linya!

 

Si t'ha agradat aquesta curiositat clica i descobreix aquesta ruta! 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic David Sancho. Sóc Llicenciat en Història i Màster en patrimoni cultural per la UdL, treballo de professor de secundària intentant transmetre als meus alumnes que això de la història no és tant horrible com ells pensen. Sóc autor i col·laborador de diverses guies excursionistes. Les meves dèries muntanyenques les explico a www.segueixpujant.blogspot.com

17/12/2015
Hem vist com la guerra civil va deixar petjada a la comarca del Segrià, tant que uns anys després d’acabar-se la guerra, la ciutat de Lleida i zones de la rodalia van convertir-se en un gran plató cinematogràfic per filmar una pel·lícula sobre aqu
19/11/2015
Corrien temps convulsos a principis del segle XX quan en plena modernització del país, van començar a construir-se preses, pantans i centrals hidroelèctriques que portessin la preuada electricitat a totes les vil·les i ciutats catalanes.
26/10/2015
Siguem o no seguidors del Barça, ens agradi o no el futbol, és indiscutible que Lionel Andrés Messi Cuccittini, més conegut com Leo Messi, és un dels millors jugadors de futbol de la història.
22/07/2015
Ja heu pogut comprovar que la sortida en caiac travessant el Congost de Mont-Rebei ens ofereix unes imatges de postal d’aquest racó de les terres de Ponent.
09/06/2015
Segurament per instint, els primers éssers humans van trobar en les coves el refugi ideal per viure, protegir-se de les inclemències meteorològiques, i establir la seva primera llar.
22/04/2015
És ben conegut que la ciutat de Lleida disposa de diversos ponts per creuar el riu Segre: el pont Vell, el Nou, el de la Universitat, el de Pardinyes i, des de no fa gaire, el 
25/03/2015
Tal com hem pogut comprovar els darrers anys, les relacions entre Catalunya i Espanya de vegades no han estat gaire fluïdes.